Mit kell tudni vállalkozóként a TESZOR, TEÁOR, ÖVTJ kódokról? 

Mit kell tudni vállalkozóként a TESZOR, TEÁOR, ÖVTJ kódokról? 

TESZOR, TEÁOR, ÖVTJ kódok - mikor és melyiket kell használni? Mit érdemes tudni vállalkozóként ezekről a besorolásokról?

Az ÖVTJ részletesebb, mint a TEÁOR? Fel kell tüntetni ezeket a kódokat a számlákon? Cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a témával kapcsolatban.

Mindhárom rendszer jelentésével érdemes tisztában lenni vállalkozóként. Mi a TESZOR jelentése? A TESZOR, vagyis a Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere a Classification of Products by Activity magyar nyelvű változata. 2015 óta új TESZOR struktúrát kell használni.

Főtevékenység alapján be kell sorolni a TEÁOR’08 négyszámjegyű rendszerébe

A TESZOR kapcsán mindenképpen ki kell térni a TEÁOR-ra és az ÖVTJ-re. A TEÁOR a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatalnál használatos kódrendszer. Ezt a számot a cégjegyzékben is kötelező feltüntetni, valamint minden gazdálkodó szervezetet a főtevékenység alapján be kell sorolni a TEÁOR’08 négyszámjegyű rendszerébe. 

Főtevékenységnek az a tevékenység tekinthető a gazdasági szervezeteknél, amelyből a legtöbb bevétel származik. Amennyiben időközben ez változik, már nem a korábbi főtevékenységből származik a vállalkozás bevételének nagyobb része, mindenképpen be kell jelenteni a változást annak érdekében, hogy ne torzuljanak a statisztikai adatok. A TEÁOR a statisztikai számjelben is szerepel, az a négy érték, amely az adószám első nyolc számjegye után látható. 

Mit jelent az ÖVTJ és a TESZOR? 

Az ÖVTJ az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke. Ez a kód a magánszemélyek, például egyéni vállalkozók vagy egyéni vállalkozónak nem minősülő, adószámmal rendelkező magánszemélyek által végzett gazdasági tevékenységeket részletezi. Részletesebb, mint a TEÁOR.

A TESZOR produktumalapú osztályozás, vagyis egységes rendszerbe foglalja, illetve csoportosítja az egyes tevékenységek szolgáltatásait és termékeit, illetve osztályozza azokat ágazati eredetük szerint. Egyaránt tartalmazza a szolgáltatások, termékek besorolását. Ezáltal új rendszerbe foglalta és egységesítette a korábban alkalmazott Belföldi Termékosztályozást (BTO) és a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ’03). A TESZOR kód hat számjegyből áll. Az első négy a TEÁOR, vagyis a hozzá tartozó tevékenység kódja.

A tétel megnevezésénél lehet szerepeltetni az irányadó besorolást

Fel kell tüntetni a TEÁOR, VTSZ és TESZOR számokat a bizonylatokon? Nem kötelező feltüntetni ezeket a számokat a számlákon. Azonban a tétel megnevezésénél lehet szerepeltetni az irányadó besorolást. Az áfatörvény módosulása miatt 2019-ben az SZJ-számokat felváltották a TESZOR számok.

2019. július 1. óta a hivatkozással meghatározott szolgáltatások és termékek esetében a számlákon a TESZOR’15 2018. év január 1. napján érvényes besorolási rendet és a vámtarifaszámot figyelembe kell venni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!