Tarantino 7-es listája: Ezekkel a szemetekkel csak az időtöket vesztegetitek

Tarantino 7-es listája: Ezekkel a szemetekkel csak az időtöket vesztegetitek

A híres filmrendező, Quentin Tarantino köztudottan erős véleménnyel van a filmekről, és időnként bizony nem rejti véka alá mit gondolok egyes alkotásokról.

Most, hogy közeledik a rendezőlegenda utolsó filmjének a forgatása, átnéztük azt is, hogy az évek során mely címeket kedveli a legkevésbé. Ez a hetes listán gyakorlatilag azok a művek kaptak helyet, melyek keserű csalódást okoztak és leginkább amiről azt gondolja róluk, hogy egyszerűen nem érdemes megnézni őket.

Mátrix – Újratöltve & Mátrix – Forradalmak (Reloaded & Revolutions)

Már most lehet, hogy mindenki felzizzen ezeknek a címeknek a láttán, hiszen a Mátrix trilógia sokaknak a kedvence, de azért akadnak bőven olyan is, akik egy véleményen lennének Tarantinóval. Szerinte ugyanis a Mátrix folytatásai tönkretették az eredeti Mátrix mitológiáját, ezért a második és harmadik rész miatt az első felvonást jócskán hátrébb rangsorolta a saját, minden idők legjobb filmjeinek listáján.

„De annak ellenére, hogy számomra tönkretette a film mitológiáját, és valójában hátrébb sorolta az eredeti 'Mátrix'-ot a listámon – őszintén szólva, már nem tudok ugyanúgy gondolni rá, mint korábban –, azért nem töröltem ki a fejemből teljesen.”

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me)

Egy 1992-es, az LA Weeklynek adott interjúban Tarantino erősen kritizálta a Twin Peaks-filmet, mert túlságosan öncélú volt, és akkor azt mondta, hogy soha többet nem szeretne még egy David Lynch-filmet megnézni, pedig valójában nagyon szerette a munkásságát, mielőtt a Fire Walk with Me filmet elkészítette volna.

„Ha 10 éven át csak ilyen kis művészfilmeket csinálsz egy-két millió dollárért, akkor gyakorlatilag a saját s*gg*db* mászol fel.”

Született gyilkosok

Meglepetés lehet, de Tarantino maga írta a Natural Born Killers (1994) forgatókönyvét, azonban a filmet mégsem tudta megnézni az elejétől a végéig. Azt nyilatkozta korábban, hogy Oliver Stone alapvetően félreértette a történetét, és olyan részeket írt át, amelyek miatt a film szereplői Tarantino számára hihetetlenné váltak. 2021-ben pedig így emlékezett vissza egy podcastben:

„Az egyik különös dolog azzal a forgatókönyvvel kapcsolatban az volt, hogy másféle stílusban próbáltam meg a papírra vetni. Tehát amikor elolvastad, akkor láttad magad előtt a filmet. És az volt után bennem, hogy miért nem csinálta meg [Stone] legalább a felét? Hát mert megcsinálták neki!”

A város

Elég érdekes okot talált arra, hogy némileg csalódjon egy filmben, de mégis ez történt. Tarantino azért vette elő 2015-ben a The Town (2010) című filmet, mert teljes mértékben hamisnak érezte a szereposztást, mondván, a filmben mindenki túlságosan is gyönyörű (kivéve Jeremy Rennert), így természetesen a The Town egyszerűen nem állta meg a sokkal realisztikusabbnak tűnő The Fighter mellett.

„Ha megnézed, hogy kiket castingolt David O. Russell [The Fighter rendezője], illetve Ben Affleck [The Town rendezője], akkor nem lehet összehasonlítani a két filmet. Az egyik igazából megmutatja, hogy a másik mennyire hamis.”

Bombázók a seregnek

Szerethetőnek lenni nem mindig jó dolog, és Tarantinónak pontosan ez volt a problémája Bill Murray 80-as évekbeli filmjeivel. Tarantino emiatt kifogásolta Bill legnagyobb filmjeit, és különösen a Stripes (1981) kapcsán sérelmezte azt, hogy a főhős megváltása kiszámítható volt. Íme a probléma dióhéjban, Tarantino saját szavaival:

„Ha csinálsz egy filmet egy rohadt szemétládáról, fogadni mernék, hogy az a rohadt szemétláda belátja majd a hibáját, és az utolsó húsz percben megváltozik. Mint például Bill Murray összes karaktere.”

Az éhezők viadala

Tarantino közismerten nagyon nem volt oda Az éhezők viadala franchise-ért, amely szerinte szemérmetlenül lemásolta a Battle Royale című japán filmet, ami történetesen az egyik kedvenc filmje.

„Nagy rajongója vagyok a Battle Royale című japán alkotásnak, amely alapján az Éhezők viadala készült. Nos, az Éhezők viadala egyszerűen lenyúlta az ott látható ötleteket. Nagyon klassz lett volna egyébként a Battle Royale-t megrendezni.”

Halloween II

Tarantino nem bírta megállni szó nélkül, hogy ne savazza a Halloween II (1981) azon fordulatát, amelyből kiderül, hogy Michael és Laurie rokonok. Elrugaszkodott ötletnek nevezte, és azt mondta, hogy sokkal ijesztőbb lett volna, ha Michael rászabadul Haddonfield-re, és Laurie csak egy egyszerű lány.

„A folytatások borzalmasak voltak. Olyan volt, mint az alma, ami messze esett a fájától, mert Laurie-ről ordít, hogy nem a testvére.”

Kövess Minket!



Film és Sorozat - Mégis folytatódhat az Obi Wan Kenobi sorozat?

Lehet, hogy nem mindenki tudja, de az Obi-Wan Kenobit eredetileg filmnek szánták, azonban a Disney streaming fronton szeretett volna erősíteni, ezért inkább egy hatrészes tévésorozat lett belőle.