Egy firmware hiba kivégezheti az egyik gyártó bizonyos SSD-it – íme a megoldás

Egy firmware hiba kivégezheti az egyik gyártó bizonyos SSD-it – íme a megoldás

Ha egy Samsung 980 Pro SSD dolgozik a gépedben, akkor most lehet, hogy van egy rossz hírünk.

Kiderült ugyanis, hogy ideje frissíteni ezeket a merevlemezeket, különben a szemünk láttára mehet tönkre. Még rosszabb a helyzet, ha ez a hardver szolgál a Windows meghajtójaként is, mivel simán előfordulhat, hogy az egész rendszer egyszer csak megadja magát és nem indul el.

A problémára a Puget Systems csapata világított rá és gyorsan meg is osztották, hogy hiába az egyik legmegbízhatóbb hardver, egyre több a Samsung merevlemezek meghibásodásáról jelentés, és különösen a 980 Pro 2 TB-os verzió kapcsán magas az arány. Kitértek arra is, miközben a Samsunggal együttműködve megerősítést nyert, hogy a 980 Pro SSD-k firmware-je felelős ezért a hibáért, ezért a lehető leghamarabb frissíteni kell ezeket az eszközöket.

A meghajtók meghibásodása hátterében az áll, hogy hirtelen csak olvasható módba kapcsolnak, ami gyakorlatilag teljesen használhatatlanná teszi az SSD-ket, mivel már nem lehet rájuk írni. A Windows pedig folyamatosan olvasási/írási műveleteket végez, ez azt eredményezi, hogy a rendszer egyszerűen nem indul el. A Puget Systems azt állítja, hogy a probléma kifejezetten a Samsung 980 Pro 2 TB-os verzióját érinti, de javasolják a Samsung merevlemezek tulajdonosainak, hogy frissítsék a firmware-t az összes 980 Pro-n a legújabb verzióra (5B2QGXA7) és így elkerülhetik azok halálát. A frissítés elvileg adatvesztés nélkül simán lezajlik, de azért érdemes lehet biztonsági másolatot készíteni az update előtt. A hibás firmware verziószáma a következő: 3B2QGXA7 és elvileg minden ennél újabb verzió már orvosolja a hibát.

Az update egyébként nem olyan bonyolult. Egyszerűen csak le kell töltened a Samsung SSD Magician szoftvert, majd a telepítés után indítsd el az alkalmazást, keresd meg a frissítés fület, és mehet a firmware update.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!