Hirdetés

A FIFA 23-ratingekből következtethetünk a világbajnokság végeredményére?

Mennyire alakul papírforma szerint a 2022-es katari világbajnokság?

Esport1 Podcast

Londontól a Skorpióig, főszerepben Paplovag

Közel egy évtizede szórakoztatja már a nézőket Paplovag, aki beszélt a múltról, jelenről és jövőről.

Hirdetés

Javában zajlik a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság, ma már a harmadik forduló második fele kezdődik, vagyis már négy csoport végeredményeit ismerjük. Nyolc továbbjutó hely kiadó még, ebből négy ma eldől. 16 órakor Horvátország-Belgium és Kanada-Marokkó összecsapást rendeznek. Este Costa Rica és Németország, valamint Japán és Spanyolország csap össze. A küzdelem elég nyitott, majdnem mindenkinek van esélye továbbjutni. Mit mondanak a számok? Persze, nem kockás papíron folyik a játék, ám az erőviszonyokra némi betekintést nyerhetünk általuk. Aztán a csapatokon múlik, hogy ez megvalósul-e. Azt már sokan megnézték, mely válogatottnak milyen a keretértéke vagy épp hány darab topligás játékosa van. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a FIFA 23 ratingből mennyire következtethettünk helyesen a csoportok végeredményére. Vajon az EA jól tippelt és lőtte be az erősségeket?

Ehhez először nézzük meg, hogy milyen átlagos ratinggel rendelkeznek az egyes nemzeti tizenegyek. Alább egy összesített és egy csoportokra bontott listát is láthattok.

 1. Brazília – 85 OVR
 2. Argentína – 84 OVR
 3. Franciaország – 84 OVR
 4. Németország – 84 OVR
 5. Spanyolország – 83 OVR
 6. Portugália – 83 OVR
 7. Hollandia – 83 OVR
 8. Belgium – 83 OVR
 9. Anglia – 83 OVR
 10. Horvátország – 80 OVR
 11. Uruguay – 80 OVR
 12. Dánia – 80 OVR
 13. Szerbia – 79 OVR
 14. Svájc – 79 OVR
 15. Szenegál – 78 OVR
 16. Mexikó – 78 OVR
 17. Wales – 77 OVR
 18. Lengyelország – 77 OVR
 19. Marokkó – 77 OVR
 20. Egyesült Államok – 77 OVR
 21. Japán – 76 OVR
 22. Dél-Korea – 76 OVR
 23. Ghána – 75 OVR
 24. Kamerun – 75 OVR
 25. Ecuador – 75 OVR
 26. Kanada – 75 OVR
 27. Costa Rica – 74 OVR
 28. Irán – 73 OVR
 29. Ausztrália – 72 OVR
 30. Tunézia – 72 OVR
 31. Szaúd-Arábia – 71 OVR
 32. Katar – 71 OVR

A legerősebb csapat a FIFA 23 szerint tehát Brazília a leggyengébb pedig Katar (Szaúd-Arábiával együtt). Ezekkel nehéz vitatkozni és nagyjából ennek láttuk a lenyomatát a pályán is. Mivel 16-an jutnak tovább a csoportból, a lista alapján Mexikónak tovább kellett volna jutnia, míg Lengyelországnak például nem, bár a két csapat között óriási különbségek nincsenek. Nézzük hát meg, a „megfelelő” válogatottak jutottak-e tovább a csoportjukból.

A csoport

 1. Hollandia – 83 OVR
 2. Szenegál  – 78 OVR
 3. Ecuador – 75 OVR
 4. Katar – 71 OVR

Az A jelű kvartett hozta a papírformát, Hollandia 7 ponttal, 5-1-es gólkülönbséggel robogott be a kieséses szakaszba, a továbbjutások nem nagyon volt kétséges egy pillanatig sem. A házigazda Katar pedig a torna leggyengébb teljesítményét nyújtotta. 0 ponttal, mindössze 1 rúgott góllal zárt, nem is nagyon volt esélye ennél többre. Ennyire gyengén házigazda nem szerepelt még sohasem a világbajnokságok történetében. Szenegál és Ecuador között pedig az utolsó egymás elleni mérkőzés döntött, ahonnan az afrikaiak jutottak tovább, ezzel ezt a csoportot eltalálta az EA.

B csoport

 1. Anglia – 83 OVR
 2. Wales – 77 OVR
 3. Egyesült Államok – 77 OVR
 4. Irán – 73 OVR

Itt már nem sikerült olyan tökéletesen, ugyanis három nemzet is rossz helyen van, ha csak a FIFA 23 ratingjükre hagyatkozunk. Anglia megnyerte, viszonylag magabiztosan a csoportját. Azt is eltalálta az EA, hogy Wales és az USA egyenlő erősségű, hiszen 1-1-et játszottak egymással. Irán azonban bekavart és erőn felül teljesített, így Wales számára az utolsó hely maradt. 64 év várakozás után talán picit többre számítottak. 

C csoport

 1. Argentína – 84 OVR
 2. Mexikó – 78 OVR
 3. Lengyelország – 77 OVR
 4. Szaúd-Arábia – 71 OVR

Itt rögtön egy óriási meglepetéssel indult a vb, hiszen Szaúd-Arábia 2-1-re megverte Lionel Messiéket. Végül helyre állt a rend, Argentína csoport első lett, az arabok pedig negyedikek. Papíron Mexikó egy hajszállal erősebb volt papíron a lengyeleknél, végül azonban, pont ennyi döntött Robert Lewandowskiék javára. 

D csoport

 1. Franciaország – 84 OVR
 2. Dánia – 80 OVR
 3. Ausztrália – 72 OVR
 4. Tunézia – 72 OVR

Ez a negyedik csoport, amelynek már ismerjük a végeredményét. Franciaország magabiztosan jutott tovább, megtörve a címvédők átkát. Ugyan Tunéziától kikaptak tegnap, a vb egyik fő esélyesei, amit a ratingük is jelez. Dánia számomra a legnagyobb meglepetést szállította, nálam ők voltak a titkos favoritok, de ez a vb most nem jött össze számukra, és mindössze 1 pontot szerezve, utolsó helyen végeztek. Pedig papíron jóval erősebbek voltak, mint Ausztrália és Tunézia. Utóbbi kettő a FIFA 23 alapján a leggyengébb csapatok között volt, az ausztrálok mégis ott vannak a 16 között.

E csoport

 1. Németország – 84 OVR
 2. Spanyolország – 83 OVR
 3. Japán – 76 OVR
 4. Costa Rica – 74 OVR

Innentől kezdve egy kicsit a sötétben tapogatózunk. A németek rendelkeznek a legjobb ratinggel, de utolsó helyen állnak 2 meccs után 1 ponttal. Temetni nem szabad őket, ha nyernek ma Costa Rica ellen, meglehet nekik a továbbjutás. Ehhez az kell, hogy Spanyolország megverje Japánt. A lehetséges kimeneteleket tekintve kell a győzelem a spanyoloknak, mert még ki is eshetnek, ha szerencsétlenül alakulnak a meccsek a szempontjukból. Amire én számítok az az, hogy Spanyolország lesz az első, Németország a második, Japán a harmadik, Costa Rica a negyedik. Akkor pedig a két elsőt cserélné fel az EA.

F csoport

 1. Belgium – 83 OVR
 2. Horvátország – 80 OVR
 3. Marokkó – 77 OVR
 4. Kanada – 75 OVR

Ez a csoport pont a cikk megjelenésének pillanatában kezdi meg a mérkőzéseit. Belgium papíron kiemelkedik a csoportból, de a hírek szerint belső ellentétek rombolják az összhangot. Nem is állnak továbbjutást érő helyen jelen pillanatban, nyerniük kell Horvátország ellen, hogy biztosan továbbjussanak. Kanadát nagyon sajnálom, Katar mellett ők a másik 0 pontos csapat, bár ők ma még javíthatnak. A Belgium ellen érdemelhettek volna pontot, de a focit sajnos nem érdemre játszák. Ezzel pedig rendesen megkeverhetik az „EA sorrendjét".

G csoport

 1. Brazília – 85 OVR
 2. Szerbia – 79 OVR
 3. Svájc – 79 OVR
 4. Kamerun – 75 OVR

A brazilok messze kiemelkednek a csoportból, úgy játszanak, ahogy egy végső esélyestől várjuk. Amennyiben a betegséggondjaikat leküzdik, és visszakapják Neymart sokáig menetelhetnek. Én Svájcot éreztem a második erőnek a kvartettben, eddig ők is állnak a második helyen, a szintén – állítólag – belső viszályokkal küzdő Szerbiát kellene felülmúlniuk. Összességében nagyot nem tévedett az EA, és még az ő sorrendjük is simán összejöhet.

H csoport

 1. Portugália – 83 OVR
 2. Uruguay – 80 OVR
 3. Dél-Korea – 76 OVR
 4. Ghána – 75 OVR

Itt is van egy kis kavarodás szerencsére, hiszen sportot elsősorban a véletlenszerű kimenetel miatt nézünk. Portugália szinte biztosan elsőként végez. Uruguay Ghánával csap össze. Amennyiben utóbbi nyer továbbjut, ha a dél-amerikaiak szerzik meg a három pontot, akkor az is kell, hogy Dél-Korea legfeljebb eggyel kisebb különbséggel nyerjen. Nem állnak jól Nunezék, két meccs alatt gólt sem rúgtak, de még nincs veszve a továbbjutás. Azonban az kijelenthető, hogy Ghána esélyei nagyon jók, hiába a leggyengébb nemzeti csapat a kvartettben a játék szerint.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy akadnak természetesen meglepetések, de összességében egészen egyezik a FIFA 23 rating és a továbbjutás sorrendje. Abban a négy csoportban, ahol már ismerjük a végeredményt, a tizenhatból tíz stimmel (ha a Waleset és az USA-t, valamint Ausztráliát és Tunéziát ugyanolyan erősnek vesszük).

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés

Te melyik csapat kiesésén lepődtél meg a leginkább?

Hirdetés
1 db hozzászólás
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
3

Kedves látogató!

Észleltük, hogy hirdetésblokkolót használsz, kérjük kapcsold ki, hogy problémamentesen böngészhesd a legújabb gaming és e-sport híreket!
Köszönjük!