Leszámolás kis Kamurochōban, avagy ilyen lett a Judgment PC-s változata

Leszámolás kis Kamurochōban, avagy ilyen lett a Judgment PC-s változata

„Neon város, de minél világosabbak a fények, annál sötétebbek az árnyékok.”

Ez a mondat sok mindent magába foglal abból, amiről Kamurocho, Tokió kitalált piros lámpás negyede szól. Tele bárokkal, bordélyházakkal és más, fényűző szórakozóhelyekkel, ez első ránézésre a mennyországnak is tűnhet, azonban a felszín alatt már egy sokkal komorabb kép rajzolódik ki.

Kezdjük ott, hogy a Judgment a Yakuza sorozat egy spin-off részeként látott napvilágot 2019-ben, három esztendővel később pedig PC-re is tiszteletét tette ez a remek alkotás. Azoknak is szórakoztató lehet, akik esetleg, mint én, nem találkoztak még a Yakuza korábbi epizódjaival. Ugyanis a játékmenet, a történet, a karakterek és a fiktív helyszín is tényleg lenyűgöző a maga nemében.

A sztori azzal kezdődik, hogy megismerjük főhősünket, Takayuki Yagamit, aki korábban ügyvédként igyekezett szolgálni az igazságot, majd egyik ügyfelét sikeresen fel is mentik, hála neki. Nem sokkal ezután viszont szörnyű dolog történik. Shinpei Okubo, dacára a nehezen elnyert szabadságnak, hidegvérrel megöli barátnőjét. Yagami pedig képtelen feldolgozni ezt a rettenetes tényt, hogy magát az ördögöt védte még nem is olyan rég, aki így megvezette őt. Emiatt kilép a Genda ügyvédi irodától és magánnyomozónak áll.

Innen indul el aztán az egyre mélyebbre vezető nyomozás, hisz ami először csak helyi alvilági leszámolásnak tűnik, arról hamar kiderül, hogy jóval többről szól és magasabbra érnek el a szálak, mint azt gondoltunk volna. Ebből a szempontból a játék az egyik legjobb sztoriközpontú cím a piacon. Remekül építi fel jelenetről jelenetre, ahogy egyre mélyebbre süllyedünk a bűn áztatta világban és szép lassan felfedezzük, hogy ki kivel szövetkezett és milyen érdekek, motivációk mozgatják az egyes szereplőket. Amit viszont talán sokan nem fognak szeretni, az a sebesség. Elég lassan építkezik és bontakozik ki ugyanis a történet. Alapvetően 12 chaptert tartalmaz a játék, és bizony legalább a két harmadán végig kell mennünk, hogy elkezdjen tisztulni az összkép a bűntényekkel és az összeesküvésekkel átszőtt drámában.

Az utunk során pedig számtalan kisebb minijátékban vehetünk részt a bizonyíték gyűjtögetés érdekében. Időnként követni kell valakit, de akadnak olyan esetek is, mikor a drónunkat kell bevetni, kompromittáló fotókat is készíthetünk, álruhába bújhatunk, hogy bejussunk egy általunk fontosnak vélt helyre, aztán ott vannak a zárfeltörések meg időnként a tetthelyet is alaposan meg kell vizsgálni. Ekkor átvált FPS módba a játék és a fókusz segítségével kell kiszúrni a legfontosabb dolgokat az előrejutás érdekében. Ezek egyike sem túl nehéz, viszont néhány közülük egy idő után azért a repetitív mivoltából fakadóan unalmassá válik, de tény, hogy jól fel tudja ennek ellenére dobni legtöbbször a cselekményt. Kamurochō egyébként remekül fest, minden napszakban más és más dolog varázsolt el bennünket, ráadásul még arra is odafigyeltek, hogy az idő múlásával az utcán sétáló emberek mennyisége is változik. Természetesen jó pár dolgot ki lehet próbálni két küldetés között, az árkád gépek nyúzásától kezdve baseballozhatunk vagy a virtuális világban is elmerülhetünk, akár egy étterembe is beülhetünk falatozni, ilyenkor pedig a hiányzó életerőnket is pótolni tudjuk. Lehet randizni, de bizony meg kell dolgozni a szerelemért, mert időbe telik meghódítani szívünk választottját. Kalandozásaink során egyébként rengeteg barátra tehetünk szert a különböző negyedekben és nekik a fő sztori szálon kívül további mellékküldetéseket is teljesíthetünk.

A harcrendszer kifejezetten élvezetes, két stílusban (daru és tigris) rúghatjuk szét az utcán vagy a küldetésekben ránk támadó ellenfelek hátsóját. Az egyik (daru) a tömeges támadások ellen, míg a másik (tigris) egyetlen ellenféllel szemben hatásos. Minél többet bunyózunk, annál jobban feltöltődik az EX csúszkánk, aminek segítségével extra erős és látványos pofonokat vagy rúgásokat oszthatunk ki. Erre rátesz egy lapáttal a részeges karatemester mivoltunk, alkohol szintünk révén ugyanis további extra mozdulatokra is képesek vagyunk. A fő ellenfelek kellő kihívást nyújtanak és változatosak. Egy ideig pusztán ökölharcban kell föléjük keveredni, később viszont már mindenféle fegyvert, köztük akár pisztolyt is felhasználnak annak érdekében, hogy megállítsanak. Minden egyes tevékenységgel XP-t kapunk, amit háromféle módon lehet elkölteni. A karakterünk alaptulajdonságait boostolhatjuk, mint a több HP, nagyobb sebzés vagy, hogy jobban bírjuk az alkoholt például. Fejleszthetjük Yagami bunyós mozdulatait és EX képességeit is, és van még egy szekció, ahol a hétköznapi dolgokat húzhatjuk magasabb szintre. Ilyen a zárfeltörés vagy, hogy több cucc lehet nálunk, de ezáltal fejlődik drónozásunk is, na meg jobbak lehetünk a megfigyelésben és a követésben, zárfeltörésben, a cigi pedig szépen feltölti az EX csíkunkat.

A fő küldetés egyébként zseniális, remekül megírt forgatókönyvvel rendelkezik a játék. Nem csak Yagami gondolatait, fejlődését és morális döntéseit láthatjuk, de a körülötte élők életének változásait is remekül szemlélteti a Ryu Ga Gotoku Studio. A legjobb az egészben, hogy a másik oldal, tehát a negatív karakterek életébe és döntéseibe is betekintést engednek, így sokkal jobban érthetővé válik, hogy mi miért és hogyan történik. Rengeteg beszélgetés és átvezető animáció van a Judgmentben, de aki kicsit is szereti a tartalmasabb sztorikat, az nagyon fogja élvezni.

Összességében a Judgment egy méltó leszármazottja a Yakuza (Like a Dragons) szériának, de önmagában is megállja abszolút a helyét. A harc jó, a történet zseniális, Kamurochō pedig épp oly színes, vidám és érdekfeszítő, mint amennyire sötét és veszélyes. Ez a játék egy 85%-ot mindenképp megérdemel.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!