Star Wars – Öt izgalmas karakter, akik sokkal részletesebb sztorit érdemelnének a vásznon

Star Wars – Öt izgalmas karakter, akik sokkal részletesebb sztorit érdemelnének a vásznon

Ne feledjük, az Erő mindenhol ott van.

A Star Wars univerzum hatalmas. Tele van érdekes világokkal, rendszerekkel, fajokkal, űrhajókkal, fénykardokkal és persze karakterekkel. A filmekben leginkább a Skywalker család életét kísérjük végig, de rajtuk kívül számtalan más szereplő is megjelenik. Ezek közül van, akiről sokat tudunk, de van olyan is, aki inkább a háttérben marad. Pedig sokuknak nagyon érdekes története van, amit érdemes lenne jobban megismerni.

Lando Calrissian

Landonis Balthazar Calrissian üzletember, vállalkozó, hamiskártyás, szerencsejátékos, csempész, de elsősorban egy barát, akire számíthat az ember. Csak annyit tudunk róla, hogy a Soccoro bolygón született egy tehetős családba. Viszont még fiatalon elhagyta a szülőhelyét és beutazta a galaxist, miközben olyan árukkal kereskedett, ami a legtöbb esetben nem érdemelte meg a legális jelzőt. Persze a csempészet mellett volt egy másik ‘hobbija’ is. Lando tehetséges szabbak játékos volt és az utazó szerencsejátékos perszóna segített neki, hogy feltűnés nélkül ingázhasson a bolygók és rendszerek között, miközben a hajója dugig volt értékes cuccokkal. Fiatalon a Nar Shadaa holdján volt az otthona és itt ismerkedett meg Han Solóval is, akivel életre szóló barátságot kötött, annak ellenére, hogy Solo egy szabbak versenyen elnyerte tőle a hajóját, a Millennium Falcont. Viszont, ahogy teltek az évek, Lando egyre inkább a háta mögött hagyta az illegális kereskedelmet és igazán elmerült a szabbak világába. Vagyonokat nyert és vesztett el, de mikor egy játszma során övé lett a Felhőváros tulajdonjoga, úgy gondolta ideje megint tovább lépni és vállalkozásba kezdeni. 

A Galaktikus Polgárháború idején kényszerből csapdát állított a menekülő Millennium Falconnak. De még időben meggondolta magát és nem hagyta, hogy Leia Hercegnő a Birodalom értékes foglya legyen. Később pedig személyesen is részt vett a mentőakcióban, amikor Solót szabadították ki Jabba palotájából. Ezek után tábornoki rangot kapott a Lázadó flottánál és ő volt a második Halálcsillag ellen vonuló flotta parancsnoka. A Birodalom szétesése után nem lépett politikai pályára és a hadseregnek is búcsút intett. De nem ment túl messzire, hiszen a vállalkozásainak a fő csapásiránya a ritka fémek bányászata volt, amit pedig leginkább az Új Köztársaságnak értékesített, legálisan. 

“Nem fogom eldobni az életemet a semmiért. Nem kezdek olyan harcba, amit tudom, hogy nem nyerhetek meg. Viszont, ha valami vagy valaki fontos nekem, akkor bátran állok minden kihívás elé. Ilyenkor pedig nem számítanak az esélyek.”

Qui-Gon Jinn

Qui-Gon a Coruscant bolygóján született még bőven a Régi Köztársaság idejében. Nagyon hamar felfedezték benne az erőt és ezért még fiatal volt, amikor padawan lett a Jedi Templomba. A tanulmányai során gyorsan kiderült, hogy a kapcsolata az élő Erővel nagyon szoros és fénykardvívásban is kiemelkedő tehetség. 12 éves korában Dooku lett a mestere és éveket töltött mellette tanítványként. Jinn Dooku oldalán beutazta a galaxist és megtanulta, hogy a Jedi Kódex szabályait néha érdemes kicsit lazán kezelni. De ettől függetlenül az évek nem múltak el nyomtalanul. Pár év alatt Qui-Gon elmélyítette a kapcsolatát az erővel, ha lehetséges még jobb vívó lett és ugyan nem mindig követte a Kódexet betűről-betűre, de sikeresen vette a Jedi vizsgákat. Miután megkapta a lovagi rangot egy percre sem maradt tétlen. Újra nyakába vette a galaxist és számtalan küldetésen kelt védelmére mindenkinek, akinek szüksége volt rá.

Az évek során renegát hírnevet szerzett magának, köszönhető ez annak, hogy sokszor nem értett egyet a Jedi Tanács döntéseivel, aminek hangot is adott. Viszont a Rendhez fűződő hite soha nem ingott meg. Mindig hű maradt a Jedi elvekhez, emiatt pedig kivívta olyan mesterek tiszteletét is, mint Yoda vagy Plo Koon. Amikor eljött az idő, Qui-Gon úgy döntött padawant fogad, így került mellé Obi-Wan Kenobi. A tanításban ismét megtalálta magát, örömmel vette magára a feladatot, hogy egy fiatal Jedinek mutasson utat. Sőt, annyira komolyan vette az egészet, hogy egy széket is visszautasított a Tanácsban, hogy Kenobi mellett maradhasson. 

“Az számít, hogy melyik oldalt választjuk. Még akkor is, ha mindig több lesz a sötétség, mint a fény. Még akkor is, ha a galaxisban mindig több lesz a szenvedés, mint az öröm. Bármit teszünk, bármit mondunk, eljutunk oda, hogy a döntéseink számítanak. Nem azért választom a világos oldalt mert egy nap ezzel megnyerek majd egy kozmikus játékot. Azért fordulok felé, mert ott van a fény.”

Wedge Antilles

A Korélia nem csak Han Solo otthona volt, de a Birodalom egyik központi bolygója is. A főleg emberek lakta világ híres volt arról, hogy a fiatalok közül sokan jelentkeztek a Birodalmi Akadémiára. Köztük volt Wedge Antilles is, aki előtt tehetséges TIE-Vadász pilótaként fényes jövő állt a Birodalmi hadseregben. Viszont látva az elnyomást és a hatalom kegyetlenségét, gyorsan rájött, hogy nincs maradása ebben a korrupt és végletekig romlott rendszerben. Dezertált és beállt a Lázadók Szövetségébe. Itt először ügynökként dolgozott a Birodalom ellen, de amikor a kitört a Galaktikus Polgárháború, akkor ismét pilótaként harcolt. A Halálcsillagok ellen először Luke Skywalker majd később Lando Calrissian oldalán indult csatába. A nevéhez fűződik még a Zsiványkommandó és a Lidérc Osztag létrehozása is. 

Wedge imádta a pilóták életét. Csak akkor érezte magát igazán elemében, ha egy apró vadászgépet irányíthatott. Ugyan Leia és az Új Köztársaság többször is felajánlotta neki az admirális rangot, ő mindig visszautasította azt. 

“Ez úgy van, ahogy mondom: A Halálcsillagot meg kell állítani. A Birodalmat pedig le kell győzni. Hogy ezt össze tudjuk hozni valakinek be kell piszkolni a kezét. Ha ránk kerül a sor, akkor meg kell húznunk a ravaszt és készen kell állnunk, hogy az életünket adjuk a cél érdekében. Ez soha nem volt és nem is lesz könnyű. De könnyebb mint állni és nézni azt, hogy szörnyű dolgok történnek.”

Mace Windu

Mace Windu nagyon fiatalon került a Jedi Templomba. A tehetsége és az erővel való szoros kapcsolata miatt fényes jövőt jósoltak neki. Viszont, amikor mestere, Cryslin Myr oldalán teljesített küldetéseket kiderült, hogy neki is vannak ‘gyengeségei’. Mivel Windu a Templomban nőtt fel, ezért padawnként csak a holotáblákon ismerte meg a való világot. Ez azt hozta magával, hogy számára a Jedi kódex és tradíciók jelentették a legtöbbet. Úgy gondolta egy Jedinek szolgálnia kell a köztársaságot. Meg kell védeniük azokat, akiknek segítségre van szüksége, be kell tartani a törvényeket és a Jediknek mindig az igazságot kell keresniük. Számára a tanok a törvények felett álltak és a Tanács parancsait minden esetben be kell tartani. Ehhez mindig ragaszkodott és megvetette azokat, akik visszaéltek az Erő hatalmával. Jediként számtalan küldetésben védte a békét, de mindig hideg és végletekig kimért maradt. Ugyan mindig megvédte a gyengéket és az igazságot tartotta szem előtt, de az empátia nem volt erős oldala. 

Windu mestere volt az Erőnek és a fénykardnak is. Páratlan kardforgató volt és sokan úgy gondolták, hogy Yoda után ő a legerősebb Jedi. Annak ellenére, hogy végső soron számára a hideg logika volt a legfontosabb, sohasem tért át a sötét oldalra.

“Mindig jusson eszedbe, hogy a háború úgy száguld végig a galaxison, mint a tűzvész. Egyre csak terjed és mindent felemészt, ami az útjába kerül. Ennek a tűznek a torkában sem nem inoghatunk meg. Mi vagyunk a béke őrzői. Mi vagyunk a Jedik. A köztársaságnak nagyobb szüksége van most ránk, mint valaha. Ez azt jelenti, hogy nem veszhet el a hitünk az Erőben”

Moff Wilhuff Tarkin

Wilhuff Tarkin az Eriadu gazdag világába született. A családja az első telepesek között érkezett a bolygóra és mesés vagyonra tettek szert. A fiatal Tarkin szülei már korán úgy gondolták, hogy életre nevelik a fiút. Tizenegy évesen csak némi túlélőfelszerelés birtokában ledobták a bolygó érintetlen dzsungelébe, ahol minden segítség nélkül kellett életben maradnia. Itt tanulta meg, hogy csak az erős és az intelligens marad életben és attól sem szabad visszariadni, ha el kell venni egy életet. Ez a mentalitás fiatal felnőttként is vele maradt és hideg logikával és kegyetlenséggel egészült ki. A tanulmányai után jelentkezett a Köztársaság hadseregébe és ott nagyon gyorsan haladt előre a ranglétrán. Tarkin már fiatal tisztként hírnevet szerzett magának azzal, hogy nem kegyelmez a Köztársaság ellenségeinek. Persze mindig a törvényes keretek között maradt, nem szegett szabályt. Pont ezért figyelt fel rá a Naboo kancellárja, Palpatine/Darth Sidious.

A politikus mentorként karolta fel és egyengette a pályáját, így Tarkin nemsokára már az Eridau kormányzói székében találta magát. A Klón háború idején különböző Jedi mesterek alatt szolgált hűségesen. Még akkor is, ha úgy gondolta, hogy a Rend nem használja ki a teljes potenciálját. Szerinte a Jedik nem harcosok, hanem békefenntartók. A hagyományok akadályozzák őket abban, hogy kényes döntéseket hozzanak meg. A 66-os parancs végrehajtás után parancsnokként teljes mellszélességgel kiállt Palpatine mellett. Ezért pár évvel később megkapta a Nagy Moff kinevezését. Majd később megkapta élete legfontosabb feladatát, ő lett a Halálcsillag projekt vezetője.

“A hatalomról sok mindent el tudok mondani. Az alkalmat mindig meg kell ragadni és csapást kell mérni.”

Kövess Minket!