The Wolverine: Az X-Men filmek egyik legalulértékeltebb felvonása

The Wolverine: Az X-Men filmek egyik legalulértékeltebb felvonása

Amikor a mozikba került, sokan nem értették ezt az irányt, de négy évvel később minden értelmet nyert.

A 2013-as The Wolverine, az X-Men-filmek egyik fekete báránya. James Mangold alkotása 10 évvel ezelőtt rendesen megosztotta a közönséget. Sokan szerették, hiszen realisztikusabb és nyersebb volt, mint a franchise többi epizódja. Az egyik legtöbbször előkerülő érv mellette az, hogy nem volt olyan csilli-villi, mint a Days of Future Past és a CGI jelenteket sem vitték túlzásba. Persze az ellentárbornak is megvannak a maga érthető vesszőparipái. Egyszerűen a film utolsó harmada, mintha egy másik történet lenne. Kezdünk egy sötét és depresszív pszicho-thrillerrel, majd az egészet lezárja egy, a Bond-filmeket is megszégyenítő akciójelenet. Az igazság szerintem a kettő között van. Kell egy lépést tenni hátrafelé, megnézni egy picit más szemszögből és akkor az ember rádöbben, hogy ez a mozi a sorozat egyik legalulértékeltebb epizódja.

Tagadhatatlan, hogy az X-Men filmek sikeresek voltak. Bryan Singer a 2000-es évek elején sikeresen adaptálta a képregényt a mozivászonra és közösség még ma is nagyra tartja az eredeti trilógiát. Később az előzmény filmek, mint a First Class vagy a Days of Future Past is meghozták a maguk sikerét, viszont az Apocalypse és a Dark Phoenix inkább csalódást okoztak. Ebbe a sorba ékelődnek be a Wolverine filmek. Logan karaktere az X-Men egyik legnépszerűbb alakja. Teljesen érhető tehát, hogy megkapta a saját rivaldafényét. Ahogy pedig jöttek sorban a részek, úgy lettek azok egyre komolyabbak. Az Origins még nagyban kötődött a könnyű sztorihoz és persze megvolt a happy end. Viszont a Logan már egy igazi dráma, nagyon is sötét lezárással. Eközött pedig ott van a The Wolverine félúton. Kronológiailag a Last Stand történései után járunk. Ami azt jelenti, hogy Jean Grey meghalt és a gyilkosa nem más mint Farkas. Aki nem tud megbirkózni az önváddal és a vállára nehezedő évszázadok sem segítenek neki feldolgozni azt, ami történt. Ezért is játszik fontos szerepet Yashida, aki felajánlja neki a halandóságot. Nyilván a japán milliomosnak megvannak a hátsó szándékai, de ezt Logan akkor még nem tudja. Ha egy kicsit az ő bőrébe képzeljük magunkat, akkor érthető, hogy miért vonzó számára ez az ajánlat. Persze a film végén kiderülnek a turpisságok és egyből visszalépünk pár évet. Megint jön egy extravagáns ellenfél, az ezüst szamuráj. Farkas azért mégiscsak rájön, hogy élni akar. Majd jön egy relatíve jó befejezés és mintha mi sem történt volna.

Ezeket olvastad már?

Ha egybe nézzük a Rozsomák filmeket, akkor egy nagyszerű történet ívet láthatunk. Elindulunk az eredeti képregények színes világából és megérkezünk egy sötét és kegyetlen időbe. A 2013-as mozi gyakorlatilag híd a két történet között. Egy összekötő kapocs Logan utazásában. Teljesen normális, hogy a karakter kezdi elveszteni az élni akarását, ami egyébként az utolsó részben százszor erősebben tér majd vissza. Mangold nagyszerűen dobta fel magának azt a képzeletbeli labdát, amit utána 2017-ben úgy lecsapott, hogy átszakította a filmvásznat. Ha ezt figyelembe véve ültök le újra megnézni a The Wolverine-t, akkor egyből más megvilágításba kerül az egész. Mindenképpen megéri vele tenni még egy próbát. Lehet megváltozik a véleményetek, így 10 év távlatából.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN