2024-től a legtöbb hordozható eszközhöz USB-C portra lesz szükség az EU-ban

2024-től a legtöbb hordozható eszközhöz USB-C portra lesz szükség az EU-ban

Az egységesítéssel a fogyasztóknak akarnak jót.

Tíz évbe telt, de az Európai Parlament végül csak megszavazta azt a törvényt, amely előírja, hogy 2024-ig az Európai Unióban értékesített valamennyi kis- és közepes méretű elektronikus eszköznek rendelkeznie kell USB Type-C töltő porttal. Kettő évre rá, az az 2026-ra ugyanezek a töltési szabályok vonatkoznak majd a laptopokra is.

Sajtóközleményük szerint ez a jogszabály az e-hulladék csökkentésére és a fogyasztók fenntarthatóbb választására irányuló szélesebb körű uniós erőfeszítés része. Az új irányelv értelmében az ügyfeleknek lehetőségük lesz akár 100 W teljesítményű elektronikai eszközöket vásárolni hálózati adapterrel vagy anélkül. Ez arra is rákényszeríti a cégeket, hogy olyan termékeket tervezzenek, amelyekben az előírásnak megfelelő táptöltőket és töltőkábeleket használják. A Parlament szavaival élve, gyakorlatilag egy gyártótól függenek majd a fogyasztók. Bárki, akinek iPhone-ja vagy régebbi Macbookja van, pontosan tudja, mi a célja ennek a rendeletnek.

Az új irányelv azt is biztosítja, hogy a gyártók nem korlátozhatják indokolatlanul a töltési sebességet, és segítséget jelent abban is, hogy a töltési sebesség azonos legyen bármilyen másik kompatibilis töltő használatakor. Ez azt jelenti, hogy egy vállalat nem lassíthatja le eszköze töltési sebességét abban az esetben, ha valaki úgy dönt, hogy az általuk biztosított vagy eladott töltőtől eltérő töltőt használ.

Az elmúlt évtizedben az Európai Bizottság a telefongyártókkal együttműködve harmincról háromra csökkentette a mobiltelefontöltők számát. A közlemény szerint a fel nem használt telefontöltők évente több, mint 11 000 tonna e-hulladékot jelentettek. Az új törvény további célja az is, hogy csökkentse azon személyek számát, akik minden alkalommal kidobják a töltőjüket, amikor új készüléket vásárolnak. Az Európai Bizottság azt is előrevetíti, hogy a fogyasztók évente akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak majd a felesleges töltővásárláson.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrása: engadget.com

Kövess Minket!