Elborult ötlet, de akár műfajt is válthatna a Shrek ötödik része

Elborult ötlet, de akár műfajt is válthatna a Shrek ötödik része

Manapság már minden mesehősből egy szörnyeteget kell csinálni, különben nem elég izgalmas Hollywoodnak.

A Shrek filmek a komikus stílusról ismertek, azonban egyes feltevések szerint az ötödik résznek a franchise gyökereihez kellene visszatérnie, ami azt jelentené, hogy jöhetne belőle egy animációs horrorfilm. 2001-ben, amikor Disney még szinte monopol helyzetben volt az animációs filmek tekintetében, jött a DreamWorks és elkészítette a Shreket, amely megkérdőjelezte a mesékről alkotott hagyományos képet azzal, hogy egy jó adag – érettebb – humorral töltötték meg. Természetesen a siker nem maradt el és még a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat is begyűjtötték vele, de ami még fontosabb, az első rész utat nyitott egy franchise-nak, amelynek azóta számos folytatása, rövidfilmje és spinoffja készült el.

Shrek (Mike Myers), Fiona (Cameron Diaz) és Szamár (Eddie Murphy) története három további animációs filmben folytatódott, és ez idő alatt Shrek és Fiona összeházasodtak, utódaik születtek, de Szamárnak és Sárkánynak is lettek gyermekei, Artie Pendragon (Justin Timberlake) pedig Túl az Óperencián királya lett. Nem véletlen, hogy még mindig él a remény egy ötödik Shrek-filmmel kapcsolatban, főleg miután Chris Meledandri producer tárgyalásokat folytatott már a következő felvonásról. Az eredeti szereplők várhatóan visszatérnének, ha megvalósul a projekt, de azt egyelőre nem tudni, hogy milyen cselekményszálon futna tovább a sztori.

Itt jön a képbe az a lehetőség, hogy érdemes lenne visszatérni a Shrek forrásanyagához, ez viszont műfajváltást eredményezne, mert nem egy humoros és gyermeteg filmet kapnánk, hanem egy komorabb horrort. A barátságos zöld ogre meséje valójában a Shrek! című könyvön alapul. A William Steig által írt és illusztrált Shrek! egy zöld szörnyeteg történetét meséli el, akit szülei kirúgnak otthonról, hogy végre felnőtté váljon és a saját lábára álljon. Ez követően találkozik egy boszorkánnyal, aki tetvekért cserébe felolvassa neki a jövőjét. Ebből derül ki, hogy találkozik egy szamárral, aki elviszi őt egy várba, ahol megküzd egy lovaggal, és feleségül vesz egy nála csúnyább hercegnőt. A boszorkánynak igaza lesz, hiszen néhány kaland és csata után találkozik a hercegnővel, akit feleségül vesz.

Bár alapvetően egy gyerekkönyvről van szó, a Shrek! inkább egy sötétebb, horrorisztikusabb hangvételű alkotás, így tehát szöges ellentéte az animációs filmekben megismert Shreknek. A könyv főszereplője valójában egy szörnyeteg, zöld bőrrel, visszataszító megjelenéssel, ráadásul képes tüzet okádni a szájából, mint egy sárkány. Az embernek simán támadhat olyan érzése a Shrek! olvasása során, mintha egy horrorfilmbe csöppent volna. Például, amikor felzabálja egy paraszt fácánját vagy, amikor tüzes leheletével kiüt egy sárkányt. A Shrek a vége, fuss el véle (Shrek Forever After) már egyébként kicsivel komorabb hangvételű volt, mint elődei, és ez rögtön meg is látszott a kritikusok értékelésein, mivel a negyedik epizódot már nem fogadták olyan jól, bár ehhez maga a történet is hozzájárult. Ezért vélik úgy egyesek, hogyha a Shrek 5. teljes mértékben átcsapna horrorba az jótékony hatással lehetne a franchise-ra – azt ne kérdezzétek meg, hogy miért. Talán pont azért, mert mostanában virágkorát éli a mesehősök horrorfilmes ábrázolása. Elég csak a Micimackó: Vér és Mézre, a The Mean One-ra vagy a javában készülő Bambi: The Reckoning-ra gondolni.

A Shrek-filmek egyébként is inkább a tündérmesék szatírái, és itt különösen a Disney népszerű produkcióira gondolunk. Az első Shrek-film ugyebár könyvből indult ki, mégis nagyon különbözik tőle, így egy ötödik film remek alkalom lehet arra, hogy tisztelegjenek Steig műve előtt. A Shrek 5 pedig folytatás helyett lehetne egy reboot is, ezért nem jelenthetne gondot a műfajváltás, és ezzel talán életet lehelhetnének a franchise-ba egyes kritikusok szerint. Az ötödik rész követhetné a requel modellt is, amelyben Shrek és Fiona egyik gyereke kapná a főszerepet, ezzel megteremtve a Steig által elképzelt sötétebb, horrorisztikusabb történetet és hangvételt. Számos lehetőséget számba vehetnek tehát a készítők, de az, hogy horror legyen a Shrek 5-ből, az egyik legérdekesebb opció.

Kövess Minket!



Gamer szótár