5 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál a 29 éve megjelent Forrest Gump filmről

5 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál a 29 éve megjelent Forrest Gump filmről

Forrest Gump. Már a film címének megemlítése is érdekes eszmecserét indíthat be a világhálón.

Annak idején egyébként nagyon imádták ezt az alkotást. Tom Hanks pedig Oscar-történelmet írt azzal, hogy megkapta alakításáért a legjobb színésznek járó díjat. A filmet 1994-ben a legjobb filmnek is megválasztották, nem véletlenül.

A Forrest Gump eredetileg egy 1986-ban megjelent regény, Winston Groom tollából. A címszereplő elmeséli a legkülönlegesebb élményeit, úgy mint a pingpongbajnokságon való részvétel vagy a gyerekkori szerelem, miközben végigbattyog az amerikai történelmen, és a vietnami háborútól az egyetemi futballig minden a történet részévé válik. Gumpot úgy ábrázolja, mint aki egyszerűen és őszintén szemléli a világot. Nem tudja, mit akar csinálni az életben, de alacsony IQ-ja ellenére bölcsességgel teli embernek állítja be.

A regényből aztán elkészült egy film is, amelyet 1994-ben mutatott be a Paramount Pictures. Forrestet Tom Hanks alakította, miközben a film hat Oscar-díjat nyert abban az esztendőben. A produkció aztán 2022-ben kapott egy indiai adaptációt is Laal Singh Chaddha címmel, Aamir Khan bollywoodi színész főszereplésével. A 29 évvel ezelőtt bemutatott alkotásról pedig íme 5 érdekesség, amelyet nem biztos, hogy tudtál:

A főszereplő

Ma már nehéz elképzelni bárkit is Tom Hanks-en kívül Forrest Gumpként, pedig nem ő volt az első kiszemelt a főszerepre. A készítők John Travoltát akarták, de ő visszautasította az ajánlatot. Travolta számára ez egy igazán csodálatos év lehetett volna, hiszen 1994-ben a Ponyvaregény (Pulp Fiction) főszereplésével 'visszatért' a Hollywoodi nagyágyúk közé. Rajta kívül még Bill Murray és Chevy Chase neve is szóba került, azonban mégis Hanks kapta a szerepet. És milyen jól döntöttek végül.

Duplázás

Úgy tűnik, az akcentus nem állt Hanks útjába. A Forrest Gumpért ismét megkapta a legjobb színészinek járó szobrocskát. Ez azért figyelemre méltó, mert Hanks egy esztendővel korábban nyerte el a ugyanezt a díjat a Philadelphia című filmért is. Ez a duplázás rajta kívül eddig csak egyetlen másik férfinak sikerült, a legendás színész Spencer Tracy-nek, aki 1937-ben és 1938-ban zsebelte be a legrangosabb elismerést.

Nyitott szemmel

A filmben Forrest kap egy tippet arra vonatkozóan, hogyan fejlődhet az asztaliteniszben: Tartsd a szemed a labdán. Forrest ezt szó szerint veszi. Hanks pedig odáig ment, hogy egyetlen olyan jelenetben sem pislogott, amikor Forrest pingpongozik, és bizony ezekből azért elég sok van.

A híres idézet

A Forrest Gump egyik sora felkerült az AFI ikonikus filmes idézetek listájára. Ismeritek a sort:

„Mama szerint az élet olyan, mint egy doboz csokoládé.”

De ez nem a valódi idézet. A filmben Forrest azt mondja:

„A mamám azt szokta mondani, az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.”

Nem könnyű pontosan idézni, főleg úgy, hogy a könyvben Forrest kapcsán ez olvasható: „Idiótának lenni nem olyan, mint egy doboz csokoládé.”

Ezeket olvastad már?

A folytatás

Az első novellát követte egy második is Grump & Tsa (Grump & Co) címmel, amelyből szintén szerettek volna nagyvászonra vinni, hiszen miért ne akarnának összehozni egy folytatást egy olyan filmnek, amely több, mint 600 millió dollárt hozott a konyhára és elnyerte a legjobb filmnek járó díjat? A folytatás forgatókönyvét 2001-ben meg is írta Eric Roth, aki egyben a Forrest Gump szkriptjéért is felelt. Aztán megtörtént 9/11. Az összes kulcsfigura úgy döntött, hogy a forgatókönyv nem állja meg már a helyét, és a projektet elvetették.

Kövess Minket!



Gamer szótár