„A legjobb videójáték-adaptáció” – Tarol a The Last of Us sorozat első része

Már megtekinthető a nagysikerű videójátékból készült széria első epizódja, az első értékelések alapján pedig hihetetlenül jóra sikeredett Joel és Ellie „kisvásznas” kalandja.

Ha van egy sorozat, amelyet meg szeretnél nézni idén, akkor a kritikusok és a nézők ajánlása alapján az mindenképp a The Last of Us legyen. A TLoU a hatalmas népszerűségnek örvendő, azonos nevű túlélő horror videojáték várva várt kisképernyős adaptációja, amelyet eredetileg 2013-ban adtak ki PlayStation 3 konzolra. A The Last of Us az egyik legkelendőbb videojáték lett a világon, hiszen a megjelenését követő első héten 1,7 millió példányt értékesítettek belőle, 2018. áprilisára pedig 17 millió darab kelt el. Megnyerte az év játéka díját is, illetve a valaha készült egyik legjobb videojátékként emlegetik azóta is. 2020-ban aztán kapott egy folytatást is, ami szintén egy lehengerlő alkotás lett.

Nem volt meglepő tehát, hogy végül az HBO is lecsapott rá és ennek apropóján összeállt Craig Mazin (Csernobil), valamint Nick Druckmann (az eredeti videojáték alkotója), hogy életre keltsék élőszereplős formában is a The Last of Us történetét. A széria sztorija 2033-ban játszódik, két évtizeddel azután, hogy egy gombavírus tomboló szörnyeteggé változtatta a világ népességét. Alapvetően két túlélő, Joel (Pedro Pascal) és Ellie-t (Bella Ramsey) kalandjait követhetjük nyomon, akik nekivágnak a pusztaságnak, hogy eljussanak az orvosokhoz gyógymód megtalálása érdekében. Mint kiderült ugyanis, Ellie olyan genetikával rendelkezik, amely áttörést jelenthet a vírussal szemben.

Ez a recept tehát videójátékos közegben már bevált, de vajon mi a helyzet az élőszereplős fronton? Nos az, hogy sikerült megalkotni a valaha volt legjobb videójátékos adaptációt. A stáb együtt kiváló munkát végzett, mert ragaszkodtak a forrásanyaghoz, miközben életet leheltek új karakterekbe az út során, emellett megnyerő és pazar módon tálalták az apokaliptikus kalandot. A The Last of Us egyszerre szinte szó szerint a játék adaptációja és egy teljesen új történet. A két főszereplő tehetsége pedig megdöbbentő. Pascal és Ramsey is képes egyetlen pillantással átadni az évek fájdalmait, reményét és félelmét.

Az első epizód alapján pedig tényleg elmondható, hogy nem csak egy igényes és méltó adaptációval gazdagodott a videójátékos közösség, hanem egyúttal szintet és lépett ez a műfaj. Rotten Tomatoes oldalán eddig a kritikusok 99, míg a felhasználók 96%-ot adtak a sorozatra. A Metacriticen egy kicsit visszafogottabbak ezek a számok, de még így is 84 ponton áll a kritikusok szerint, ráadásul megkapta tőlük a Must-Watch, tehát a látnod kell plecsnit, míg a nézők 8.3 pontra értékelték. A cikk írása pillanatában imdb-n pedig 7100 szavazatot követően 9.6-es értékelésnél tart a TLoU.

A The Last of Us-t tehát abszolút dicséret illeti, amiért segített megtörni az évtizedek óta tartó videojáték-adaptációs „átkot”. Szinte bárkinek ajánlott megnézni a szériát, mivel a története még mindig magával ragadó, még akkor is, ha új platformon keresztül mesélik el. A sorozat első epizódja egyébként már mindenki számára elérhető az HBO Max streamingszolgáltató kínálatában.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!