A FIFA 23-ratingekből következtethetünk a világbajnokság végeredményére?

Mennyire alakul papírforma szerint a 2022-es katari világbajnokság?

Javában zajlik a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság, ma már a harmadik forduló második fele kezdődik, vagyis már négy csoport végeredményeit ismerjük. Nyolc továbbjutó hely kiadó még, ebből négy ma eldől. 16 órakor Horvátország-Belgium és Kanada-Marokkó összecsapást rendeznek. Este Costa Rica és Németország, valamint Japán és Spanyolország csap össze. A küzdelem elég nyitott, majdnem mindenkinek van esélye továbbjutni. Mit mondanak a számok? Persze, nem kockás papíron folyik a játék, ám az erőviszonyokra némi betekintést nyerhetünk általuk. Aztán a csapatokon múlik, hogy ez megvalósul-e. Azt már sokan megnézték, mely válogatottnak milyen a keretértéke vagy épp hány darab topligás játékosa van. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a FIFA 23 ratingből mennyire következtethettünk helyesen a csoportok végeredményére. Vajon az EA jól tippelt és lőtte be az erősségeket?

Ehhez először nézzük meg, hogy milyen átlagos ratinggel rendelkeznek az egyes nemzeti tizenegyek. Alább egy összesített és egy csoportokra bontott listát is láthattok.

  1. Brazília – 85 OVR
  2. Argentína – 84 OVR
  3. Franciaország – 84 OVR
  4. Németország – 84 OVR
  5. Spanyolország – 83 OVR
  6. Portugália – 83 OVR
  7. Hollandia – 83 OVR
  8. Belgium – 83 OVR
  9. Anglia – 83 OVR
  10. Horvátország – 80 OVR
  11. Uruguay – 80 OVR
  12. Dánia – 80 OVR
  13. Szerbia – 79 OVR
  14. Svájc – 79 OVR
  15. Szenegál – 78 OVR
  16. Mexikó – 78 OVR
  17. Wales – 77 OVR
  18. Lengyelország – 77 OVR
  19. Marokkó – 77 OVR
  20. Egyesült Államok – 77 OVR
  21. Japán – 76 OVR
  22. Dél-Korea – 76 OVR
  23. Ghána – 75 OVR
  24. Kamerun – 75 OVR
  25. Ecuador – 75 OVR
  26. Kanada – 75 OVR
  27. Costa Rica – 74 OVR
  28. Irán – 73 OVR
  29. Ausztrália – 72 OVR
  30. Tunézia – 72 OVR
  31. Szaúd-Arábia – 71 OVR
  32. Katar – 71 OVR

A legerősebb csapat a FIFA 23 szerint tehát Brazília a leggyengébb pedig Katar (Szaúd-Arábiával együtt). Ezekkel nehéz vitatkozni és nagyjából ennek láttuk a lenyomatát a pályán is. Mivel 16-an jutnak tovább a csoportból, a lista alapján Mexikónak tovább kellett volna jutnia, míg Lengyelországnak például nem, bár a két csapat között óriási különbségek nincsenek. Nézzük hát meg, a „megfelelő” válogatottak jutottak-e tovább a csoportjukból.

A csoport

  1. Hollandia – 83 OVR
  2. Szenegál  – 78 OVR
  3. Ecuador – 75 OVR
  4. Katar – 71 OVR

Az A jelű kvartett hozta a papírformát, Hollandia 7 ponttal, 5-1-es gólkülönbséggel robogott be a kieséses szakaszba, a továbbjutások nem nagyon volt kétséges egy pillanatig sem. A házigazda Katar pedig a torna leggyengébb teljesítményét nyújtotta. 0 ponttal, mindössze 1 rúgott góllal zárt, nem is nagyon volt esélye ennél többre. Ennyire gyengén házigazda nem szerepelt még sohasem a világbajnokságok történetében. Szenegál és Ecuador között pedig az utolsó egymás elleni mérkőzés döntött, ahonnan az afrikaiak jutottak tovább, ezzel ezt a csoportot eltalálta az EA.

B csoport

  1. Anglia – 83 OVR
  2. Wales – 77 OVR
  3. Egyesült Államok – 77 OVR
  4. Irán – 73 OVR

Itt már nem sikerült olyan tökéletesen, ugyanis három nemzet is rossz helyen van, ha csak a FIFA 23 ratingjükre hagyatkozunk. Anglia megnyerte, viszonylag magabiztosan a csoportját. Azt is eltalálta az EA, hogy Wales és az USA egyenlő erősségű, hiszen 1-1-et játszottak egymással. Irán azonban bekavart és erőn felül teljesített, így Wales számára az utolsó hely maradt. 64 év várakozás után talán picit többre számítottak. 

C csoport

  1. Argentína – 84 OVR
  2. Mexikó – 78 OVR
  3. Lengyelország – 77 OVR
  4. Szaúd-Arábia – 71 OVR

Itt rögtön egy óriási meglepetéssel indult a vb, hiszen Szaúd-Arábia 2-1-re megverte Lionel Messiéket. Végül helyre állt a rend, Argentína csoport első lett, az arabok pedig negyedikek. Papíron Mexikó egy hajszállal erősebb volt papíron a lengyeleknél, végül azonban, pont ennyi döntött Robert Lewandowskiék javára. 

D csoport

  1. Franciaország – 84 OVR
  2. Dánia – 80 OVR
  3. Ausztrália – 72 OVR
  4. Tunézia – 72 OVR

Ez a negyedik csoport, amelynek már ismerjük a végeredményét. Franciaország magabiztosan jutott tovább, megtörve a címvédők átkát. Ugyan Tunéziától kikaptak tegnap, a vb egyik fő esélyesei, amit a ratingük is jelez. Dánia számomra a legnagyobb meglepetést szállította, nálam ők voltak a titkos favoritok, de ez a vb most nem jött össze számukra, és mindössze 1 pontot szerezve, utolsó helyen végeztek. Pedig papíron jóval erősebbek voltak, mint Ausztrália és Tunézia. Utóbbi kettő a FIFA 23 alapján a leggyengébb csapatok között volt, az ausztrálok mégis ott vannak a 16 között.

E csoport

  1. Németország – 84 OVR
  2. Spanyolország – 83 OVR
  3. Japán – 76 OVR
  4. Costa Rica – 74 OVR

Innentől kezdve egy kicsit a sötétben tapogatózunk. A németek rendelkeznek a legjobb ratinggel, de utolsó helyen állnak 2 meccs után 1 ponttal. Temetni nem szabad őket, ha nyernek ma Costa Rica ellen, meglehet nekik a továbbjutás. Ehhez az kell, hogy Spanyolország megverje Japánt. A lehetséges kimeneteleket tekintve kell a győzelem a spanyoloknak, mert még ki is eshetnek, ha szerencsétlenül alakulnak a meccsek a szempontjukból. Amire én számítok az az, hogy Spanyolország lesz az első, Németország a második, Japán a harmadik, Costa Rica a negyedik. Akkor pedig a két elsőt cserélné fel az EA.

F csoport

  1. Belgium – 83 OVR
  2. Horvátország – 80 OVR
  3. Marokkó – 77 OVR
  4. Kanada – 75 OVR

Ez a csoport pont a cikk megjelenésének pillanatában kezdi meg a mérkőzéseit. Belgium papíron kiemelkedik a csoportból, de a hírek szerint belső ellentétek rombolják az összhangot. Nem is állnak továbbjutást érő helyen jelen pillanatban, nyerniük kell Horvátország ellen, hogy biztosan továbbjussanak. Kanadát nagyon sajnálom, Katar mellett ők a másik 0 pontos csapat, bár ők ma még javíthatnak. A Belgium ellen érdemelhettek volna pontot, de a focit sajnos nem érdemre játszák. Ezzel pedig rendesen megkeverhetik az „EA sorrendjét".

G csoport

  1. Brazília – 85 OVR
  2. Szerbia – 79 OVR
  3. Svájc – 79 OVR
  4. Kamerun – 75 OVR

A brazilok messze kiemelkednek a csoportból, úgy játszanak, ahogy egy végső esélyestől várjuk. Amennyiben a betegséggondjaikat leküzdik, és visszakapják Neymart sokáig menetelhetnek. Én Svájcot éreztem a második erőnek a kvartettben, eddig ők is állnak a második helyen, a szintén – állítólag – belső viszályokkal küzdő Szerbiát kellene felülmúlniuk. Összességében nagyot nem tévedett az EA, és még az ő sorrendjük is simán összejöhet.

H csoport

  1. Portugália – 83 OVR
  2. Uruguay – 80 OVR
  3. Dél-Korea – 76 OVR
  4. Ghána – 75 OVR

Itt is van egy kis kavarodás szerencsére, hiszen sportot elsősorban a véletlenszerű kimenetel miatt nézünk. Portugália szinte biztosan elsőként végez. Uruguay Ghánával csap össze. Amennyiben utóbbi nyer továbbjut, ha a dél-amerikaiak szerzik meg a három pontot, akkor az is kell, hogy Dél-Korea legfeljebb eggyel kisebb különbséggel nyerjen. Nem állnak jól Nunezék, két meccs alatt gólt sem rúgtak, de még nincs veszve a továbbjutás. Azonban az kijelenthető, hogy Ghána esélyei nagyon jók, hiába a leggyengébb nemzeti csapat a kvartettben a játék szerint.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy akadnak természetesen meglepetések, de összességében egészen egyezik a FIFA 23 rating és a továbbjutás sorrendje. Abban a négy csoportban, ahol már ismerjük a végeredményt, a tizenhatból tíz stimmel (ha a Waleset és az USA-t, valamint Ausztráliát és Tunéziát ugyanolyan erősnek vesszük).

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te melyik csapat kiesésén lepődtél meg a leginkább?