„Hány éves vagy?” – betöltötte a 20-at a Bad Boys 2. része

„Hány éves vagy?” – betöltötte a 20-at a Bad Boys 2. része

A legjobb poénok pedig valódi szállóigévé váltak azóta.

Néhány dolog miatt mindenképpen vérpezsdítő számunkra a Bad Boys franchise, annak is a második felvonása. Kezdjük azzal, hogy a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?-at 1995-ben mutatták be Will Smith és Martin Lawrence főszereplésével, majd nyolc esztendővel később a folytatásra is be lehetett ülni a mozikba. Hatalmas sikernek bizonyult mind a két felvonás, de azt talán már kevesen tudják, hogy a második rész esetében Seth Rogent kérték fel a forgatókönyv kiegészítésére. Hogy miért késett ennyit egy nyilvánvalóan sikeres film következő iterációja? Pont ezért, mert Willis és Lawrence nem találtak olyan forgatókönyvet, ami tetszett volna nekik, így senki sem akarta megcsinálni.

Ezeket olvastad már?

Alapvetően mindegyik film arról szól, hogy az egymást ugrató és poénkodó zsaruk, Marcus Burnett (Lawrence) és Mike Lowrey (Smith) az ökörködések közepette azért csak megmentik Miamit. Ez a koncepció pedig annyira bevált, hogy a 95-ös produkciót további három követte – a negyediket jelenleg is forgatják. A második rész kapcsán viszont nagyon nem voltak megelégedve a fejesek a forgatókönyv első verziójával, és az akkor még teljesen ismeretlen, Seth Rogent kérték fel, hogy kezdjen vele valamit. Azóta már tudjuk, hogy Seth Rogen a vígjátékok egyik királya és a dollármilliók mellett komoly nevet szerzett magának ezzel Hollywoodban és azon túl is. 2020-ban pedig ő maga is elmondta, hogy valóban bevonták a munkálatokba:

„Én segítettem átírni a Bad Boys 2-t.”

2000-ben kérte őt fel Judd Apatow, akit azzal bíztak meg, hogy nyúljon bele az eredeti szkriptbe. Akkor Rogen mindössze 17 esztendős volt, és mivel nagyon nem állt jól anyagilag, ezért némi aprópénzért cserébe természetesen igent mondott a felkérésre. Amellett, hogy nagyon jól jött neki a pénz, hatalmas áttörést jelentett Judd Apatow elismerése is, hiszen ezután jó néhány alkalommal dolgoztak még együtt.

„Judd [Apatow] volt, aki újraírta, Evan [Goldberg] és én pedig épp le voltunk gatyásodva, ezért adott egy kis pénzt, hogy segítsünk be neki. Nem sokra emlékszem már, de azt a poént biztosan mi írtuk, amikor a szereplők nem tudják a dal szövegét, meg amikor Martin [Lawrence] egy baleset miatt süti el a géppuskát a kocsiban. És valószínűleg ennél sokkal többet is...”

Michael Bay rendezésében tarolt is a Bad Boys 2, meg nem is. Több ízben is erős kritikákat fogalmaztak meg a filmmel kapcsolatban, mert egyesek szerint bűn rossz a színészi játék, gagyi a humora, és az akciójelenetek pusztán a látványra építenek. Ennek ellenére az egyik legszórakoztatóbb alkotásként vonult be az akció-vígjátékok történetébe. Itthon pedig még nagyobbat szólt a folytatás, és ez a szinkronnak köszönhető nagyrészt – (Will Smith Kálid Artúr és Martin Lawrence Kálloy Molnár Péter hangján szólalt meg. A fordítás szintén baromi jól sikerült, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az egyik jelenetben elhangzott „Hány éves vagy? 30-nak nézel ki cula!” gyakorlatilag szállóigévé vagy inkább mémmé vált az elmúlt 2 évtizedben.

Kövess Minket!



Gamer szótár