Megosztott néhány belsős információt a rendező a Dűne 2. részéről

Megosztott néhány belsős információt a rendező a Dűne 2. részéről

Elmesélt néhány eddig még nem hallott érdekességet, és felfedte Florence Pugh, Austin Butler és Léa Seydoux új karaktereit.

Denis Villeneuve rendező egyértelművé tette, hogy a november 3-án bemutatásra kerülő Part Two – amelyet Budapesten forgattak – nem igazán az első folytatása, hanem egy második rész.

„Fontos - ez nem folytatás, hanem második rész. Van különbség. Azt akartam, hogy a film valóban ott kezdődjön, ahol a karakterek befejezték. Nincs időugrás. Drámai folytonosságot akartam az első résszel.”

Mielőtt a film stáblistája lepergett volna Paul Atreides-t (Timothée Chalamet), akiről megjósolták, hogy nagy vezető lesz, szinte mindenétől megfosztották. Túlélte, hogy a Harkonnen-ház elpusztította családját, és nem maradt más számára, mint a menekülés az Arrakis bolygó kopár homokjában. Ott találkozott Chanival (Zendaya), az éteri nővel, aki álmaiban jelent meg, majd befogadták a sivatagi túlélő törzsbe, a Fremenekbe. Ahhoz azonban, hogy teljes jogú Fremen legyen, és megbosszulja elesett családját, Paulnak meg kell lovagolnia az egyik homokszörnyet a Dűne 2-ben.

„Ez élet-halál kérdése, mert ha elbaszod, akkor megölöd magad. Ez amolyan beavatási rítus. Így válsz felnőtté a Fremenek világában. Ez nagyon fontos része a kultúrájuknak, és a férgeket félistenekként tisztelik, így különleges, vallásos kapcsolatuk van velük.”

Míg Villeneuve a Dűne 2-t egy akciódús, háborús eposznak írja le első körben, azt is hozzáteszi, hogy vigyáznia kellett arra, hogy a szerelmi történet ne nyomja el.

„Nagyon emberi filmet akartam készíteni, hogy nagyon közel érezzük a karaktereket, a film terjedelme ellenére. Folyton azt mondogattam a stábomnak: 'A legfontosabb dolog az a szikra, a kapcsolat a két karakter között. Ha ezt nem tudjuk megragadni, ha ez nem jelenik meg a vásznon, akkor nem létezik a film. A történet epicentruma ez a kapcsolat.”

Villeneuve Dr. Liet Kynes (a történet szerint Pardot Kynes fia volt) nemét megváltoztatta (az első filmben Sharon Duncan-Brewster játszott el), hogy egy újabb női figurát hozzon a történetbe, hiszen Herbert regényének második felében sokkal több teendő vár a félelmetes nőkre, és többek között Chani is több szerephez jut.

A Dűne történetének középpontjában a "fűszer", valamint a tudatmódosító ásványi anyag feletti uralomért harcoló hadurak állnak. Ez a különleges anyag csak az Arrakison található, és aki elfogyasztja, azt világító, azúrkék szemekkel ruházza fel. A történet a korlátozott erőforrásokkal való túlélésről szól, és a természet kizsákmányolásának veszélyeiről, de mindez semmit sem jelentene, ha a közönségnek mindegy lenne, hogy ki nyeri ezt az epikus összecsapást. Villeneuve kihívása az volt, hogy megértesse a nézőkkel Paul bosszúvágyát, és Chani elszántságát, hogy megvédje szülőbolygóját. Hogy ezt elérje, a Dűne 2 egy része egy epikus szerelmi történetet takar kettejük között.

„Vicces volt megpróbálni kitalálni ebben a futurisztikus világban, hogy hogyan flörtölnek? Hogy néz ez ki egy űrharcos és egy bolygó fiatal hercege között? Hogyan mutatják ki, hogy kedvelik egymást? Hogy hangzik ez egyáltalán? Mindenképpen próbáltunk eligazodni ebben, ami vicces volt, mert mindannyian tanácstalanok voltunk. Azt hiszem, ez számunkra is ugyanolyan idegen, mint valószínűleg a karaktereknek. A megoldás az igaz szerelem másik jellemzője volt: az ügyetlenség. Kínos volt és egyben kényelmetlen.” – kezdte Zendaya.

Chalamet szerint Zendaya karaktere a kulcs az ő karakteréhez.

„A Dűne univerzuma egy összetett geopolitikai világ, rengeteg ökológiai és technológiai metaforával, amelyek ma is érvényesek. De a középpontban ott van ez a kapcsolat, ahol Chani egyfajta erkölcsi iránytűvé válik.”

Zendaya pedig hozzátette:

„Azt hiszem, valami, amihez mindannyian tudunk kapcsolódni, az egyszerűen a szeretet. Ezek a karakterek szó szerint egy másik bolygón élnek, igaz? Ők földönkívüliek. Érdekes volt megtalálni ezeket a gyengéd pillanatokat ebben a zűrzavarban és káoszban. Ezek a karakterek csak fiatalok, akik belekényszerültek ebbe a nagyon-nagyon intenzív környezetbe és a körülmények nagy hatással vannak rájuk.”

A nagyszerű stábot egyébként három szintén pazar névvel egészítették ki. Florence Pugh is csatlakozott a szereplőgárdához, mint Irulan hercegnő, aki a galaxis legfőbb uralkodójának, Shaddam IV. császárnak (Christopher Walken alakítja) a lánya, miközben a hatalma a háborúzó frakciók felett egyre inkább kicsúszik a kezéből. Az Irulan hercegnő által megjósolt összeomlás megtervezésében segít a Dűne-univerzum egy másik új szereplője, a halálos Harkonnen herceg, Feyd-Rautha, akit Austin Butler személyesít majd meg. Bár technikailag hús-vér ember, hulla-szerű, sápadt arca mélyről jövő halált sugall. A Bene Gesserit másik tagja szintén új karakter, Lady Margot, akit Léa Seydoux testesít meg.

„Margot Fenring egy Bene Gesserit nővér, de titkos ügynök lesz a filmben. Nagyon játékos volt Léával dolgozni. Ez a karakter tele lesz meglepetésekkel.” – mondta Villeneuve.

A Dűne 2 befejezése Villeneuve személyes küldetése, hiszen már azóta álmodozott Herbert könyvének adaptálásáról, amikor a québeci Gentilly nevű kis faluban felnőtté cseperedett. Az első film bemutatója előtt a bátyja megtalálta a forgatókönyv-illusztrációk gyűjteményét, amelyet Villeneuve egy barátjával készített 13-14 éves korában.

A filmrendező, aki korábban leginkább olyan, kritikusok által is elismert projektekről volt ismert, mint az Érkezés, a Blade Runner 2049 folytatása és az Eltűnt gyerekek című thriller, már évtizedek óta próbálta elkészíteni a Dűne új változatát a nagyvászonra. Bár a Dűne első része lett az egyik első posztpandemikus kasszasiker, és 10 Oscar-díjra jelölték, melyből hatot meg is nyert, maga a filmrendező még mindig azon rágódik, hogy szerinte mit csinálhatott volna jobban.

„Művészként el kell fogadnod a kudarcaidat. Szinte lehetetlen feladat volt számomra, hogy abszolút hűséges legyek a gyerekkori álmaimhoz. De ami nagy békét hoz a szívembe, hogy sok elképzelésemet sikerült vászonra vinnem.”

Kövess Minket!