Milliók támadják az Oppenheimert a

Milliók támadják az Oppenheimert a "felolvasós" szexjelenete miatt

Az év egyik legjobban várt filmjével nem mindenki elégedett.

Christopher Nolan ismét meghódította a mozitermeket. Az Oppenheimer fantasztikusan nyitott a pénztáraknál, mind az Egyesült Államokban, mind világszinten. A Barbie mellett startoló háborús dráma 3 órás játékidejével kifejezetten nehéz darabnak számít, de ennek ellenére sikerült már most a költségvetését kitermelnie az első hétvégés jegyeladásokból. Hiába magasztalják azonban a kritikusok, egy milliárdos tömeg mégis kritizálja a rendezőt, hogy közvetlenül támadja a hindu vallás gyakorlóit.

Ezeket olvastad már?

SPOILER

A blockbuster egyik csúcsjelenete, amikor Florence Pugh és Cillian Murhpy szexjelenete közben előkerül a hinduk szentírása, a Bhagavad Gita. Ebből olvassa fel a főszereplő a legendássá vált sort, amely egy ars poeticaként is értelmezhető: I am become Death, destroyer of worlds”, azaz „én vagyok a Halál, világok pusztítója”. A szanszkrit irodalmi mű ily módon történő felhasználása miatt nyílt levelet fogalmaztak meg Nolannek, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy ezt a jelenetet most azonnal vegye ki az Oppenheimerből függetlenül attól, hogy épp melyik országban vetítik.

Emellett rámutat a levél szerzője, Uday Mahurkar arra is, hogy a vallást kifejezetten érzékeny területként kezelik a művészetekben, ha a Koránról és az iszlámról van szó. Mahurkar azt kéri számon Nolantől, hogy akkor a hindukkal kapcsolatban miért nincs meg ez figyelmesség. Egy biztos, Indiában óriási siker az Oppenheimer. 3,6 millió dollárt költöttek el rá a világ legnépesebb országának lakói, ezzel simán lenyomta a Barbie-t, ami "csak" 1,2 millió dollárt termelt.

Kövess Minket!



Gamer szótár