Börtön várhat arra, aki megosztja a Netflix-jelszavát

Börtön várhat arra, aki megosztja a Netflix-jelszavát

A felhasználók részéről bosszantó lépésre szánja el magát a platform.

Nagyon sok felhasználó körében egyre jobban ássa el magát a Netflix. Népszerűtlen döntések egész sorozatát hozzák és időnként úgy tűnik valami féle álom világban vagy alternatív univerzumban léteznének. A koronavírus jelentette világjárvány egyre inkább kezd lecsengeni, legalábbis a mindennapi életünket egyre kevésbé befolyásolja. Ez azt is jelenti, hogy közel két év bezártság után az emberek kiszabadultak és más elfoglaltságok után is néztek, mint a sorozat és filmnézés. Ez persze meglátszik a streamingszolgáltatók bevételein is, ezért kezdődött meg a kapálózás, hogy valamiképp megfordítsák ezt a folyamatot.

Novemberben ennek hatására a Netflix elindította az olcsóbb, de reklámokkal tűzdelt és kevesebb választékkal rendelkező csomagot. A cég úgy véli, ez egy hosszú távú projekt és optimista vele kapcsolatban, annak ellenére, hogy borzasztó népszerűtlen, nagyon kevés új felhasználó választja, amikor elindítja az előfizetését. Éppen ezért továbbmentek és az ellen próbálnak tenni, hogy az emberek megosszák egymás között a fiókjukat. Tény, nem pár emberről van szó, becslések szerint a változtatás több, mint százmillió nézőt érint. Egyébként ez merőben szembemegy az öt évvel ezelőtti nézeteikkel, de pénz, mint tudjuk nagy úr.

A Netflix tehát elkezdte tesztelni azokat a megoldásokat, amivel meg tudja akadályozni, hogy a felhasználók megosszák jelszavukat más háztartásokban élőkkel. A latin-amerikai országokban már aktív a rendszer és további országokra szeretnék ezt kiterjeszteni.

Hogyan működik a rendszer? Nem azt akadályozzák meg, hogy valaki más is hozzáférhessen egy előfizetett szolgáltatáshoz, hanem ilyenkor az előfizető egy kódüzenetet kap, amit 15 percen belül kell érvényesítenie. Ezután a másik használhatja a szolgáltatást, a kódkérések azonban mindaddig érkeznek, amíg be nem fizetnek egy plusz díjat. Aki nem akar ezen a procedúrán átesni, azoknak a rendszer felajánlja, hogy némi plusz díjért két további felhasználót adhat a fiókhoz. Az, hogy ez a megoldás marad érvényben, az még nem biztos, a Netflix később fogja bejelenteni a jelszómegosztás megakadályozásával kapcsolatos terveit. Ugyanakkor a Wall Street Journal úgy értesült, hogy a változtatás Európára nem vonatkozik. Legalábbis egy ideig még nem kell ezzel foglalkoznunk, de azért valószínűsíthető, hogy ha sikeresnek ítélik meg a teszteket, nélunk is bevezetik.

Mi lesz azokkal akik nem osztják meg a fiókot, csak utaznak és nem a lakhelyükön hasznáják a szolgáltatást?

Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a Netflix számára nehéz meghatározni, hogy egy számlatulajdonos mikor utazik és mikor fér hozzá a szolgáltatáshoz egy másik helyről, például egy második otthonból vagy szállodából, szemben azzal, amikor egy másik személy kölcsönveszi a jelszavát. A Netflix azt is megvitatta, hogyan kezelje azokat a családokat, ahol a gyerekek két szülő otthona között osztják meg az időt. Egyelőre némileg még tanácstalan ezzel kapcsolatban a cég. Az egyik megközelítés az az, hogy az előfizetők tudassák a Netflix-szel, ha egy időre más helyre költöznek. Valljuk be, ez eléggé macerás és nem túl felhasználóbarát megoldás. Nem lennék meglepve, ha ezzel az egésszel több előfizetőt vesztenének, mint amennyit nyernek, főleg, ha figyelembe vesszük mennyi más konkurencia közül választhatunk a piacon.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!