A „bohóc”, aki túl korán hagyott itt minket

A „bohóc”, aki túl korán hagyott itt minket

Ma lenne 44 éves Heath Ledger, aki Batman ősi ellenfeleként a halhatatlanok közé emelkedett.

Miért vagy ilyen komoly? Hangzott el A sötét lovag című filmben néhányszor Heath Ledger, pontosabban Joker szájából a kérdés. Mindannyiszor más történettel állt elő, hogy miként is szerezte a sebhelyét, aztán végül sosem tudtuk meg az igazat – ténylegesen megteremtette a káoszt és totális bizonytalanság vette körül Heath Ledger Jokerét, amelyet a mai napig az egyik legjobb alakításként tartanak számon a világon.

Akadtak már néhányan az elmúlt évtizedekben, akiknek volt lehetőségük ennek a karakternek a bőrébe bújni, és bár Jack Nicholson is legendásat alakított Jokerként, mégis a legtöbbünknek alighanem Heath Ledger az első számú „bohóc”. Batman másik fele vagy ősi ellenfele nem egy egyszerű személyiség, és gyakorlatilag végtelen lehetőség van benne, éppen ezért egyetlen színész számára sem könnyű eljátszani a bűn hercegét. Ledger azonban olyannyira egyedülálló módon nyúlt ehhez a szerephez, amely végül a hírek szerint akkora hatással volt rá, hogy képtelen volt visszatérni a való világba.

„A testem kimerült volt, de az agyam nem bírt leállni.” – nyilatkozta nem sokkal halála előtt.

A családja szerint viszont a szerepnek semmi köze nem volt a halálához, az altatók és megfázásra szedett gyógyszerek együttes hatása végzett vele. Heath Ledger szemtelenül fiatalon, 28 éves korában halt meg 2008. január 22-én. Halálát a toxikológiai vizsgálat nyilvánosságra hozott eredménye szerint a szervezetében hat különféle, receptre kapható gyógyszer véletlen túladagolása okozta.

Eredetileg az Ausztráliában született színész Heathcliff Andrew Ledger néven látta meg a napvilágot 1979. április 4-én. 16 éves korában döntötte el, hogy színész szeretne lenni, ezért belevágott a filmes karrierjébe és ennek köszönhetően az egyik legjobb barátjával, Trever DiCarlóval Sydneybe utaztak. Itt azonban nem termett sok babér neki, így hát nem sokkal később vissza is tért szülővárosába, Perthbe, ahol elvállalta a Snowy Bowles kapcsán felkínált szerepet. Az 1996-ban készült sorozatban egy homoszexuális kerékpározót játszott. Első jelentős alakítására viszont még néhány évet várnia kellett, de végül a 10 dolog, amit utálok benned című filmvígjátékkal felfigyeltek rá, és rövid pályafutása során azért még számos alkotásban feltűnt.

1997 – Tappancsok
1999 – 10 dolog, amit utálok benned
1999 – Kéz és ököl
2000 – A hazafi
2001 – Lovagregény
2001 – Szörnyek keringője
2002 – A gyávaság tollai
2003 – Ned Kelly – A törvényen kívüli
2003 – A bűn rendje
2005 – Dogtown urai
2005 – Grimm
2005 – Túl a barátságon
2005 – Casanova
2006 – Candy
2007 – I'm Not There – Bob Dylan életei
2008 – A sötét lovag (halála után mutatták be)
2009 – Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (halála után mutatták be)

2009-ben a 81. Oscar-gálán posztumusz ítélték oda neki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat élete utolsó befejezett alakításáért, Joker szerepéért A sötét lovag című filmben. Maradjunk annyiban, hogy Christopher Nolan rendezése pazar, de az a film Heath Ledger nélkül biztosan nem vált volna klasszikussá. 2017-ben pedig készült róla egy dokumentumfilm is, I Am Heath Ledger (Én vagyok Heath Ledger) címmel, melyben barátai, családja és kollégái osztották meg emlékeiket és soha nem látott videókat mutattak be az elhunyt színészről.

Kövess Minket!