Az ezerarcú Patrick Stewart legjobb filmjei

Az ezerarcú Patrick Stewart legjobb filmjei

Lassan 60 éve van a pályán, de még most sem unta meg.

Ha valaki nem megrögzött rajongó vagy éppen a Wikipedia legnagyobb tudora, akkor szinte lehetetlen megmondani, hogy Sir Patrick Stewart hány éves pontosan. A klasszikus angol színész gyakorlatilag a Star Trek Next Generation első évada óta ugyanúgy néz ki. Abban pedig már lassan negyven éve, hogy debütált. Persze ez nem baj, sőt az utóbbi évtizedekben nagyszerű alkotásokban láthattuk. Számtalan interjúból kiderült, hogy mindig ultra komolyan készül a szerepeire, de ezzel egyidőben baromi lazán veszi a mindennapokat, sőt megpróbál mindenbe csempészni egy kis humort. A mai napon viszont az angol lovagnak eljött a születésnapja, szám szerint a nyolcvanharmadik. Ezen alkalomból megnéztük, hogy melyik filmekben nyújtott igazán maradandót.

Ezeket olvastad már?

The Kid Who Would Be King

Artúr és a kerekasztal lovagjainak a legendáját már nagyon sokszor feldolgozták. Film, sorozat, képregény, anime és ki tudja még milyen formában kapott már lehetőséget az angol mondavilág egyik legismertebb története. A Király ez a srác! ebbe a sorba állt be, de a készítők egy teljesen új csavart akartak kanyarítani a klasszikus sztoriba. Így jutunk el a modern Angliában, ahol a főszereplő az Excaliburt egy építkezés betonoszlopából húzza ki. Ezek után persze feltűnik Merlin is, hogy útmutatás adjon a fiatal srácnak. A varázslónak van egy fiatal énje, ebben a szerepben Angus Imrie tűnik fel, viszont a filmben többször látjuk az öreg mágust is, akit már Stewart személyesít meg. Valljuk be, a vén mentor szerep mindig is jól állt neki és ebben a filmben is, mintha neki találták volna ki.

Star Trek: First Contact

A Next Generation a rajongók szerint talán a valaha volt legjobb Trek sorozat és ebben Jean Luc Picard kapitány az egyik kulcsfigura. Pont ezért nehéz választani egy olyan pontot, amire rá lehet mondani, hogy "Itt a legjobb!". Mégis, ha muszáj, akkor a First Contact kapja tőlünk a voksot. Van benne időutazás, a Borg megint mindent el akar pusztítani és arra is fény derül, hogy az emberiség mikor is találkozott először a Vulkánokal. 

Green Room

Stewart híres arról, hogy bármilyen szerepet elfogad. Legyen az nagy vagy kicsi, ha tetszik neki a forgatókönyv, akkor könnyen mond igent. A 2016-os horrorfilm, a Green Room is egy ilyen projekt volt számára. Itt kikerül a megszokott szerepköréből és egy másik, sokkal sötétebb oldalát ismerjük meg. Hitelesen hozza a kegyetlen klubtulajdonos karakterét, aki semmitől nem riad vissza. A mozi tele van erőszakkal, a képsorok iszonyatosan véresek és az egészet átszövi a cinikus humor. 

Logan

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy van valaki, aki érdemesebb lett volna arra, hogy eljátssza Charles Xavier szerepét a nagysikerű X-Men sorozatban. Ugyan Jame McAvoy egy nagyszerű fiatal X professzor, de azért nem múlja felül Stewart alakítását. Az egésznek pedig nagyszerű lezárást adott a 2017-es Logan. A film fogadtatása nagyszerű volt. A rajongók imádták a sötét és depresszív világot. Hugh Jackman egy méltó befejezésben mondhatott búcsút élete egyik legmeghatározóbb szerepének. De nem csak ő nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Az öreg prof lassan teljesen elveszíti a kontrolt, beteg és egyre közelebb kerül a halálhoz. Gyönyörű kontraszt ebben a helyzetben látni az egykor szinte mindenható telepatát. Az alakítás pedig szinte tökéletes. 

Hamlet

Végül pedig a sort a 2009-es Shakespear adaptációval zárjuk. A film lenyűgözte a kritikusokat, a Rotten Tomatoes oldalán megkapta a 100%-os értékelést, ami nagyon-nagyon ritka. Itt Stewart kapta Hamlet apjának a szerepét és a modern világra adaptált moziban élete egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Közvetítések