Harry Potter - Bevált Trelawney minden jóslata?

Harry Potter - Bevált Trelawney minden jóslata?

A hóbortos professzornak többször volt igaz, mint azt gondolnánk.

Sybill Trelawney a Harry Potter könyvek egyik olyan karaktere, amit igazán soha senki sem vett komolyan. Amikor Harry a jósról kérdezi Dumbledore-t, akkor az igazgató sem nyilatkozik róla túlságosan megnyerően. Pedig a tanár leszármazottja Cassandra Trelawney-nak, a görög bölcsnek, aki kikosarazta Apollót, aki ezért megátkozta őt, hogy lássa előre a jövőt, de soha senki ne higgyen neki. Ez az átok pedig úgy tűnik, hogy az ük-ük-ük unokára is átszállt, mivel se a diákok, se a tanárok nem veszik őt komolyan. Persze az sem segít, hogy a természete egy kicsit csapongó és már-már szükségtelenül teátrális. De ettől függetlenül a legtöbbször igaza volt, még akkor is, ha ezt mi sem vettük észre. 

“Nem élhet az egyik, míg él a másik”

Talán ez az első és legemlékezetesebb jóslat, amit a sorozatban először hallunk. Dumbledore egy a Harry-vel folytatott beszélgetésben meséli el, hogy amikor először találkozott a jóssal a Szárnyas Vadkanban, nem vette igazán komolyan. Már-már azon gondolkodott, hogy elbúcsúzik tőle, amikor Trelawney transzba esett és elmondta leghíresebb jóslatát:

“Közeledik az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött... azoknak születik, akik háromszor dacoltak Vele és a hetedik hónap halála szüli Őt. A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg, de benne olyan erő lakik, amit a Sötét Nagyúr nem ismer. És egyikük meghal, a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik. Az Egyetlent, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött, a hetedik hónap halála szüli…”

Akkor az igazgató egyből tudta, hogy ezt nem veheti félvállról. Ezért felajánlotta neki a professzori állást. Ha pedig darabokra szedjük a fenti idézetet, akkor abból minden bejött. Harry júliusban született. Lily szeretete olyan védelmet adott a fiának, amit Voldemort nem ismert. A sebhely megjelöli Harry-t. Végül pedig Voldemort meghal, így a jóslat körbeér.

“Aki először áll fel az asztaltól, meghal”

Az Azkabani fogolyban Harry és a többiek egy asztalnál ülnek a karácsonyi lakomán. Ekkor megjelenik a jóslástan tanár, akit Dumbledore arra kér, hogy csatlakozzon hozzájuk. Azonban Trelawney ezt visszautasítja, hiszen vele együtt már tizenhárom ember ülne az asztalnál és szerinte, aki ezek után elsőként feláll, arra a halál leselkedik. Persze ekkor még senki nem tudja, hogy amikor az igazgató udvariasan feláll, már akkor is megvolt a létszám. Hiszen Ron zsebében ott figyelt Makesz, vagyis Peter Pettigrew. A jóslat pedig valóra vált hiszen a társaságból Dumbledore hal meg először, mégpedig Piton átka miatt.

“A szolga visszatér urához”

Ez még mindig a harmadik rész. Mikor Harry végez a jóslástan vizsgájával, Trelawney ismét transzba esik. 

“ A Sötét Nagyúr most erőtlen s magányos. Hívei elfordultak tőle. Szolgája tizenkét éve rabságban senyved. Ma este, még éjfél előtt, a szolga kiszabadul, és vissszatér urához. Segítségével a Sötét Nagyúr erőre kap, s hatalma rettentőbb lesz, mint valaha. Ma este éjfél előtt a szolga visszatér urához."

Miután a professzor kiszakad a révületből nem akarja elhinni Harrynek hogy mi is történt. Pedig a szavai tökéletesen igazak volt. Pettigrew félelemből megkeresi a mesterét és amikor Harry vére keveredik Voldemortéval, akkor Lily védelme megszűnik.

“A halál, mint keselyű kering a kastély körül”

A Tűz Serlegében Trelawney még az év első heteiben azt mondja Harrynek, hogy “Az, amitől a legjobban fél, nemsokára bekövetkezik”. Ezután egyből megkérdezi, hogy nem született-e a tél közepén. Ekkor a jelenet feszültsége teljesen megszűnik, hiszen Harry júliusban született. Azonban kicsit továbbgondolva az egészet, Voldemort lelkének egyik darabja ott él Harryben, aki pedig december 31-én született. Sőt az év végén még szembe is kell néznie a Nagyúrral. Ezzel pedig beteljesedik a másik jóslat is. Végül pedig az óra végén már senki nem figyel, amikor a halálról beszél a professzor. Pedig Cedric nem éli túl az utolsó próbát a tusán.

“A villámsúlytotta torony. Súlyos csapás... Katasztrófa... és egyre közeleg..." 

Végül pedig az utolsó jóslat már a hatodik könyvben van. Amikor a jóslástan tanár kártyából jósol. Újra és újra. Miközben arról beszél, hogy bárhogy is rakja a dolgokat, mindig ugyanaz jön ki. Az összes ómen értelmet nyer, mikor Dumbledore-t eltalálja a halálos átok és lezuhan az Asztronómia Torony felső emeletéről.

Kövess Minket!



Gamer szótár