Az egészséges étkezés és az olajok használata

Az egészséges étkezés és az olajok használata

Az egészséges életmódra való átállást mindenki máshogy képzeli el.

Manapság egyre többen hívják segítségül a forrólevegős sütőket. Ezekben az eszközökben lényegesen kevesebb, akár minimális mennyiségű olaj hozzáadásával is lehet a hagyományos ételekre megszólalásig hasonlító fogásokat készíteni. De persze érdemes azt is megfontolni, hogy tényleg szükséges-e az olaj használata. A következő cikkben pedig abban próbálunk segíteni, hogy amennyiben mégis szükséges, milyen olajat érdemes választani.

Miért érdemes minél kevesebb olajjal főzni?

Te is egészséges életmódra váltanál, és kellene még hozzá néhány konyhai eszköz? A GLOBY-nál forrólevegős sütők széles kínálatából tudod kiválasztani a számodra ideális társat az életmódváltáshoz!

Az olajok alapvetően nagyon fontosak az emberi szervezet számára, hiszen nagyon sok olyan mikro- és makrotápelemet is tartalmazhatnak, amit egyéb forrásból nem, vagy csak nagyon nehezen lehet a szervezetbe juttatni. De ez sajnos az olajoknak nem minden típusára igaz, így érdemes jól átgondolni, hogy milyen típusút választunk a főzéshez és természetesen azt is, hogy abból mekkora mennyiséget használunk fel. 

A fentiek alapján látható tehát, hogy az olajok esetében is érdemes a minőségi bevitelre törekedni, és abból is csak a szükséges adaggal élni, nem túlzásokba esni.

A megfelelő olaj kiválasztása

Manapság már az olajok tekintetében is sokkal szélesebb választékkal kell szembenéznünk, mint anyáinknak vagy nagyanyáinknak. Viszont jobb, ha az elénk táruló bőséget okosan használjuk ki, és feltérképezzük, hogy melyik olajtípust mire érdemes használni. A legfontosabb jellemző ebből a szempontból a füstpont lesz, ami azt mutatja, hogy milyen magas hőmérsékletig tudjuk úgy használni az olajat, hogy annak még ne sérüljön a szerkezete.

Ha erre nem figyelünk oda, a sülő étel élvezhetetlen ízű lehet, arról nem is beszélve, hogy akár egészségkárosító tulajdonságokat is felvehet. A megégő/elfüstölő olaj ugyanis szabad gyököket szabadít fel, ami több kockázatot is hordozhat magában, valamint karcinogének is keletkezhetnek, amik a rákos megbetegedésekért tehetők felelőssé. 

Olajtípusok a füstpont alapján

A legalacsonyabb füstponttal az extra szűz olívaolaj (163°C) és a kókuszolaj (177°C) rendelkeznek. Az előbbit inkább alacsony hőfokú főzéshez, salátákhoz érdemes használni, míg az utóbbi a sütemények egyik kedvelt összetevője számos diétázó életében.

A szezámmagolaj füstpontja 170-210°C között van, a repceolajé pedig 204 °C, ami főként főzésre teszi alkalmassá őket. 

A 220°C feletti füstponttal rendelkező olajok pedig már szinte bármilyen sütéshez, főzéshez, grillezésre is alkalmasak. Ezek közé tartozik például a napraforgóolaj, az avokádóolaj, a kukoricaolaj vagy a földimogyoró-olaj.

Mint látható tehát, az olajok kínálata kimondottan széles napjainkban, de jól választani csak a megfelelő ismeretek birtokában tudunk.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



Közvetítések