Torettóék hisznek benne! – Fast X kritika

Torettóék hisznek benne! – Fast X kritika

A főellenség ellopja a showt a Család elől.

Dominic Torettonak valószínűleg megengednék azt a szerencsekerékben, hogy az alábbiak szerint kérjen mássalhangzót: T, mint Család. Olyan sokszor hangzott már ez el a Vin Diesel által megformált karakter szájából, hogy a Család szent és sérthetetlen, illetve mindennél erősebb, és bármit megtenne értük. Az elmúlt részek révén pedig szép számmal nőtt is a családtagok száma, bár időnként már talán én magam sem tudom, hogy most akkor ki is a barát, családtag vagy a valódi ellenség.

Mindenesetre eljutottunk a 10. részig, és a Fast X névre keresztelt jubileumi felvonás amolyan lezárásként funkciónál. Pontosabban a lezárás első része, hiszen az elsődleges tervek alapján egy folytatás még biztosan követi majd, bár a premiervetítést követően Diesel arról számolt be, hogy az Universal Pictures fejesei egy esetleges trilógiát is szívesen látnának.

Az az igazság, hogy a Fast X-et követően én is hajlok rá, hogy lehetne egy harmadik felvonása is ennek a finishnek. Nem tartom művészileg jó filmeknek a Halálos iramban széria tagjait, de számomra kifejezetten szórakoztatóak, és ez hatványozottan igaz a tizedikre is. Az alapja ugyanaz, mint eddig mindig, jön valaki, aki nagyon megorrolt Torettóra és szeretné a földbe döngölni, így a mérgét először a családtagjain igyekszik levezetni. Azt kell mondjam, hogy a Fast X legjobb jelenetei Jason Momoához köthetőek. Szerintem nagyszerűen hozta az infantilis, ripacskodó, mégis veszélyes ellenfelet, akitől bizony nem árt, ha azért tartanak hőseink. Egy korábbi részben (az ötödikben) látott drogbáró fiaként tér vissza – nyilván nem egy sokat használt klisét lőttek el ismét –, és bár nem lehet tudni miként írták meg a szerepét vagy mennyi instrukciót kapott, de amikor ő tűnt fel a képernyőn, akkor lehetett rá számítani, hogy sziporkázni fog. A legjobb pedig az egészben, hogy mindig legalább egy lépéssel a Család előtt jár és ezzel sok borsot tör az orruk alá, na meg elsődleges célja az, hogy szétszakítsa őket. Kicsit egyébként olyan érzésem volt, mintha egy olcsó, brazíliai Jokert látnék a vásznon és ezt most a lehető legjobb értelemben mondom. Több ilyen negatív figurára lenne szükség a modern filmekbe, mert ezekre tényleg lehet emlékezni.

A filmről egyébként spoiler nélkül nehéz sok mindent írni, hiszen megint kapunk egy rakat akciójelenetet, melyben a főszerep az autóké és a lehetetlen megoldásoké. Itt-ott viszont azért feltűnő volt a CGI-nak a gyengébb minősége, a római bombaüldözésnél, amiből egy részletet már a trailerekben is látni lehetett, időnként azért feltűnt, hogy számítógépes effekteken lehetett volna még csiszolni. Torettónak egyébként szembe kellett néznie a rémálmával, ami azt takarja, hogy a Családján keresztül sebezhető, ráadásul a fia elvesztése is képes őt megrémíteni. A csapat többi tagja most egy kicsit a háttérbe szorul és kicsit olyan, mintha mindenkinek a saját útját kellene bejárnia, emiatt kevesebb és kevésbé izgalmas perceket kapnák, de azoknak annál több jelentősége van. Azt azért nem kell elvárni a filmtől, hogy Schindler listája mélységű drámaiságot csempésztek bele a szkriptbe, de már nem minden esetben csak az agyatlan száguldásról szól ez a történet. A tizedik epizódon továbbá egyértelműen látszik, hogy ez igazából csak a végjáték előkészítése és az igazán nagy durranásra (ha eddig még nem volt jó párszor) a következő filmben számíthatunk.

Egy szó, mint száz, aki szerette az eddigi részeket az ezt is szeretni fogja, pörgős, látványos, Családos, és legalább annyira extrém, mint elődei. Legnagyobb előnye számomra a Fast X-nek pedig a soundtrackje volt. Az eddig filmekben is sokat dobott a zene az eszement autós jeleneteken, de szerintem most még jobban eltalálták és nagyon fel tudta pezsdíteni a vérem. Ha egy könnyed szórakozásra vágysz, elborult autós manőverekkel és hiszel abban – megérted, ha megtekinted a filmet –, hogy a lehetetlen nem létezik, akkor érdemes egyszer beülni a Fast X-re a moziba.

A KÖVETKEZŐ OLDALON NÉHÁNY SPOILERES INFORMÁCIÓT IS MEGOSZTUNK VELETEK!

Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a Halálos iramban tizedik eposza hozott magával néhány érdekességet. Tehát csak akkor olvass tovább, ha érdekel vagy nem zavar a SPOILER-es hírmorzsánk. Kezdjük azzal, hogy most is véráldozatot követel Torettóéktól az élet. A Dominic testévérét alakító John Cena karaktere, Jakob nagy szolgálatot tesz a film egésze alatt, hiszen nem csak, hogy megmenti Dom fiát, de végül önmagát is feláldozza az utolsó üldözések egyikében.

Aztán az is kiderül, hogy egy börtönbe zárták be Lettyt (Michelle Rodriguez) és Ciphert (Charlize Theron), akiknek van még egy lerendezni való összetűzésük, mielőtt végül beadnák a derekukat, hogy együtt szökjenek meg. Amikor ezt végre megvalósítják, egy tengeralattjáró érkezik eléjük, melyből Gal Gadot mászik elő és mosolyogva fogadja a lányokat. Az általa alakított Gisele Yashar a Fast & Furious 6-ban szerepelt utoljára.

A másik nagy visszatérő a stáblista közbeni jelenetben tűnik fel. Dwayne "The Rock" Johnson ugyan csúnyán összekapott – legalábbis a közösségi médiában nagyon ment a szájkarate – Vin Diessel és leszögezte, hogy többet nem szerepel a szériában, most mégis úgy tűnik szavát megszegve újfent rábólintott Luke Hobbs szerepére.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN