Mehet a bíróságra az Apple a Tetris-film miatt, mert egy könyvből lopkodták az ötleteket

Mehet a bíróságra az Apple a Tetris-film miatt, mert egy könyvből lopkodták az ötleteket

Az író most egy komoly összeget vár cserébe, ha már így kihasználták a művét.

Legelőször 1985-ben jelent meg, négy évtized alatt pedig meghódította a világot a Tetris. Nem volt olyan platform gyakorlatilag, ahol ne jelent volna meg valamilyen formában, mára pedig eljutottunk oda, hogy Hollywood ebből az "egyszerű" játékból is összehozott egy mozifilmet. Az AppleTV gondozásában elkészített művet tavasszal mutatták be, de már az első előzetes azt sugallta, hogy nem egy szimpla videójáték-adaptációról van szó. Mindenesetre most az is kiderült, hogy vannak problémák az alkotással, ugyanis Dan Ackerman újságíró és író beperelte az Apple-t és a The Tetris Company-t. 2016-ban adta ki a The Tetris Effect: The Game that Hypnotised the World című könyvét és elmondása szerint ebből merítettek a sztori kidolgozása során. A keresetében az is benne van, hogy a könyv egyik példányát még annak megjelenése előtt elküldte a The Tetris Company-nak.

Ezeket olvastad már?

Ackerman azt állítja, hogy a cég megtagadta a szellemi tulajdonjogának licencelését a könyvvel kapcsolatos projektekhez, lebeszélte a producereket a könyv adaptálásáról, és határozottan megfogalmazott felszólító levelet kapott tőlük. Továbbá a The Tetris Company vezérigazgatója, Maya Rogers és Noah Pink forgatókönyvíró 2017-ben kezdett el dolgozni a Tetris-film szkriptjén – amiből még battle royale verzió is készül –, állítólag az ő könyvét használva forrásanyagként. Bár ez a produkció a játék oroszországi licenceléséért és szabadalmaztatásáért folytatott verseny igaz történetén alapul, fellelhető benne némi kreatív szabadság is a történetet illetően, hogy izgalmasabb legyen a cselekmény.

Ackerman könyve eközben 'hidegháborús thrillerként mutatja be a történetet, politikai intrikával', ahogyan a per leírja. Az író szerint jó néhány részt és eseményt kölcsönöztek a könyvéből a készítők, olyannyira, hogy szinte minden lényeges tekintetben hasonló a két alkotás.

A kereset az Apple-t és a The Tetris Company-t tisztességtelen versennyel, szerzői jogok megsértésével és Ackerman üzleti kapcsolatainak jogellenes megzavarásával vádolja, és a film 80 millió dolláros költségvetésének – legalább – a 6%-ának (ami 4,8 millió dollár felel meg) megfelelő kártérítést követel.

Kövess Minket!



Gamer szótár