„Hallom, szobafestő vagy

„Hallom, szobafestő vagy" - Az igaz történet a The Irishman mögött

Jimmy Hoffa eltűnése és halála a mai napig egy megoldatlan rejtély.

Nem vagyok filmkritikus, sosem tanultam a szakmát, de filmkedvelőnek vallom magam, aki kifejezetten szereti a komplex és összetett darabokat. Tény, hogy mindennek megvan a helye, a legmélyebb művészfilmeknek és a legutolsó popcornmozinak is. Ettől függetlenül nem tudom magamévá tenni azt a jelenlegi irányvonalat, amikor minden stúdió a könnyű ám minél nagyobb pénz reményében áll neki egy-egy produkciónak. Kifejezetten viccnek tartom, hogy egy Cameron-féle Avatar akkora sikereket tud befutni, mint amekkorákat láttunk az eddigi két résztől.

Persze nem ítélkezem, ha erre van szüksége a nézők többségének, hát ez van. Mindenesetre néha vicces sztorikat szül az élet, mint például a 2019-es Scorsese remekművel, a The Irishmannel.

Meglehetősen nehéz körülmények között született meg a film, utólag pedig sokan belátták, hogy nagy hiba volt utasítani a rendező megkereséseit. Scorseset ugyanis szinte minden nagy stúdió elhajtott a film ötletével, így kötött ki végül a Netflixnél, ami meglátta benne a potenciált, megmentette a filmet, sikerre is futtatta és talán a legendás rendezőt is picit közelebb hozta a streaming platformokhoz.

Bár nehéz, szinte lehetetlen egy 3 és fél órás filmet pár mondatban összefoglalni, a The Irishman Frank Sheeran, Jimmy Hoffa, Russel Bufalino és Anthony "Tony Pro" Provenzano, a szervezett bűnözés és Jimmy Hoffa eltűnésének története, valós események alapján. Bár rengeteg igaz eleme van a sztorinak, mivel Hoffa halálának körülményei a mai napig nem tisztázottak és maradványait sem találták meg soha, a film egy része már egyértelműen a rendező, Martin Scorsese (Taxisofőr, Nagymenők) fantáziája. De pontosan mennyire igaz a film? Mi az, ami tényleg megtörtént és mi az, amiről nincsenek biztos információink?

Fotó: IMDb

Frank Sheeran karaktere

A film Charles Brandt 'Hallom, szobafestő vagy' című könyve alapján készült, ami Frank Sheeran életét, hozzá és a Bufalino családhoz köthető gyilkosságokat taglalja, méghozzá a 2003-ban elhunyt Frank Sheeran saját elmondásai alapján. A könyv sok valós eseményt taglal, de még így is van, amit sosem tudtak teljesen bebizonyítani a hatóságok, így például a film két legfontosabb elemét, Joseph "Crazy Joe" Gallo és Jimmy Hoffa meggyilkolását sem. Előbbi Frank fordulópontja, egy olyan gyilkosság, ami minden további tettének alapjául szolgálhatott, utóbbi pedig történetének végkifejlete.

A filmben azt látjuk, hogy Frank egy étteremben öli meg Crazy Joe-t, annak felesége és gyermekei szeme láttára. A gyilkosság valós eset és valóban az Umberto’s Clam House névre hallgató étteremben történt, úgy ahogy a filmben látjuk, azaz Frank nemes egyszerűséggel kivégezte a már utcán haldokló Joe-t. Azt viszont sosem bizonyították be, hogy tényleg Frank Sheeran volt-e az elkövető. Ő hiába vállalta magára a gyilkosságot, ezt mások is megtették, a szemtanúk leírása alapján pedig nem lehetett Frank a gyilkos, a beszámolók ugyanis egy 1,70 m körüli férfit írtak le, míg Frank Sheeran ettől sokkal nagyobb volt, 1,9 m körül.

Fotó: IMDb

Természetesen a filmben feltűnő és a szervezett bűnözéshez köthető karakterek (Frank Sheeran, Jimmy Hoffa, Russel Bufalino, Angelo Bruno, Tony Provenzano, Anthony "Fat Tony" Salerno, Joseph "Crazy Joe" Gallo, Bill Bufalino, Chuckie O’Brien és Tony Giacalone) egytől egyig a valós események szereplői is, persze változó mértékben. Sheeran feleségéről és családjáról például nem tudunk annyira sokat, mint ahogy a film bemutatja őket, de a Maffia tagok és Hoffa eltűnésének kulcsfigurái mind valós személyek voltak, valós bűntettekkel. Frank Sheeran a szervezett bűnözésen belüli szerepét azonban valószínűleg magasan túlértékeli a film, hiszen Sheeran ír származású volt, nem juthatott magas szintre egy olasz családban.

Jimmy Hoffa eltűnése

Jimmy Hoffa eltűnése a mai napig megoldatlan rejtély. Az 1913-ban született, 1957-re pedig az USA egyik leghatalmasabb szakszervezeti vezetőjévé vált férfi 1975-ben eltűnt. Életét, munkásságát és hanyatlását pontosan mutatja be a film, ahogy az az elfogadott álláspont, hogy a szervezett bűnözéshez is megvolt a maga viszonya, de ezeket vitán felül sosem tudták bebizonyítani. Robert Kennedy, John F. Kennedy főügyészének Hoffa elleni harca is pontos ábrázolást kapott a filmben, ahogy Hoffa elítélése is. A New Jersey-i maffiához és Tony Prohoz kapcsolt vádjait nem tudták bizonyítani, de 1967-ben elítélték az esküdtszék megtévesztése miatt. Hoffa 1971-ben szabadult, Nixon utasítására, azzal a feltétellel, hogy lemond addig megszerzett szakszervezeti pozícióiról.

Fotó: IMDb

Hoffa 1975. július 30-án találkozott volna a New Jersey-i maffiafőnökkel, Anthony "Tony Pro" Provenzanóval és még ezen a napon nyomtalanul eltűnt. Teste vagy legalább maradványai sosem kerültek elő, ahogy gyilkosa sem. A film Frank Sheerant teszi meg Hoffa gyilkosául, de ez már a történet Scorsese által megálmodott befejezése, nem tudhatjuk, hogy valóban így történt-e. Az viszont biztos, hogy egy amerikai férfi, Frank Cappola 2020-ban a halálos ágyán mesélt arról, hogy apja egy szemétlerakó telepen dolgozott, ahol állítása szerint 1975-ben apjának Jimmy Hoffa testét kellett eltemetnie. A telep helyén azóta egy park áll, Hoffa maradványai pedig sosem kerültek elő. Bár Sheeran magára vállalta barátja gyilkosságát, ezt sokan másik is megtették és sosem bizonyosodott be, hogy valójában ki végzett Hoffával.

Miért ölethette meg a Maffia Jimmy Hoffát?

Robert Kennedy sosem tudta Hoffára bizonyítani azokat a vádakat, melyek a szakszervezeti vezető a Maffiához fűződő viszonyáról és a Maffia pénzeléséről szóltak. Persze, ha Hoffa makulátlan tiszta lett volna, miért ölették volna meg? Az események idején sokan úgy vélték, hogy Hoffa szakszervezeti pénzek átmosásával segítette a Maffiát, ami egészen addig működött, míg Hoffát el nem ítélték. Míg ő börtönben volt, helyét és szerepét Frank Fitzsimmons vette át, aki már sokkal kevésbé viselte el az anyagi források törvénytelen felhasználását és több a Maffiához köthető csatornát elvágott.

A börtönben töltött évek alatt Hoffa kapcsolata és gondolkodásmódja is megváltozott a Maffiával kapcsolatban, így amikor kiszabadult, azt tervezte, hogy 1976-ban újraindul majd szakszervezeti elnökségi posztjáért, Fitzsimmonsszal szemben. Jó eséllyel meg is nyerte volna a választást és akkori elmondása alapján, még Fitzsimmonshoz képest is erősebben dolgozott volna a Maffia ellen, elvágva őket attól a tyúktól, ami eddig az arany tojásokat tojta nekik.

Fotó: Getty Images

A film óriási elismerésnek örvend. Első forgatókönyve már 2007-ben kész volt, de Scorsese egyszerűen nem talál olyan stúdiót, ami esélyt adott volna a filmjének, végül a Netflix égisze alatt jöhetett létre. A meglehetősen hosszú, 3 óra és 29 perces film 95%-os értékeléssel áll a Rotten Tomatoes összesítése alapján, míg a nézők átlagosan 86%-ra értékelték. A Netflix mellett rövid ideig, de mozikban is látható volt a film, leginkább azért, hogy esélyes legyen Oscarra. 10 jelölést be is zsebelt a film, de sajnos díjra egyiket sem tudta váltani.

A kritika éltette a filmet lebilincselő történetéért, fantasztikus színészeiért, hamisítatlan Scorsese-stílusáért. A The Irishman a mai napig a Netflix 10 legtöbbet nézett filmje között szerepel, a rajongók pedig külön a szívükbe zárták, amiért Scorsese kedvéért Joe Pesci is visszatért a szakmához (állítólag több, mint 50 alkalommal utasította el Scorsese megkeresését, mielőtt végül rábólintott) és ez volt a gengszterfilm is, amiben végre összeállt a stílus álomcsapata, Martin Scorsese, Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel és Joe Pesci.

A The Irishmant a mai napig megtekinthetitek a Netflixen.

Kövess Minket!



Gamer szótár