ChatGPT-vel készült a Black Mirrorhoz egy forgatókönyv

ChatGPT-vel készült a Black Mirrorhoz egy forgatókönyv

Az eredmény elsőre megtévesztette még a sorozat alkotóját is.

Tudatátvitel, baljós implantátumok, megfigyelő és nyomkövető rendszerek, gyanús közösségi hálózatok, gonosz alkalmazások, gyilkos robotkutyák és méhek... A Black Mirror kapcsolata a technológiával mindig is érdekes és valahol kellemetlen volt, legalábbis, ami az ábrázolásmódját illeti. A sorozat egyszer még a streaming technológiát is a történetmesélés szerves részévé tette (a Bandersnatch című különleges epizódban, amely döntések segítségével lehetővé tette a nézők számára, hogy megválasszák, hogyan folytatódik egy történet). A közelmúltban azonban több iparágban is felröppent a hír, miszerint a legnagyobb cégek vezetőinek egy része összefogott, hogy megállítsa a mesterséges intelligencia fejlődését. Ezért is külön érdekfeszítő, hogy például Charlie Brooker, a Black Mirror alkotója hogyan viszonyul az olyan mesterséges intelligenciával működő szoftverekhez, mint a ChatGPT. Természetesen ő sem hagyta ki ezt a szoftvert.

„Egy kicsit eljátszottam a ChatGPT-vel. Az első dolog az volt, hogy beírtam: generálj egy Black Mirror epizódot, és egyből olyasmit dobott ki, ami első pillantásra hihetőnek tűnik, de második olvasatra már egy szar. Mert csak annyit csinált a rendszer, hogy megnézte a Black Mirror epizódok összes szinopszisát, és valahogy összemosta őket. Aztán ha kicsit mélyebbre ásol, akkor azt mondod: "Ó, itt nincs semmi eredeti gondolat.”

A Black Mirrorról azért tudni érdemes, hogy a széria nagy részében nem maga a technológia jelenti a problémát, hanem az, ahogyan az emberek használják. Az új sorozat összeállítása során Brooker tisztában volt a sorozat korábbi mintáival, és szívesen épített bele új fordulatokat.

„Tisztában voltam vele, hogy rengeteg olyan epizódot írtam, ahol valaki azt mondja: "Ó, én egész idő alatt egy számítógép része voltam! Szóval azt gondoltam, hagyom a francba, hogy mit gondolok egy Black Mirror-epizódról'. Semmi értelme egy antológiasorozatnak, ha nem szegheted meg a saját szabályaidat. Csak amolyan kellemes, hideg pohár víz az arcodba érzés.”

Ami szépen átvezet minket a 'Beyond The Sea' című új részhez, melynek főszereplői Aaron Paul, Kate Mara és Josh Hartnett. A lehetetlen küldetés egy alternatív 1969-es esztendőben játszódik, és Brooker elmondása szerint egyfajta disztópikus múlt, jelen és jövő egyvelegéről van szó.

„Először a cselekmény ötlete volt meg, aztán egy ponton arra gondoltam, hogy mi lenne, ha mindez a 60-as évek végén játszódna. Ez mindent felforgatna és menő lenne! Aztán amikor elkezdtem megírni, rájöttem, hogy "Ó, várjunk csak, ha ez egy másik kor, és mindenki abból a korból származik, akkor ez befolyásolja a karakterek gondolkodását és viselkedését". De nem hiszem, hogy szándékosan elutasítottuk volna a nosztalgiát, inkább csak egy szórakoztató dolog volt a számunkra.”

A Black Mirror 6. évada június 15-től látható a Netflixen.

Kövess Minket!



Gamer szótár