Top 5: 2022 legjobb értékelést kapott filmjei

Top 5: 2022 legjobb értékelést kapott filmjei

Egyik blockbuster sincs közte, amire ebben az évben felkaptuk a fejünket.

2022 egy furcsa esztendő volt a filmes világot illetően. Két dolog miatt is. Az egyik, hogy épp csak felocsúdott a világ a pandémiát követően, majd nem sokkal ezután kitört a háború, ami a gazdasági mellé magával hozta az energiaválságot is. Továbbá a streamingszolgáltatások egyre nagyobb elterjedésével szintén háttérbe szorította a mozizási szokásokat. Mindenesetre a forgalmazók minden tőlük telhetőt megtettek, hogy valahogy újra leültessék a nézőket a nagyvászon elé. Ez az év is erősen indult, például már az meglepetést okozott, hogy az új Sikoly epizód először kapott a Rotten Tomatoes oldalán Fresh (friss, tehát pozitív) értékelést az 1997-es második rész után – további két folytatás is készült még ez idő alatt.

A tavasz aztán számos olyan alkotást hozott, ami alapvetően kritikai sikert aratott. Ilyen volt a The Batman sötét krimije, a Pixar féle animációs vígjáték, a Turning Red (Pirula Panda), az A24 által elkészített X című horror, de megemlíthető még az Everything Everywhere All At Once (Minden, mindenhol, mindenkor) is, ami a 24 számára a Hereditary (2018-as Örökség) után a legnagyobb bevételt hozó műve lett.

Természetesen ez az év nem lehetne teljes a Top Gun: Maverick nélkül. A 36 esztendőt követően folytatást kapó alkotás nagy rekordot ment, elég csak arra gondolni, hogy a 124 millió dolláros bevételt hozott a nyitóhétvégén az Egyesült Államokban. Ez az eddigi legnagyobb bevétel, amelyet egy Tom Cruise-film a bemutató utáni első napokban elért. Említsük meg Adam Sandlert is, aki sok-sok vígjátékot követően szerződött a Netflix-szel és leforgatta a Hustle című amerikai sport-filmdrámát, Jeremiah Zagar rendezésében. Különösen üdén hatott, ámbár azért megosztó mű volt a Prey (Predator), ami egészen új formában igyekezett bemutatni az univerzum legveszélyesebb vadászait és a Predatorokat.

Azonban ezek nincsenek benne a Rotten Tomatoes – alighanem ez a legmérvadóbb oldal az értékelések szempontjából – öt legjobbra értékelt filmjei között, melyek kritikailag és a nézők szavazatai alapján is nagyszerű értékeléseket kaptak, így nem tudni milyen módon tettek különbséget köztük a sorrendet illetően (K: kritikusok értékelése, F: felhasználók véleménye):

5. Girl Picture (K: 99% | F: 81%)

Alli Haapasalo rendezte Ilona Ahti és Daniela Hakulinen forgatókönyve alapján. A premier a 2022-es Sundance Filmfesztiválon történt meg, ahol elnyerte a Drámai Világverseny közönségdíját a finn alkotás. A történet szerint Mimmi és Rönkkö iskola után továbbra is a legjobb barátnék, miközben egy kioszkban vállalnak munkát. Ezalatt őszintén megosztják egymással minden élményüket. Aztán egyszer csak az ingatag Mimmit váratlanul magával ragadja egy új románc Emmával (egy korcsolyázó, aki az Európa-bajnokságra készül).

4. Till (K: 98% | F: 97%)

A Till egy 2022-es amerikai életrajzi dráma, amelyet Chinonye Chukwu rendezett, Michael Reilly, Keith Beauchamp és Chukwu írta, producere pedig Beauchamp, Reilly és Whoopi Goldberg. A film Mamie Till-Bradley igaz történetén alapul, aki 14 éves fia, Emmett 1955-ös meggyilkolása után akar igazságot szolgáltatni.

3. Marcel The Shell With Shoes On (K: 99% | F: 91%)

Ez egy 2021-es amerikai élőszereplős animációs vígjáték-dráma Dean Fleischer Camp rendezésében, melyet csak idén nyáron mutattak be a mozikban. A szinopszis szerint házassága véget ért, ezért Dean, a dokumentumfilmes kénytelen beköltözni egy Airbnb-be. Nem sokkal később pedig felfedezi Marcelt, egy 1 hüvelyk magas beszélő kagylót, aki nagymamájával, Nanna Connie-val és Alan-nel, a házi kedvenc szöszgolyójával él otthonában.

2. Happening (K: 99% | F: 72%)

A Happening egy francia dráma-thriller, amelyet Audrey Diwan rendezett Diwan és Marcia Romano forgatókönyve és Annie Ernaux azonos című 2000-es regénye alapján. A film főszereplője Anamaria Vartolomei és Luàna Bajrami.

1. The Quiet Girl (K: 98% | F: 94%)

Az ír filmet Colm Bairéad írta és rendezte. Az 1981-ben játszódó történet egy visszahúzódó kilencéves kislányt helyez a középpontba, aki először lehet részese egy szerető családnak, amikor a nyarat egy farmon tölti távoli rokonainál Rinn Gaeltachtban.

Neked melyik volt 2022-ben a kedvenc filmed?

Kövess Minket!