A Riot e-sport tele tervekkel és ígéretekkel - Travis Gafford interjú

A Riot e-sport tele tervekkel és ígéretekkel - Travis Gafford interjú

Ígéretek megint vannak.

Minden évben, amikor eljön az ősz, felbolydul a League of Legends közösség. Először azért, mert jön a Worlds és az év legjobb meccseit láthatjuk egy relatíve szoros pár hetes időszakban. Aztán pedig jön a preseason és jönnek az újdonságok, amiket már lehet majd próbálgatni, de igazán ereje majd a következő szezonban lesz. Ezek alapvetően pozitív dolgok, hiszen lehet szurkolni, lehet ellesni trükköket és persze lehet teóriákat gyártani arról, hogy mi is lesz erős jövőre. Ezzel együtt ez az időszak arról is szól, hogy az e-sport világ, még sokszor azok is, akik nem feltétlenül LoL rajongók is megnézik, hogy mi a helyzet a szcénában. Ez pedig azt is jelentgi, hogy a Riot megpróbál minden alkalmat megragadni annak érdekében, hogy elmondja miket is terveznek a különböző részlegek. 

Ha valaki az utóbbi 10 évben követte az amerikai LCS közvetítéseket, akkor Travis Gafford neve és arca vélhetően ismerős lesz. Az amerikai e-sport újságíró már a kezdetek óta ott van a tűz közelében. Csinált már méminterjúkat, podcastokat, mélyelemzéseket és persze portrékat is. Ami a legtöbb munkájában közös, hogy látszik rajta a felkészülés. Travis minden beszélgetésére úgy készül mintha a legfontosabb lenne. Ez persze egyszerre áldás és átok is. Áldásnak fogható fel, mert mindig részletes és mélyreható anyagokat pakol ki. Viszont átok, mert a részletesség miatt sokszor az interjúi iszonyatosan hosszúak és néha olyan kérdéseket is feltesz, ami a közösséget kevésbé vagy egyáltalán nem érdekli. Viszont, ha ezektől a részektől eltekintünk, akkor mindig ki lehet hámozni az egészből fontos információ morzsákat. Nemrég John Needham, a Riot e-sportokért felelős igazgatója volt az interjúalanya. A teljes interjút a cikk végén megtekinthetitek, mi megpróbáltuk kiválogatni a legfontosabb gondolatokat.

A LoLesports.com egy rakás *****

Ezen nincs mit szépíteni, a Riot által összepakolt, kizárólag e-sporttal foglalkozó oldala soha nem volt igazán jó. Az alapkoncepció, miszerint felkerülnek infók, vodok, eredmények és minden fontos hír alapvetően nem hangzik rosszul. De a kivitelezés soha nem ért fel addig a szintig, amiket ígértek nekünk és akkor még finoman fogalmaztunk. Travis köntörfalazás nélkül belement a témába és a válasz talán egy kis reményre ad okot.

“Mint cég nem vagyunk jók a sportmarketingban. Sőt, ha infóra van szükségem, hogy milyen meccsek jönnek, akkor bizony én is más oldalakat használok. Ha relatíve nézzük, akkor a Riot még fiatal a professzionális sport világában, hiszen alapból játékfejlesztőnek indult. AZ utóbbi 10-11 évben nagyon sokat tanultunk és fejlődtünk de még nem vagyunk azon a szinten, ami elfogadható lenne. De ez a probléma az egyik olyan, ami magasan van a to-do listánkon, szóval várhatóan itt is lesz sok változás.”

Double Elimination

Az amerikai csapatok idén sem tudtak igazán maradandót alkotni a vébén. Gyakorlatilag az összes LCS csapat búcsúzott már a csoportkörben. Csak egy kis szépségtapasz, hogy az EU LEC köreiből a Rogue ugyan ott volt a legjobb 16 között, de onnan ők is nagyon gyorsan kiestek. Erre sokan keresik az indokokat, amik közül az egyik az, hogy ebben a két régióban nincs Double Elim, a másik pedig, hogy nincsenek Bo3 összecsapások, csak a rájátszásban. Ergo a profi játékosoknak sokkal kevesebb idejük van a gyakorlásra, kevesebb időt töltenek nyomás alatt, így nem tudják megszokni az ebből eredő terhelést.

“Anno, amikor megterveztük a Worlds formátumot, akkor előkerült a Double Elim gondolata, de pont azért, hogy a meccseknek igazi tétje legyen, elvetettük az ötletet.”

Mi lesz az LCS-el?

Tagadhatatlan, hogy az 4 nagy régiós ligából az LCS az, ami a legjobban hanyatlik. Sőt, ha összehasonlítjuk az LEC adásokkal, akkor a különbség nagyon is szembetűnő. A kérdés az, hogy menthető még az amerikai liga vagy szép lassan eltűnik majd?

“Az LEC megtalálta azt a frekvenciát a mémekkel, meg a különböző extra dolgokat, amit a közönség szeret és emiatt hétről-hétre visszajönnek. Az LCS közvetítési színvonala nagyon rendben van, de a rajongók nem azt kapják talán, amit szeretnének. Reméljük ezen a jövőben változtathatunk majd.”

Reméljük az elhangzottak közül nagyon sok minden megvalósulhat majd és az LCS újra a régi fényében ragyoghat majd, de egyelőre csak marad a kivárás.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!