56 éves lett Jason Statham, aki az egyik forgatáson majdnem otthagyta a fogát

56 éves lett Jason Statham, aki az egyik forgatáson majdnem otthagyta a fogát

Mozgalmas lesz az év második fele a színész számára, hiszen előbb a Meg második, utána pedig A feláldozhatók negyedik részével igyekszik majd lenyűgözni a rajongóit.

A nyolcvanas és kilencvenes években volt jó néhány akciósztár, akiknek sikerült pár klasszikus filmet összehozniuk, és itt most olyan nevekre gondolunk, mint Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal, Dolph Lundgren, Jackie Chan, Wesley Snipes, Kurt Russel, a sort pedig napestig lehetne sorolni. A 2000-es évek közepétől azonban az akcióhősök népszerűsége láthatóan visszaesett, azok a színészek pedig, akik megteremtették ezt a zsánert szép lassan az öregedés útjára léptek.

Utánpótlásból pedig nincs olyan sok, persze akadnak tényleg kőkemény akciósztárok még manapság is, de már korántsem olyan nívós a lista, mint egykoron. Közülük viszont mindenképp érdemes kiemelni Jason Stathamet, aki már a 2000-es Blöffben is megcsillogtatta képességeit, majd A szállító volt az, amelyikkel végképp befutott, mint akciósztár. Az angol színész 1967. július 26-án született, ezen a napon pedig betöltötte 56. életévét is, és ennek apropóján megosztunk veletek néhány olyan dolgot, amelyet nem biztos, hogy tudtatok vele kapcsolatban.

Ezeket olvastad már?

A Merriam-Webster meghatározása szerint a badass azt jelenti, hogy 'valószínűleg bajt okoz; kemény és veszélyes'. Azonban ugyanilyen könnyen beilleszthettek volna egy Jason Statham-képet a férfi egyre növekvő akciófilm-katalógusának bármelyik alkotásából a szó mellé, és az üzenet ugyanolyan egyértelmű lenne. Bár a színész már az 50-es éveiben jár, van valami benne, ami még mindig félelmetes erővel ruházza fel a vásznon és azon kívül is. Ha van egy közös nevező az összes produkciójában, akkor az az, hogy Statham olyan fickókat játszik el, szinte kivétel nélkül, akikkel soha nem szeretnénk ujjat húzni.

Bár nagy az esélye annak, hogy az évek során láttad már legalább egy filmjét, valószínűleg sok mindent nem tudsz a kamera mögötti életéről, pedig egy igazán érdekes egyéniség.

Nincs szüksége kaszkadőrre

Ha Jason Stathamet meglátod a stáblistán, akkor biztos lehetsz benne, hogy akcióból nem lesz hiány. Legyen szó akár egy adrenalintól duzzadó autós üldözésről, egy golyózáporos lövöldözésről vagy egy jó öreg, puszta kézzel történő verekedésről, az akciósztár úgy tűnik, hogy imádja a kaszkadőrmutatványokat. És a legtöbbször maga Statham az, aki ezeket a mutatványokat végre is hajtja. Ahogy korábban már elmondta nyilatkozta:

„Többet is csinálnék, ha hagynák. Soha nem féltem semmitől sem.”

Korai ambícióját, hogy kaszkadőr legyen, eredetileg az váltotta ki, hogy látott egy férfit, aki magasból beleugrott egy hotel medencéjébe. ű

„Azt gondoltam, mikor megláttam, hogy ezt én is szeretném megcsinálni!”

Évekkel később az ifjú fenegyerek elsajátította a műugrás mesterségét, és még az 1990-es Nemzetközösségi Játékokra is beválasztották a brit válogatottba. Bár Statham végül visszavonult a sporttól, talán az intenzív búvártréning segített neki, hogy felkészítse a testét a filmes karrierje során végzett megterhelő kaszkadőrmunkára. Elárulta azt is, hogy melyik volt számára a legdurvább jelenet, amit valaha is meg kellett csinálnia egy forgatáson:

„A szállító 2-ben egy kis ugrást kellett végrehajtanom, vagyis egy jet ski hátuljáról egy busz hátuljára ugrottam. Nem volt túl biztonságos mutatvány. Nem kellett volna megcsinálnom, mivel nem volt biztonsági drót, de csak összehoztam. Úgy értem, ha elhibáztam volna, akkor 48 kilométer/órás sebességgel arccal a betonba zuhantam volna. Eléggé butaság volt.”

Majdnem feláldozható

Majdnem meghalt a The Expendables egyik jelenetének forgatása közben. Sylvester Stallone nem igazán riadt vissza a gyilkolástól A feláldozható filmekben. A 2010-es első felvonásban összesen 221 ellenfelet likvidáltak, és ez a szám a folytatásban, a 2012-es The Expendables 2-ben több, mint megduplázódott. A harmadik részben azonban Jason Statham majdnem a valóságban is otthagyta a fogát, miután egy veszélyes mutatvány balul sült el.

Egy háromtonnás teherautót tesztelt, de a fékek egyszer csak felmondták a szolgálatot, Statham pedig a Fekete-tengerbe száguldott. Stallone szerint, ha más vezette volna a teherautót, valószínűleg meghalt volna.

„Megfulladt volna, de mivel Jason olimpiai szintű búvár, megúszta a dolgot.”

Évekkel később Statham a The Red Bulletin című lapnak adott interjújában felidézte a halálközeli élményt:

„Ez mindent megváltoztatott. Attól a naptól kezdve nagyon nagyra értékelem az életet és azt, hogy még itt sétálgathatok a földön. Azt hiszem, mindannyiunknak szüksége van [egy ilyen élményre] – egy olyanra, ami perspektívába helyezi a dolgokat"."

Ellentétben néhány akcióhőssel, akit a nagyvásznon alakított, Statham látszólag megértette, hogy nem legyőzhetetlen.

Nemet mondott az MCU-ra

2017-ben Marvel első embere, Kevin Feige megerősítette, hogy egyszer már gondoltak Stathamre egy MCU-s szerep kapcsán, de az időbeosztási konfliktusok megakadályozták, hogy ez megtörténjen. Feige csak szuperlatívuszokban beszélt a színészről, megjegyezve, hogy ő még utólag is felhívta, hogy bocsánatot kérjen.

„Azt mondta: 'Sajnálom, hogy nem jött össze, talán legközelebb. Ennél kedvesebb nem is lehetett volna.”

Az viszont soha nem derült, ki, hogy hogy melyik szerepet ajánlották fel neki. Egyes rajongók szerint Stathamnek remekül állt volna a hírhedt Daredevil-bajkeverő Bullseye szerepe.

Playboy-villa

Az évente megrendezett Szentivánéji álom parti a napsütötte Kaliforniában található Playboy Mansionban mindig extravagáns esemény. Ez az összejövetel remek alkalom a hírességek számára, hogy elvegyüljenek és jól érezzék magukat. A 2008-as mulatságon azonban Jason Stathamnek nagyon nem így jöttek össze a dolgok.

A The New York Post pletykalapja, a Page Six szerint a Halálos iramban sztárját kirúgták a Hugh Hefner által szervezett rendezvényről, mert állítólag nem volt hajlandó pózolni a modellekkel. Bár a szóvivője nem kommentálta az ügyet, egy szemtanú megjegyezte, hogy öt biztonsági őr kísérte ki a helyszínről. Ez a jelenet pedig szinte egy az egyben olyan, mintha Statham egyik filmbéli karakterével történt volna meg.

Sakk-matt

A 2005-ös Revolver című izgalmas produkcióban Jason Statham egy ármánykodó szerencsejátékost, Jake Greent alakítja. A börtönben Green két rabtársa, egy ügyes szélhámos és egy sakkmester segítségével rájön egy nyerő stratégiára. És mint kiderül, nem csak a karaktere tud sakkozni, hanem a színész is.

A Cinema.com-nak adott interjújában Statham beszélt a közte és Guy Ritchie (Revolver rendezője és régi barátja) között fennálló versenyszellemről, és megjegyezte, hogy nagyon szeretnek sakkozni.

„A legkeményebb pillanat az, amikor Guy Ritchie-t ráveszem, hogy fizesse ki az adósságát az elveszített sakkpartik után. Egyszerűen nem hajlandó fizetni. Nem fogadja el a vereséget. Ezzel együtt kell élnem.”i

Kövess Minket!



Gamer szótár