Titkos Invázió kisokos: 10 dolog, amit érdemes tudni a sorozat előtt

Titkos Invázió kisokos: 10 dolog, amit érdemes tudni a sorozat előtt

A Secret Invasion megjelenése már a küszöbön áll, így itt van minden, amit nem szabad elfelejteni, ha az MCU legújabb Disney+ sorozatát nézzük.

Lassan tanulmányt lehet írni az MCU-ról, hiszen amilyen pazar módon adaptálták 2008-tól kezdve a képregényekben látott szuperhősöket az elmúlt másfél évtizedben a nagyvászonra, a legutóbbi filmek és sorozatok már egyre inkább maguk mögött hagyták ezt a minőséget. Gondoljunk csak a Fekete Párduc 2. részére, a Thor: Szerelem és Mennydörgésre, a Doctor Strange az őrület multiverzumábanra vagy A Hangya és a Darázs: Kvantumániára és rögtön kiderül már a kritikákból, hogy ezek már bőven elmaradnak az első három fázisban látott alkotásoktól. Sorozatokban pedig az Amazon: ügyvéd és a Ms. Marvel vitte a prímet, de sajnos nem a jó értelemben.

A Disney+ kínálatába felkerülő Titkos Invázió (Secret Invasion) viszont az első előzetesek alapján ígéretesnek tűnt és valószínűleg a rajongók is várták Nick Fury akciódúsabb, drámaibb és komorabb hangvételű kalandját. Az első értékelések alapján viszont nem sok jóra lehet számítani, mivel az eddigi legrosszabb MCU szériaként van számon tartva.

A történet középpontjában a Samuel L. Jackson és Ben Mendelsohn által alakított Nick Fury és Talos, a Skrullok vezetője áll. Az ötödik fázisban bedobott kémsorozat várhatóan számos történetszálat folytat majd az eddig megismert MCU filmekből és sorozatokból. Az első évada hat epizódból áll majd, és alapvetően az alakváltó Skrullok lázadását igyekszik majd felgöngyölíteni. A 2019-es Marvel kapitányban mutatták be először a Skrullokat, akiknek egy része az 1990-es évek óta él a Földön, abban reménykedve, hogy Fury, Talos és Carol Danvers, alias Marvel kapitány betartják ígéretüket, és új otthont találnak nekik. A Titkos invázióban Jackson és Mendelsohn mellett többek között Don Cheadle, Olivia Colman, Emilia Clarke, Kingsley Ben-Adir és Martin Freeman is részt vesznek egy epikus crossover eseményben, amely várhatóan örökre megváltoztatja az MCU arculatát.

Azonban nem árt, ha felidézünk jó néhány dolgot, mielőtt nekivágnánk magának a sorozatnak.

Viszlát S.H.I.E.L.D.

Nick Fury még az első fázisban tette tiszteletét, mint a S.H.I.E.L.D. első számú embere. Egyrészt például neki köszönhető a Bosszúállók megalakula. A S.H.I.E.L.D. egy szupertitkos hírszerző szervezet, amelynek feladata a nemzeti és globális biztonság fenntartása volt, miközben elsődlegesen az ember- és természetfeletti fenyegetések megakadályozására és elhárítására összpontosítottak. Miután kiderült, hogy a HYDRA beszivárgott a szervezetükbe, nem volt más teendő, mint leállítani a S.H.I.E.L.D.-et, Fury pedig bujkálni kényszerült, ami minden bizonnyal fontos szerepet játszik majd a fejlődésében a Titkos Invázió során.

Thanos csettintése

A Titkos Invázió közvetlenül a Bosszúállókban történt események utóhatásaival foglalkozik. Nick Fury és a Cobie Smulders által alakított Maria Hill ráfázott a Végtelen háborúban, miután Thanos csettintését követően ők is elporladtak, és öt évvel később tértek vissza az élők közé. Az öt év kihagyás hatása a Titkos Invázió során végig hatással lesz Fury döntéseire, mivel sokkal éberebbnek kell lennie a láthatatlan fenyegetésekkel szemben, mint előtte bármikor. Fury egy olyan világot fedez fel, amely nagyon különbözik attól, amit itt hagyott, de persze Maria Hillnek is fel kell dolgoznia az öt elvesztett esztendőjét.

Közel s mégis oly távol

Bár látták Tony Stark temetésén és megjelent a Pókember: Távol az otthontól stáblista utáni jelenetében is, kiderült, hogy a valódi Fury valójában egy űrállomáson tartózkodik, a filmben pedig Talos adta ki magát Furynak a Mysterio elleni harc során. A Pókember: Nincs hazaút megerősítette, hogy a kárelhárítási osztály tudta, hogy Fury több, mint egy éve már a Földön kívül tartózkodik, bár azt nem lehet tudni, hogy Talos pontosan mióta vette át a szerepét. Egyes elméletek szerint már az Amerika Kapitány: A tél katonája idején megtörtént a csere, de a Titkos Invázió szolgálhat némi válasszal, ha már Fury visszatért a bolygóra.

Nem az, aminek tűnik

A Marvel képregényekben a Skrullokat gyakran erőszakos harcos fajként ábrázolják, akik évezredek óta harcban állnak a Kree-vel, és rendszeresen célba veszik a Földet, mint lehetséges új hazájukat. Ez a háttértörténet azonban megváltozott az MCU-ban, mivel a Marvel Kapitányban az derült ki, hogy a Skrullok egyáltalán nem egy gonosz faj, hanem valójában az emberiség békés szövetségesei, akik egyszerűen csak új otthont keresnek. Ezt a részletet fontos megjegyezni a Titkos Invázió megtekintésekor, különösen azért, mert ez azt jelenti, hogy a Föld megtámadásáért a Skrullok egy frakciója – Gravik vezetésével – felel és feltétlenül a teljes faj döntése volt.

A család

Talos a Marvel Kapitányban debütált, mint a megmaradt Skrullok vezetője, aki Mar-Vell űrhajójának fedélzetén kereste a módját, hogy újraegyesüljön a családjával. Itt jelent meg először Soren, Talos felesége és G'iah, a lánya. Mivel a Marvel Kapitány 1995-ben játszódott, a Titkos invázió pedig az MCU jelenében (nagyjából 2024/25-ben), ez azt jelenti, hogy harminc év telt el, így Talos lánya mostanra már felnőtt. A Secret Invasionban G'iah-t Emilia Clarke alakítja, annak ellenére, hogy a korai pletykák szerint a SWORD-os Abigail Brandet játszotta volna, és várhatóan Gravik lázadásának egyik fontos tagja lesz, próbára téve az apjával való kapcsolatát.

A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK A CIKK!

A (sziki) szökevény

Martin Freeman újra Everett K. Ross bőrébe bújik, aki egy CIA-ügynök és a Terrorelhárítási Központ helyettes munkacsoport-parancsnoka volt, és többek között a Sokoviai Egyezmény létrehozása is a feladatai közé tartozott. Azonban a Fekete Párduc: Wakanda Forever című filmben Ross-t letartóztatták, miután volt felesége, Valentina Allegra de Fontaine grófnő rájött wakandaiakkal folytatott eszmecseréjére, ám ez nem tartott sokáig, mert Okoye kiszabadította a fogságból, így Ross a Titkos Invázióban szökevény lesz.

Sehol egy Bosszúálló

A képregényben a Titkos Invázió eseményei 2008-09-ben zajlottak, és a Marvel Univerzum legtöbb hőse részt vett a Skrullok elleni harcban. Bár az MCU féle sorozat várhatóan ennek a történetnek az egyes elemeit adaptálja, mégis egy sokkal földhözragadtabb megközelítésben tálalják majd, és az MCU Bosszúállói közül senki sem tűnik fel a szériában. Úgy tűnik, az MCU új Bosszúállók csapata csak a 2026-os Bosszúállókban alakul meg, így Furynak szuperhősök nélkül kell megbirkóznia a Skrull fenyegetéssel.

Politika

A politika gyakran volt fontos mellékszál az MCU-projektekben, gondoljunk csak a Sokoviai Egyezményre, de a korrupció is mindig felütötte a fejét, hiszen kiderült, hogy a rejtélyes Valentina, a CIA igazgatója, és a világ kormányai Wakanda vibrániumkincseire áhítoznak. A Titkos Invázióban ez tovább gyűrűdzik Dermot Mulroney Ritson elnök jelenlétével, bár úgy tűnik, hogy az ő megbízatása tiszavirág életű lesz, mivel Harrison Ford az új Amerika Kapitányban Thaddeus Ross elnökként tűnik majd fel.

Osztály vigyázz

A trailerek megerősítették, hogy a kárelhárítási osztály (Department of Damage Control) titokzatos szerepet kap a sorozatban. A DODC először a Pókember: Hazatérés című filmben mutatkozott be, ahol Tony Stark állította össze őket, hogy a New York-i csata utáni nagytakarítást elvégezzék. Bár a későbbi projektekben gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták őket, a 4. fázis újra reflektorfénybe került ez az osztály a Ms. Marvelben, a Pókember: Nincs hazaútban és az Amazon: ügyvédben is. Úgy tűnik azonban, hogy itt is kulcsfontosságú lesz a szerepe, miután hatalmas előítéleteket támasztanak a szuperképességekkel rendelkező egyénekkel szemben.

„Nick Fury halott és élvezi”

Nick Fury áll a sorozat középpontjában, és minden bizonnyal lesznek majd utalások merre bujkálhatott, miután halottnak hitték őt A tél katonája után. Fury eddig az árnyékban meghúzódva dolgozott és csak rövid időre tűnt fel néhány filmben, de a Titkos Invázió egy nagy visszatérési lehetőség számára. Ha pedig a Titkos Invázióban le akarja győzni a Skrull-lázadást, akkor olyan régi kapcsolatait kell felkeresnie, akik még a halála előtt ismerték őt.

Kövess Minket!



Gamer szótár