Boldog születésnapot: 47 éves a színész, akinek mindig elrontják a nevét

Boldog születésnapot: 47 éves a színész, akinek mindig elrontják a nevét

Egy egész világ ismerte meg a londoni színészóriást, amikor először bukkant fel a nagyvásznon, mint Doctor Stephen Strange.

1976. július 19-én először sírt fel a felhős Londonban Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb színésze. A különleges nevű és legalább ennyire egyedi fizimiskával rendelkező angol művész a 2010-es évek elején robbant be a köztudatba, de az igazán nagy áttörést a 2016-os Doctor Strange jelentette számára. Munkásságát két Oscar-jelöléssel (The Power of the Dog és The Imitation Game), valamint egy Prime Emmy-díjjal (Sherlock) ismerte el eddig a szakmai zsűri. Bár már eddig is rengeteget letett az asztalra, de a sztár a következő években sem pihenhet, ugyanis legalább 10 projekten dolgoznak a háttérben, amiben kisebb-nagyobb szerepekben számítanak Cumberbatchre.

Ezeket olvastad már?

Benedict Cumberbatch színészi pályafutásának legfontosabb állomásai

2002-ben bukkant fel először a képernyőn a színész szülők gyermekeként először még festészetet tanuló fiatal férfi. 26 évesen a Fields of Golddal debütált, majd ugyanebben az évben még két sorozatban osztottak rá szerepet. 2004-ben Stephen Hawkingot, a világ egyik leghíresebb elméleti fizikusát alakította a Hawkingban, 2010-ben a hangját kölcsönözte a tudomány megkerülhetetlen szereplőjének. 2011-ben indult hódító útjára a BBC égisze alatt elkészült Sherlock első évada, ahol a deduktivitásáról ismert különc mesternyomozót, Sherlock Holmest Cumberbatch formálta meg zseniálisan. 

Ez volt az a mérföldkő, ami a szakmai elismerések mellett a nézők körében is elsöprő sikernek örvendett. Hollywood egyetlen csapásra megnyílt Cumberbatch számára. Antagonistát alakított a The Hobbitban és a Star Trek Into Darknessben, majd megmentette a világot a náciktól a The Imitation Game-ben. 2016-ban minden szegletébe eljutott a világnak a Doctor Strange-nek köszönhetően, 2019-ben az 1917-ben, 2021-ben a The Power of Dogban, a szuperhősködés után jóval komolyabb hangvételű produkciókban brillírozott.

A jövőben olyan filmekben láthatod majd az angol sztárt, mint az Avengers: Secret Wars, a Bob Dylan életét feldolgozó A Complete Unknown, valamint A The Book of Clarence, ahol fontos szerephez jut a hit és az útkeresés.

Az alábbiakban a Benedict Cumberbatch nevéhez fűződő mémekből találtok néhányat!

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN