LoL: Csalódást keltő nézettséget produkál a Worlds

LoL: Csalódást keltő nézettséget produkál a Worlds

Lehet, nem kellett volna ebben az időpontban rendezni?

A 2022-es világbajnokság utolsó csoportmérkőzései október 16-án értek véget. A dél-koreai és kínai csapatok domináltak az európai és észak-amerikai csapatokkal szemben. Ez pedig meglátszott a nézettségen is, ami 40%-kal csökkent a tavalyi világbajnoksághoz képest. Nem túl bíztató.

Az esemény két harmada már eltelt. A 24 reménykedő csapatból már 16 elbúcsúzott. A rájátszás ugyan még hátra van, ami papíron a legizgalmasabb szakasza a világbajnokságnak, mégis lehet aggódni azon, milyen kevesen követték figyelemmel a Worlds meccseit. A legjobb nyolc közé mindössze egy nyugati csapat, a Rogue jutott be, amely a kínai Top Esportsot is maga mögé utasította. Ellenfele holnap este az LPL-bajnok JDG Gaming lesz. A házigazda NA-csapatok azonban 3-15-ös összesített mérleggel mind kiestek a csoportkörök során, egy pillanatig nem volt reális esélyük a továbbjutásra. Ami a többi LEC-klubot illeti, a G2 is reménytelennek tűnt, 1-5-tel végzett, míg a Fnatic jól kezdett, 2-1-gyel állt féltávnál, ám a visszavágókon nem döntött Nexust, így az álmaik dőltek le. Emellett nem szabad elmenni a tény mellett, hogy sokak számára rossz időpontban zajlottak a küzdelmek. Európában éjszaka nézhettük Fakeréket, Kelet-Ázsiában pedig reggel és délelőtt, ami hétköznap nem ideális, hiszen az emberek dolgoznak. Nézzük, hogyan is alakultak a számok.

A kínai streaming szolgáltatások statisztikái nem szerepelnek az alábbi táblázatban az általuk szolgáltatott adatok megbízhatatlansága miatt.

A 2022-es világbajnokság mérkőzésein több mint 46,5 millió nézett óra gyűlt össze a csoportkörben. Az átlagos nézőszám 826 ezer volt, a csúcsnézőszám pedig elérte az 1,39 millió egyidejű nézőt (a T1 és a Fnatic közötti mérkőzésen a csoportkör második napján). A tavalyi világbajnokság csoportköréhez képest minden főbb mérőszám jelentősen, 37-41%-kal csökkent. A csoportkör legnépszerűbb csatornája a Riot Games hivatalos angol nyelvű csatornája a Twitch-en, amely összesen 15,6 millió megtekintett órát ért el. A második helyen szintén angol nyelvű csatorna, a LoL Esports áll YouTube-on. Emlékezhetünk arra, hogy tavaly az LCK_Korea csatorna a második helyen állt, de most már csak a hetedik helyen van a megtekintett órák alapján. Ennek fő oka a már említett a dél-koreai nézők számára kényelmetlen időbeosztás lehet. 

A csoportkör legnépszerűbb csapata a T1 volt. Mérkőzéseit több mint egymillió átlagnéző követte figyelemmel. Az ő eredményeik befolyásolták a listát, amire így felkerülhetett két csoportellenfele, a Fnatic és az EDG is. Ami a többi kvartettet illeit, a legnépszerűbb ötös a Damwoné volt, ám ők is 15%-kal elmaradtak hazai riválisukról. A cikkünk elején írtuk, hogy a kieséses szakasz még hátravan. Azonban egyértelműen megfigyelhetünk néhány kiábrándító tendenciát. Először is, az átlagnézőszám minden főbb közvetítési nyelven jelentősen csökkent. A legkevésbé az angolban csökkent a mérőszám (-5%), de a koreai (-63%) és a portugál (-42%) sokat veszített. Ez elsősorban az ázsiai nézők számára kényelmetlen időzónáknak köszönhető. Ugyanakkor a rájátszás résztvevőinek többsége Dél-Koreából származik, amely nemcsak az eredmények, hanem a nézettség tekintetében is az egyik legaktívabb régió a profi League of Legends színpadán. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te nézed élőben a meccseket?

  • 14 %
  • 36 %
  • 36 %
  • 14 %