Bryan Cranston, a Breaking Bad sztárja is megüzente a Disney vezérnek, hogy a végsőkig kitartanak

Bryan Cranston, a Breaking Bad sztárja is megüzente a Disney vezérnek, hogy a végsőkig kitartanak

Akkor innentől megindul az egymásnak üzengetés?

Az Amerikai Színészek és Írók Szövetsége (SAG-AFTRA), illetve a Mozgókép- és Televíziós Producerek szövetsége (AMPTP) között évtizedek óta létezik egy szerződés, ami alapján, többek között, a szakszervezet tagjai kapják a fizetésüket. Ez a szerződés idén július 14-én lejárt és azóta a tagok sztrájkba léptek. A színészek nem forgatnak, nem jelennek meg a filmekhez vagy sorozatokhoz kapcsolódó sajtóeseményeken, illetve az írók sem készítenek szöveg vagy forgatókönyveket. A tüntetők célja sokrétű. Először is nyilvánvaló, hogy több pénzt szeretnének. Nemrég kiderült, hogy a szakszervezetben lévők döntő többsége 26 000 dollárt vagy annál kevesebbet keres évente. Ez összehasonlítva az Egyesült Államok átlagfizetésével, nagyon alacsony. A másik sarkalatos pont az AI térnyerése. A színészek és az írók biztosítékot szeretnének arra, hogy nagy stúdiók a jövőben nem cserléik le őket. Egyelőre a tüntetés nem járt sikerrel. Nem közeledett a két fél álláspontja. Viszont a sajtóban folyamatosan megy az üzengetés. Kezdésnek Bob Iger, a Disney vezérigazgatója, még a sztrájk elején a következőket nyilatkozta:

"Azok a sztenderdek, amiket a színészek és az írók szeretnének, egyáltalán nem életszerűek. Ebben a pillanatban csak további kihívások elé állítják, a már most is gondokkal küszködő iparágat."

Ahogy az várható volt, a nyilatkozat nemhogy hűtötte volna a kedélyeket, hanem inkább csak olaj volt a tűzre. Legutóbb Bryan Cranston, a Breaking Bad sztárja fogalmazott meg egy éles replikát:

"Uram, tisztában vagyok vele, hogy maga máshogy tekint a világra. Nem várjuk hogy értsen minket, csupán azt szeretnénk, hogy hallgasson meg. Ezen kívül pedig figyeljen nagyon, mert nem hagyjuk, hogy elvegyék a munkánkat és robotoknak adják."

Ezzel a mostani körnek vége is lehetne, de nem is olyan régen a Netflix kirakott egy álláshirdetést. Ebben AI szakértőt keresnek, ami még nem is olyan szokatlan, főleg figyelembe véve a mostani helyzetet. Viszont a kínált évi fizetés 900 000 dollár, ami már gombócból is bőven sok. Meglátjuk hányan jelentkeznek.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár