Hiába Dwayne Johnson, nagy veszteséget könyvelhet el a Black Adam projekt

Hiába Dwayne Johnson, nagy veszteséget könyvelhet el a Black Adam projekt

Hiába (anti)hősködött a Szikla, hét hét után is csak 387 millió dollárt termelt világszinten a Black Adam mozi, ami nagy csalódás ebben a műfajban.

Egy ideje már azzal sem nagyon takarózhatnak az idén moziba küldött filmek forgalmazói, hogy a COVID utáni időszak miatt kevesebben ülnek be megnézni egy-egy új alkotást a rajongók, hiszen 2022-ben is akadt néhány olyan cím, ami elég szép kis bevételt termelt. Na, de nem minden arany, ami fénylik. A Dwayne Johnson fémjelezte Black Adam sikertelensége két dolog miatt szemmel látható.

Az egyik, hogy a Variety és a Deadline értesülései szerint 195-200 millió dollárba került a leforgatása. Ez egyébként már a Marvel filmek között is szép kis summa, pedig a konkurens cégnél általában 150-180 millió között mozognak a filmek büdzséi. Bár ez sem teljesen igaz, hiszen a negyedik fázisban már az MCU-ban sem sajnálják a mozikra a 200+ millió dollárt. Mindenesetre a DC-nél már a 2013-as Man of Steel is 225 millióba került és átlagban nagyjából 200-at mindegyik alkotásra elköltöttek. Viszont a Black Adam esetében hiába szerződtették az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb színészt a főszerepre, ő sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Persze a Warner talált magyarázatot a dologra, hiszen – bennfentes értesülések szerint – a stúdió 100-ról 80 millió dollárra csökkentette a globális reklámkampányra szánt pénzösszeget. Ennek eredményeként a filmnek körülbelül 600 millió dollárt kellett volna termelni világszerte, hogy nullszaldós legyen. Ez azonban korántsem történt meg, miután az Egyesült Államokban eddig 165, míg a világ többi részén 384,5 millió dollárt hozott a konyhára. Ez együttesen csak 549,5 millió dollárt jelent, így a Warner, ha igazak a számítások, akkor legalább 50 milliós mínuszban van. Már csak azért is, mert a mozitulajdonosok az eladásoknak körülbelül a felét megtartják. Persze a forgalmazó szerint nincs semmi probléma, mivel a filmjük már 400 milliós bevétel mellett is megtérült. Nyilván nem fogják elismerni, hogy bukta a film.

Van még egy dolog, ami beleszólhat egy film nyereségébe: egy ideje már a 75 helyett 33 nap után megjelennek bizonyos alkotások a streamingplatformokon, így tehát sokan emiatt nem mennek el moziba és inkább az otthon kényelmét választják a filmek megtekintésére. Viszont ez sem magyarázat teljes egészében az újabb DC bukásra, ugyanis – csak a 2022-es esztendőt tekintve – a The Batman az 1 milliárd dolláros határ fölé jutott, de ezt összehozta a Doctor Strange in the Multiverse of Madness, a Thor: Love and Thunder, illetve a Black Panther: Wakanda Forever is, hogy csak a szuperhős filmek közül említsünk egy párat.

Az igazat megvallva egyébként a legtöbb film pénzt veszít a mozibemutató során, mivel a profittermeléshez szorosan hozzájárulhat a kölcsönzéstől kezdve az eladásokon át a streamingplatformokon nyújtott teljesítménye is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!