10 éves a Gru 2, ami felrakta a térképre az Illuminationt

10 éves a Gru 2, ami felrakta a térképre az Illuminationt

A modern mesék egyik legfényesebb csillaga a Gru-franchise.

Napra pontosan 10 éve mutatkozott be a Gru 2, eredeti címén Despicable Me 2 (Magyarországon egy nappal később, 2013. július 4-én érkezett), amely örökre beírta magát a mesék és animációs filmek történelemkönyvébe. A fiatal Illumination film- és animációs stúdió valósággal berobbant ezzel a szériával a 2010-es évek elején és vált meghatározó alkotássá a gyerekek számára az egész világon.

Már az első film – amely 2010-ben jelent meg – is fantasztikus volt, és az alapozta meg a későbbiek sikerét, ám a bevételeket figyelembe véve jócskán elmaradt a későbbi részekhez képest. Amíg a Gru 543 millió dollárt termelt világszerte, a Gru 2 már 970 millió dollárt, ezzel a második legtöbb bevételt hozó 2013-as animációs film lett, és rekordot döntött, mint a Universal Studios 100 éves történetének legjövedelmezőbb filmje. Az első akkor a szintén 2013-as Frozen (Jégvarázs) volt. Azóta a franchise-on belül a Gru 3 és a Minyonok is beelőzte, de a második résszel megalapozták a hosszútávú sikereiket. A negyedik epizód várhatóan jövőre jelenik meg a mozikban.

Ezeket olvastad már?

A film sikere több lábon állt. Egyrészt a kis sárga lények, amelyeket magyarul minyonoknak neveztek el (a minion angol szó jelentése eredetileg talpnyaló, egyfajta szolga vagy segéd), egyszerűen zseniálisak, viccesek, aranyosak, de közben egyszerűek és formálhatóak, amivel tökéletes alapanyagok arra, hogy mindenhonnan visszaköszönjenek, legyen szó pólókról plüssökről és a többi merchandising termékről. Nem véletlenül kaptak két különálló filmet is. Másfelől a karakterek is nagyon szerethetőek, Grutól kezdve a kislányokon át egészen Dr. Senkiháziig, a történetük egyszerre szórakoztató és tanulságos. Emellett a Gru nem egy tipikus hőseposz. A főszereplő ugyanis alapvetően nem jó, sőt, valójában egy gonosztevő, aki a lányok érkezéséig, maga is szupergonosz szeretett volna lenne, csak nem ebben volt az igazi tehetsége. Éppen ezért az eszközökben sem válogat, hogy elérje célját. A második részben pedig már tökéletesen keveredik nála az egykori gonosztevő és a szerető apa tulajdonságai.

A kezdeti sikerek pedig nagyon fontosak voltak a fiatal stúdió számára. Ugyanis az Illuminationt (2017-ig Illumination Entertainment) 2007-ben, vagyis mindössze 16 éve alapították és a Gru volt ez első filmje. Miután elkészült az első két rész és a Minionok, már elég stabil lábakon állt a stúdió és megfelelő mennyiségű rajongóra tett szert, hogy elindíthassa másik két franchise-át (közben is jött két filmje, a 2011-es Hopp és a 2012-es The Lorax), az Énekelj! és A kis kedvencek titkos élete, amelyek szintén jól sikerültek, és mindenkinek szeretettel ajánljuk.

Visszatérve a Grura, a modern mesék egyik legfényesebb csillaga. Már most is hihetetlen sikerek jellemzik, számos rövidfilm (16), egy televíziós különkiadás, több videojáték és egy vidámparki attrakció is tartozik hozzá. Ez a legnagyobb bevételt hozó animációs filmfranchise és minden idők 15. legnagyobb bevételt hozó filmfranchise-a, amely világszerte több mint 4,4 milliárd dolláros bevételt termelt már, és még mindig nincs vége!

Kövess Minket!



Gamer szótár