Mostantól perelhetőek a filmstúdiók, ha azok megtévesztő előzeteseket adnak ki

Mostantól perelhetőek a filmstúdiók, ha azok megtévesztő előzeteseket adnak ki

Na ebből vajon mi lesz? Végre őszinték lesznek a filmelőzetesek?

Emlékeztek még, amikor 2012-ben nagy port kavart az Aliens: Colonial Marines E3-as demójára? Na nem azért volt felkapott, mert olyan jó lett volna, azaz pont, hogy azért mert túl jó volt. Mindjárt kitisztul a kép, ígérem.

2012-ben egy olyan demót vetített le nekünk a SEGA, ami alapján joggal hihettünk, hogy ez a játék bizony sikerre van ítélve, a fanok azonnal be is indították az előrendeléseket. Néhány hónappal később, 2013 februárjában megjelent a játék és bizony a végleges produktum köszönőviszonyban sem volt azzal, amit az előzetesekben láttunk. Óriási pereskedések indultak, rengeteg játékosnak visszatérítették a pénzét, az Aliens: Colonial Marines pedig a történelem egyik legrosszabb játékaként vonult be a könyvekbe.

Azóta kötelező minden előzetesen feltüntetni, ha az csak kifejezetten az adott bemutatóra készült, hogy tudják a vásárlók, maga a játék valószínűleg más képet fest majd. Hasonló a helyzet most a filmelőzetesekkel is.

Bizonyos rajongók pert indítottak Amerikában, mondván ők Ana de Armas miatt váltottak jegyet egyes filmekre, például a 2019-es Yesterday-re, hiszen kedvenc színésznőjük benne volt az előzetesben. Magát a filmet nézve döbbentek csak rá, hogy a színésznő jeleneteit kivágták, ők pedig csalódottan távoztak.

Judge Stephen Wilson, szövetségi bíró helyt adott perüknek, majd kimondta, hogy a megtévesztő előzetesekkel dolgozó filmstúdiók bizony jogerősen beperelhetőek. Ilyenből pedig jóval többet láttunk már az évek alatt, mint azt elsőre gondolnánk.

A Pixar 2012-es animációs filmje, a Brave (itthon Merida, a bátor) tökéletes példa erre. Az előzetesben felvázolt központi sztorielemek bár szerepeltek a filmben, de a végleges kalandnak sok olyan lényeges eleme is volt, amiket nem mutattak az előzetesben és sokszor bizony ezek vitték a prímet, ezeken volt a hangsúly, nem az előzetesben látott családi viszályokon. De mondhatnánk szinte bármelyik Marvel előzetest is, ott is szinte mindig szándékos más picit egy előzetes, mint aztán maga a film.

Az ügy egyelőre nincs lezárva, még nincs kimondva a konklúzió, de könnyen lehet, hogy a jövőben a filmelőzetesek sem hazudhatnak vagy ha megteszik, akkor fel kell majd tüntetniük, hogy az előzetesben látott jelenetek másképp szerepelhetnek majd a kész filmben.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!