Top 5: 2022 legjobb sorozatai, melyeket látnod kell

Top 5: 2022 legjobb sorozatai, melyeket látnod kell

Ha a filmek esetében általában a szubjektivitás dönt annak minőségéről és szórakoztatási faktoráról, akkor ez a sorozatok esetében hatványozottan igaz. 

Már csak azért is, mert nagyon nem mindegy például, hogy milyen jól sikerül egy pilot epizód. Ez gyakorlatilag annyira beszippanthatja az embert, hogy képes a széria minden hibája ellenére is kitartani mellette és végignézni az évadot/évadokat. Emlékszem a The Walking Dead kapcsán még ma is borsódzik a hátam, a kifejezés legjobb értelmében, mert olyan jó első epizódot még sosem láttam sorozat esetében, és ez igaz az első szezonra is. Aztán a produkció az idő múlásával nagy mértékben zuhant, bár ez sokak szemében nem volt így, hiszen végig követték a 11 évadot és további spin-offokat is kapott. Mindenesetre összetett műfaj a sorozatgyártás, abban viszont megegyezhetünk, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak gyakorlatilag csak egy dolog számít: a nézettség. Ha ez hozza az elvárásokat vagy azon felül teljesít, jönnek a további évadok, ha nem, akkor gyorsan kaszát kap manapság egy alkotás. Bár talán ez sem pusztán csak fekete és fehér, kitudja.

Az viszont fix, hogy a Rotten Tomatoes oldala megbízható adatokkal szolgál egy sorozat minőségéről, bár vakon hinni az ott látott értékekben szintén nem tanácsos, maximum kiindulásként érdemes használni. Ennek alapján viszont nem könnyű dönteni az idei esztendő legjobb szériáiról. Kezdjük ott, hogy a friss minősítés megszerzéséhez egy sorozatnak legalább 75%-ot kell elérnie a Tomatométeren minimum 20 hivatalos kritikából. A Certified Fresh állapot még akkor is megmarad, ha 75% alá esik az értékelés, mindaddig, amíg ez 70% vagy afeletti szinten marad.

A holtversenyek elkerülése érdekében az azonos pontszámú sorozatokat a kritikák összesített száma alapján rangsorolják. Az azonos pontszámmal és ugyanannyi kritikával rendelkező alkotások között a közönség pontszáma, majd a közönségértékelések száma dönt. Ezért történhetett meg, hogy az oldalon 25 sorozat is 100%-os értékelést kapott, de volt olyan 5 sorozat, amely minden mutatót figyelembe véve kiemelkedett a többi közül:

5. Bad Sisters (K: 100% | F: 67%)

Ízletes keveréke a sötét humornak és a thrillernek finom. A sorozat a Garvey nővérek életét követi nyomon, akiket szüleik idő előtti halála és egy ígéret – hogy mindig megvédik egymást – köti össze.

4. Hacks: 2. szezon (K: 100% | F: 89%)

A második felvonás még több izgalmat tartogat a rajongók számára. A Max Original még többet hozott ki a sztoriból. Hacks útnak indul, miközben Jean Smart és Hannah Einbinder otthon maradnak és új módokat találnak a barátságuk elmélyítésére.

3. Barry: 3. szezon (K: 100% | F: 87%)

Az HBO saját gyártású, nyolcrészes vígjátéksorozatának középpontjában az egykori tengerészgyalogos áll, aki jobb híján olcsó bérgyilkosként kamatoztatja a közép-nyugaton a seregnél szerzett tudását. Barry azonban magányos és elégedetlen az életével, ennél többre vágyik. A legújabb megbízása Los Angelesbe szólítja, hogy végezzen valakivel, ám legnagyobb meglepetésére magába szippantja a színházi világ. A címszerepben Bill Hader látható, aki Alex Berggel közösen szerzőként is jegyzi a sorozatot.

2. Heartstopper (K: 100% | F: 96%)

A Heartstopper egy LMBTQIA+ képregény- és webképregény-sorozat, amelyet Alice Oseman brit író írt és illusztrált. Ezek alapján készült el idén a Netflix azonos című televíziós sorozata is, amelyet Euros Lyn rendezett és Alice Oseman írt. A regény Nick Nelson és Charlie Spring életét követi nyomon.

1. The Bear (K: 100% | F: 91%)

Amikor a vándorcirkusz anyagi válságba kerül, az igazgató felkerekedik, hogy eladja medvéjüket a vadászoknak. A társulat tagjai azonban üldözőbe veszik.

+1 Andor (K: 96% | F: 85%)

Egy jó ideje nem készült ilyen kiemelkedő alkotás a Star Wars világából, ezért mindenképp érdemes egy próbát tenni vele.

Az Andor 2022-ben bemutatott amerikai kalandsorozat, amit Tony Gilroy alkotott. A Csillagok háborúja világában játszódik. Főbb szerepekben Diego Luna (mint a címszereplő, Andor), Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Adria Arjona, Fiona Shaw, Denise Gough és Kyle Soller látható.

A sorozat a lázadó kémet, Cassian Andort követi nyomon öt évvel a Zsivány Egyes eseményei előtt.

Neked melyik volt 2022-ben a kedvenc sorozatod?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!