Miért az egyik legjobb tartósítási eljárás a liofilizálás?

Miért az egyik legjobb tartósítási eljárás a liofilizálás?

Az emberek mindig is törekedtek arra, hogy minél többféle élelmiszert tudjanak tartósítani.

Ehhez különböző praktikákat találtak ki, például a gyümölcsöket befőzték, a zöldségeket homokágyban tartósították a pincében, vagy savanyúság formájában üvegbe rakták, hogy télen is tudják őket fogyasztani.

A 20. században a fagyasztás forradalmi változást jelentett a tartósítás terén, és elterjedt a háztartásokban a fagyasztó hűtőszekrény. A fagyasztás egyszerű eljárás, de kevés olyan élelmiszer van, ami az eredeti zamatát és állagát a kiolvadás után is megőrzi.

Ezt a problémát tudjuk kiküszöbölni a liofilizálással, azaz fagyasztva szárítással, amit például a Sous Vide Hungary liofilizáló berendezésével valósíthatunk meg. A cég prémium minőségű termékeket forgalmaz a gasztronómia területén működő vállalkozások illetve a háztartások számára.

Mit jelent a fagyasztva szárítás eljárás?

A fagyasztva szárítás az élelmiszerek víztelenítése révén tartósít. A liofilizáló készülék először megfagyasztja az élelmiszert, majd vákuum előállításával az élelmiszerben lévő jéggé fagyott vizet gázzá alakítják, azaz szublimálják. A víztelenített élelmiszert befőttes üvegben, zacskóban tárolhatjuk. Nem romlik meg, hiszen a baktériumok nem élnek meg a vízmentes közegben.

A fagyasztva szárítás lépései

  1. Az eljárás első fázisa az előfagyasztás, amely során az élelmiszerben lévő összes oldott anyagot teljesen megfagyasztjuk.
  2. A következő lépés az elsődleges szárítás, amely során a megfelelő hőmérséklet és nyomás beállításával megtörténik a szublimáció, azaz az élelmiszerben jéggé fagyott víz - a folyékony halmazállapot kihagyásával - alakul át gáz halmazállapotúvá.
  3. A másodlagos szárítás után a maradék víz eltávolítása érdekében folytatódik a szárítás.

Milyen élelmiszereket lehet liofilizálással tartósítani?

A módszer egyik nagy előnye, hogy szinte minden élelmiszert tartósíthatunk általa: az összes gyümölcsöt, zöldséget, amelyekhez ha fogyasztás előtt folyadékot adunk, eredeti állapotukba kerülnek.  Az eljárás alkalmas húsfélék és készételek tartósítására is.

Miért előnyösebb a liofilizálás, mint a többi tartósítási eljárás?

A fagyasztva szárítást az élelmiszeripar alkalmazza, például a szárított élesztő, a levesporok, az instant kávépor is így készül. Előnye, hogy az ételek tápértékének 97%-a megmarad.

Megőrzi az ételek ízét és frissességét. Az élelmiszerek tartósságát jelentősen megnöveli, hiszen amíg fagyasztással maximum 2 évig, befőzéssel 3 évig, aszalással 4 évig tartósíthatunk, addig liofilizálással akár 25 évig is.

Ez óriási különbséget jelent, és bár nem ez az elsődleges cél, de a kiszámíthatatlan időjárás miatt gyakori, hogy nincs jó termés, esetleg bizonyos zöldségek nem is kaphatók. Így minden évben fogyaszthatjuk a kedvenceinket.

Egy liofilizáló készülék ki tudja szolgálni az egész rokonság, baráti társaság, lakóközösség igényeit, így akár közösen is érdemes megvásárolni az élelmiszerek korszerű tartósítása érdekében.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



Közvetítések