Ma lenne 80 éves Darth Vader és Jockey magyar hangja

Ma lenne 80 éves Darth Vader és Jockey magyar hangja

Egy applikáció segítségével pedig úgy tűnik, hogy újra életre kelthetik Kránitz Lajos és más magyar művész hangját.

A magyar szinkron az egyik a legjobb a világon, és bár most sokan biztosan azonnal rávágják, hogy egyáltalán nem szabad magyarul filmeket vagy sorozatokat nézni, én ezt rögtön megcáfolnám, hiszen olyan legendás nevek kölcsönözték már a különböző szereplőknek a hangjukat, mint Kökényessy Ágnes (Jennifer Aniston állandó hangja), Holl Nándor (Joey), Kerekes József (Jim Carrey), Kautzky Armand (Pierce Brosnan), Kőszegi Ákos (Tony Soprano), Csuja Imre (Al Bundy), Dörner György (Bruce Willis állandó hangja), de említhetnénk olyanokat is, akik már sajnos nincsenek velünk: Józsa Imre, Haás Vander Péter, Bujtor István, Selmeczi Roland vagy éppen Kránitz Lajos. A sort napestig lehetne folytatni és az az igazság, ha őket lehet vagy lehetett hallani egy filmben vagy sorozatban, akkor az szinte garancia a minőségre. Kránitz Lajos esetében pedig ez hatványozottan igaz, már csak azért is, mert neki is igazán jellegzetes orgánuma volt. Sajnálatos módon azonban 2005. augusztus 1-én, minden előjel nélkül, zuhanyzás közben érte a halál. Szívinfarktust kapott, pedig nem volt már jó ideje semmilyen panasza, nem járt orvoshoz és nem is volt beteg. A jászai-mari díjas művész úr 1943. február 9-én született és 2005. augusztus 1-én hunyt el. Nem csoda hát, hogy a mai napig képtelenség felfogni az ő hirtelen távozását, kollégái és rajongói valószínűleg sosem feledik.

Mint ahogyan mi sem, mivel megannyi legendás karaktert keltett már életre itthon pazar hangjával. Amellett, hogy egyébként sűrűn felbukkant magyar filmekben és sorozatokban is színészként, elég csak a filmek közül a Dögkeselyű, Szamárköhögés, Üvegtigris, De kik azok a Lumnitzer nővérek? című alkotásokra gondolni vagy az olyan közkedvelt sorozatokra, mint a Linda, a Kisváros, az Angyalbőrben, illetve a Szomszédok. Viszont a legtöbbünk számára a hangjával adott a legtöbbet, és talán sokan emlékeznek még arra, hogy hallhattuk Bud Spencer, Jack Nicholson vagy a Halálos fegyver filmekben szereplő Danny Glover hangjaként. Legemlékezetesebb szerepe ezen a téren azonban tagadhatatlanul Jockey Ewing volt. Nyolc esztendőn keresztül szólaltatta meg a rosszmájú iparmágnást és állítólag az ő lehengerlő hangja is hozzájárult, hogy Magyarországon ennyire népszerűvé vált a Dallas. Kránitz Lajos egy korábbi interjú során elárulta, sokan szidták a sorozatot, mégis mindenki nézte, miközben ő kutya kötelességének érezte, hogy a legjobb munkát végezze Jockey hangjaként. Hozzátette azt is, hogy a szinkronrendező ötlete alapján lett Jockeynak lágy, kellemes és hízelgő hangja, hogy így még gonoszabb karakter váljon belőle. És hogy mennyire végzett jó munkát? Fia elmondása alapján maga a sztár is le volt nyűgözve Kránitz Lajos hangjától:

„Apu imádta a karaktert, és nagyon büszke volt arra, amikor Larry Hagman Magyarországon járt, találkozni akart vele. Ő és anyukám együtt ebédeltek a világsztárral az Amerikai Nagykövetségen, ahol Jockey megformálója megveregette a vállát, és azt mondta neki: hallottam a magyar szinkront, és meg kell mondanom, a te hangod sokkal jobban illik a karakteremhez, mint a sajátom. Bár nekem is ilyen lehetne!

2023-ban pedig ott tartunk, hogy akár újra élvezhetjük majd Kránitz Lajos hangját is. Egy ukrán start-up cég ugyanis a mesterséges intelligencia által vezért szoftver segítségével, melynek neve Respeecher, újra életet lehetelt a néhai művész hangjába. A Szinkronjunkie külön kérésére megvalósítottak egy projektet, amelyben Darth Vadert szólaltatták meg az Obi-Wan Kenobi sorozatban az ő hangjával. Eddig is tudtuk, hogy a legendákat sosem lehet elfelejteni, de ezzel a módszerrel végérvényesen is velünk maradhatnak mindörökké.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép forrása: meglepetes.hu

Kövess Minket!