Az AMD-t már az Intel is szorongatja a videókártya-piacon

Az AMD-t már az Intel is szorongatja a videókártya-piacon

Az Intel és az AMD egyformán 9%-os piaci részesedéssel rendelkezik, míg az Nvidia lefölözi a maradékot a JPR szerint.

Az egyik vezető piackutató cég, a JPR adatai különleges dolgokra hívták fel a figyelmet. Az egyik, hogy a grafikus kártyák kereslete és ezáltal a kiszállítása 50%-kal visszaesett a tavalyi év végén: 26 millióról 13 millióra csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest. A másik pedig, hogy az Intel most már az AMD-vel egy szinten van ebben a szegmensben.

Mindkét vállalat 9%-os piaci részesedéssel bírt 2022. negyedik negyedévében, miközben az Nvidia a grafikus kártyák egyeduralkodója igazából a maga 82%-os részesedésével. Fontos kiemelni, hogy ezek a kimutatások nem tartalmazzák az integrált és embedded (beágyazott) grafikus kártyák számadatait. Ha ezeket is beleszámítjuk, akkor az Intel 71%-os, az Nvidia 17%-os, illetve az AMD 12%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Talán még ennél is figyelemre méltóbb, hogy az Intel már 2021. negyedik negyedévében 5%-ot ért el, miközben ez valójában azt jelenti, hogy több videókártyát szállítottak le (szemben az integrált GPU-kkal, amelyek a processzoraikkal együtt érkeznek) 2021. negyedik negyedévében, mint 2022. ugyanezen időszakában.

Van némi „turpisság” abban, hogy miként is lehetséges ez: a JPR számai a GPU kiszállításokat, nem pedig az eladásokat tartalmazzák. Ha azt feltételezzük, hogy a videókártyákat leszállítják, majd nem mindegyiket adják el, akkor érthető, hogy az Intel hogyan tudott 5%-ot elérni már 2021. év végén. Akkoriban az Intel nagy számban gyártott DG1 grafikus asztali lapkákat, valamint a laptopokba szánt Xe Max dedikált grafikus chipeket. Ez pedig megmagyarázza az Intel magasabb piaci részesedését ebben a szegmensben.

Tehát egyelőre arról van szó, hogy az Nvidia abszolút egyeduralkodó ezen a téren, és bár sok esetben az AMD-t egyenrangú versenytársnak tekintik a felhasználók, ez bizony koránt sincs így. Ezért nem meglepő, ha nem minden esetben képes felvenni a harcot az AMD nagy riválisával. Ennek ellenére mégsem teljesítenek annyira rosszul a zöldekkel szemben. Másrészt az Intelnek sikerült felvennie az AMD-vel a versenyt a darabszám-kiszállítások tekintetében.

Mindent egybevetve nagyon érdekes lesz látni, hogyan alakul ez a hármas csata az elkövetkező néhány évben.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!