Z-szak és a LoL: Ennyi széndioxidot termel az, ha játszol

Z-szak és a LoL: Ennyi széndioxidot termel az, ha játszol

A Z-szak segíthet abban, hogy Magyarország egy környezettudatosabb hely legyen.

A rohamosan fejlődő világban egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a Föld bolygó megmentése az elérhető összes eszközzel. Ez is motiválhatta azt a hat hazai egyetemet, amely közös erővel összerakta a Z-szak tervét. Ez egy olyan osztatlan, mesterképzés, amely kifejezetten a környezettant és a természettudományokat helyezi a fókuszba, egy kis művészettel megfűszerezve. De hogy kapcsolódik ehhez az egészhez a LoL? Úgy, hogy egy 2021-es kutatás alapján messze ez a legkörnyezetszennyezőbb videójáték, ugyanis játékosbázisa alapján az e-sport és gaming iparág egyik, ha nem a legfontosabb szereplője.

De hogyan tudták kiszámolni azt, hogy mennyi széndioxidot termel egy LoL-os?

Kifejezetten a játékosok szemszögéből közelítették meg ezt a jelenséget. Óránként egy átlagos asztali számítógép 0,023 kg CO2-es karbonlábnyommal rendelkezik, ezt az értéket szorozták fel a játékosszámmal, valamint azzal az óramennyiséggel, amennyit egy LoL-os valaha eltölt a Riot alkotásával. Ennek eredményeként kijött egy közel 58,4 millió kilogramm CO2-es emissziós érték, amely abszolút a legtöbb ebben a számítási rendszerben a gaming világban.

Amit azonban nem vettek figyelembe a kutatásnál, hogy mennyi energiába kerül üzemeltetni a szerverparkokat, a fejlesztők főhadiszállását, a Riot Games egyéb komplexumait, sőt ide lehet sorolni akár még az e-sport eseményekhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítését, annak működtetését is. Ezek azok a háttérben megbújó "költségek", amelyekre lehet egyáltalán nem gondol az idéző, amikor elindítja a meccskeresést. A videójátékokhoz köthető megavállalatok igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben visszafogni a károsanyag-kibocsátásukat, így többek között a Nintendo és az Amazon is. Ezek a cégek hosszú távú stratégiákat fogalmaztak meg, amely főleg a megújuló energia és az újrahasznosítható anyagok köré épül. Remélhetőleg sikerül tartani az ütemet, így tényleg egyre kisebb lesz az a lábnyom, amelyet a kiadók, fejlesztők és játékosok együttesen termelnek. 

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az ötéves, kifejezetten a Z generációt megszólító Z-szak különlegessége, hogy átfogó képet nyújt a természettudományokról, így a hallgatók nem csupán egy-egy tantárgyi területen szereznek szilárd szakmai tudást, hanem a biológiai, kémiai, fizikai és földtudományi tananyagok közötti összefüggésekkel is megismerkednek. 

Az Európában elsőként bevezetett képzésnek hat egyetem hét képzőhelye is helyet biztosít: 

A megoldáscentrikus, innovatív szemléletű képzés során a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság szempontjaival is megismerkednek. Nagy hangsúlyt kap a retorikai, művészeti, vizuális kommunikációs készségek fejlesztése is, ami növeli az itt szerzett diploma értékét. 

A pedagógiai kompetenciák fejlesztése viszont nem csak a lexikális tudás fejlesztésében, hanem a készségek elsajátításában is megmutatkozik. A hallgatók környezetközeli, gyakorlatorientált oktatásban részesülnek, emellett kutatásokban vehetnek részt, valamint nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetnek. Így az inter- és multidiszciplináris Z-szak segít teljes egységében, átfogóan megérteni a természetet, ezáltal a jövő pedagógusai könnyeben tudják majd átadni diákjaik számára a természettudományos területek közötti összefüggéseket, feléleszteni bennük a természet szeretetét és megmutatni nekik a tanulmányokhoz elengedhetetlen kíváncsiság fontosságát.

A képzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusokat, illetve természettudományos területeken szerzett mesterfokú diplomával rendelkező, tanítani vágyó szakembereket is várnak. Ebben az esetben a képzés időtartama az előképzettségtől függ, középpontjában pedig az összevont természettudomány és környezettan órához kapcsolódó ismeretek állnak.

Átalakuló tudásközpont

A Z-szak osztatlan tanárképzésnek helyet adó hat egyetem összefogása 2022 szeptemberében indította először a gyakorlati oktatásra alapozott képzését. A szakról további információk a megújult zeeszak.hu weboldalon találhatók, a portál betekintést enged a képzésben már részt vevő hallgatók tapasztalataiba is. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.