Hivatalos: Érkezik streamingre is a korhatár-besorolás

Hivatalos: Érkezik streamingre is a korhatár-besorolás

A gyermekek és kiskorúak védelme miatt kénytelen volt ezt a törvénymódosítást javasolni a Médiatanács.

Netflix, Disney+, HBO Max, Prime Video, Apple TV+... A legnépszerűbb streamingszolgáltatások közül a legtöbb már mindenki számára elérhető Magyarországon, a film- és sorozatrajongók legnagyobb örömére. Minimális korlátozások mellett több ezer órányi minőségi tartalom várja az előfizetőket, akik élnek is a felkínált lehetőségekkel. Mivel egyre nagyobb teret hódít a műsorszórásnak ez az ága, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, azon belül is a Médiatanács kénytelen volt reagálni a trendekre. A 2023-as esztendőtől az audiovizuális lekérhető médiaszolgáltatásokon keresztül elérhető médiatartalmakat korhatár-besorolással kell ellátni, avagy a műsor elején vagy a műsorkínálat felületén jelezni kell, hogy milyen korosztály számára ajánlott a megtekintés.

De mi a helyzet a Twitchcsel és a YouTube-bal?

A gamerek körében népszerű felületek szintén beletartoznak a "streaming" kategóriába, azonban a korhatár-besorolás ezekre a platformokra nem vonatkozik. Ennek a kivételnek az okát az NMHH magyarázta el megkeresésünkre.

„A szabályozás a Magyarországon letelepedett audiovizuális lekérhető médiaszolgáltatókra (streamingszolgáltatóra) vonatkozik, a videómegosztóplatform-szolgáltatásokra nem. A Twitch.tv és a Youtube.com nem magyar joghatóság alá tartozó videómegosztóplatform-szolgáltatások, így azokra a szabályozás hatálya nem terjed ki.

A magyar joghatóság alá nem tartozó összes felület saját hatáskörében hozhat szabályozást arról, hogy milyen korosztály számára ajánlja a tartalmait. Mind a Twitchen, mind YouTube-on beállíthatják a közvetítők, hogy gyermekbarát vagy 18 év feletti műsort készítenek, ennél részletesebben azonban nem kell foglalkozniuk a korhatár-besorolás kérdéskörével.

A kiskorúak hozzáférésének műszaki megoldásokkal történő akadályozását és korlátozását továbbra is hangoztatja az NMHH olyan műsorok esetében, amelyek kifejezetten felnőtteknek szóló jeleneteket (pornográfia, különös kegyetlenség, öncélú erőszak) ábrázolnak. Utóbbi területet csak előírás szinten szabályozza a Médiatanács, azonban a szülőknek és gondviselőknek minden lehetőségük biztosított ahhoz, hogy ezeket a korlátozó eszközöket használják a mindennapokban. Ezek segítségével a streamingszolgáltatást használó személyek tényleg csak azokat a tartalmakat érik el, amelyeket a készítő kifejezetten nekik szánt.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te milyen tartalmakat fogyasztasz leginkább Twitchen?