Filmajánló: 5 klasszikus horror Halloween estéjére

Filmajánló: 5 klasszikus horror Halloween estéjére

A borzongás éjszakájára nincs is jobb, mint néhány ikonikus alkotás a zsáner legjobbjaiból. 

Néhány éve október hónapját sokan hívják már Spooktobernek, mondván ez az ijesztgetés és a borzongás hónapja a popkultúrában. Természetesen a Hollywoodi álomgyár nagyban hozzájárult a jelenség létrejöttéhez és manapság már egyenesen készülnek rá, a Disney például erős felhozatalt hozott a streaming felületére, ha kíváncsiak vagytok a kínálat újdonságaira, fussátok át az alábbi cikket!

Időközben elérkezett Halloween napja, ezért úgy gondoltam, a figyelmetekbe ajánlok néhány horror filmet a nagy klasszikusok közül, mondván a kortárs alkotásokat biztos láttátok már. Az alábbi lista teljesen szubjektív és zömmel kasszasikereket tartalmaz, szóval senki ne érezze rosszul magát, ha kedvence kimaradt volna. A történetről csak egy pár mondatot ejtek majd, fedezzétek fel inkább ti a borzongást.  Vágjunk is bele! 

Rémálom az Elm utcában 

Wes Craven 1984-ben bemutatott slasherje Freddy Krueger történetét meséli el, aki éjszakánként vadászik gyanútlan áldozataira, hogy félelmeiket kihasználva álmukban koncolja fel őket. A film hatalmas kasszasiker lett és 1 millió dolláros költségvetéséhez képest több mint 57 milliót hozott a konyhára, ráadásul rakétaként lőtte ki Robert Englund karrierjét. Az anyagi siker miatt több folytatást is készítettek az Elm utcához, ezek azonban már nem feltétlenül hozták az eredeti alkotás minőségét, viszont Freddyből popkulturális ikont csináltak. 

Péntek 13. 

Sean S. Cunningham 1980-ban bemutatott slasherje a filmtörténelem egyik leghíresebb horrorja lett, ami képes volt letaszítani a bevételi listák éléről az akkor hatalmasat menő A Birodalom visszavágot. Az alaphelyzet itt is faék egyszerű, adott a borzalmas múlttal rendelkező Kristály-tavi tábor és egy pár fiatal, na meg a hokimaszkos machetés Jason Voorhees és véres ámokfutása. A műfaj némileg brutálisabb darabjáról van szó, de ha szeretitek a darabolós alkotásokat és még nem láttátok a Péntek 13-at, ne hagyjátok ki! 

Halloween - A rémület éjszakája 

Ha azt hittétek, Freddy Krueger és Jason Voorhees mellett Michael Myerst kihagyjuk a listáról, hát tévedtetek, ugyanis az eredeti Halloween film még a mai napig megállja a helyét. A formátum itt is hasonló, pszichopata gyilkos és egy általa terrorizált kisváros, a végeredményt pedig szerintem sejtitek. Habár azt hihetnénk, hogy egy kaptafára megy mindhárom alkotás, olyan stílusbeli különbségekkel rendelkeznek, ami miatt feltétlenül ajánlott a megtekintésük a zsáner kedvelőinek. 

Sikoly 

Szereted a horrorfilmeket? Hangzott el a kérdés az 1996-os Sikoly nyitójelenetében és Wes Craven ezúttal is bizonyította, hogy továbbra is a zsáner koronázatlan királyának számít. Itt sem kell nagyon túlgondolni a cselekményt, van néhány buta tini, akiket a Szellempofa névre keresztelt gyilkos terrorizál, egyesével eltéve láb alól. Akad némi csavar és egy kis megszállottság is a dologban, meg persze négy folytatás és egy évtizedeken átívelő történet. Mondjuk az eredeti itt is viszi a prímet, ezért ajánljuk ezt a leginkább. 

Ragyogás 

Végül, de nem utolsó sorban következzen a személyes kedvencem a korszakból, a zsigeri mókát ígérő Ragyogás, a világhírű író Stephen King könyve alapján és a legendás rendezőnek számító Stanley Kubrick megvalósításában. A történet szerint Jack Torrace lejövőben lévő alkoholistaként gondnoki állást vállal a Szépkilátás hotelben, a szálloda azonban saját akarattal rendelkezik, így szépen lassan családja ellen fordítja a férfit. A fenti alkotások inkább a vért részesítették előnyben, itt azonban a parafaktor és Jack Nicholson zseniális játéka biztosítja a hátborzongató élményt. 

Ti szeretitek egyébként a horrorfilmeket? 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!