A valóságban is megszülethet a Pókember füzetekből ismert Gyík?

A valóságban is megszülethet a Pókember füzetekből ismert Gyík?

A gyíkok regenerációs képessége, amely egy képregényes eredettörténetnek a része, a kutatók szerint megváltoztathatja az emberek életét.

A tudósok szerint a gyíkok farkának regenerálódását vizsgáló tanulmány fellendítheti az emberi porcok esetében is a hasonló eredmények elérésére irányuló erőfeszítéseket. A Nature Communications című folyóiratban megjelent disszertációból kiderül, hogy a Dél-kaliforniai Egyetem szakértői először adtak részletes leírást arról, hogy két sejttípus összehangoltan hogyan segít a hüllőknek visszaszerezni a végtagjukat.

Ezeket olvastad már?

Thomas Lozito professzor, az egyik szerző szerint ez a varázslatos képesség a csontot mint fő szerkezeti szövetet helyettesíti, és betekintést engedhet a jövőben, hogy miként lehet az osteoarthritis által károsodott porcot újjáépíteni. A degeneratív betegség, amely az ízületi gyulladás leggyakoribb formája az Egyesült Királyságban, duzzanatot és érzékenységet okoz az emberek ízületeiben, és jelenleg nem gyógyítható.

A gyík ritka regenerációs képességeinek alkalmazása embereken úgy hangozhat, mint egy képregényes eredettörténet (spoiler: az is), de Lozito professzor szerint ennek az álomnak a megvalósítása megnyugvást jelenthet azok számára, akik szenvednek a betegségtől.

Hogyan lehetne ezt megvalósítani?

A gyíkok az egyetlen olyan magasabb rendű gerincesek közé tartoznak, amelyek képesek regenerálni a porcokat – amely nem alakul csonttá – a testükben. Emellett ők az emlősök legközelebbi rokonai, amelyek többféle szövetből álló testrészt képesek visszanöveszteni. Lotizo professzor csoportja megállapította, hogy a szövetépítést segítő fibroblasztoknak nevezett sejtek azok a létfontosságú sejttípusok, amelyek a gyíkok szinte kizárólag porcalapú új farkát alkotják. Arra is rájöttek, hogy a szeptoklaszt (ez egy immunsejt) kulcsszerepet játszik a hegesedés gátlásában, lehetővé téve a regenerációt.

Ez az egyik legnagyobb különbség az ember és a gyíkok között, mivel a mi szöveteink hajlamosak hegesedni, megakadályozva az újranövekedést. A megszerzett ismeretek alapján megvizsgálták, hogy a gyíkok végtagjain, amelyek a farokkal ellentétben nem nőnek vissza, képesek-e rekonstruálni a regenerációs folyamatot. A kinyert szeptoklasztokat végtagokba ültették be és sikeresen indukálták a porcképződést.

Lotizo professzor hozzátette:

„Ez fontos lépés, mert a folyamatot nagyon részletesen meg kell értenünk, mielőtt megpróbálhatnánk újraalkotni emlősökben.”

A kutatócsoport most azt szeretné tesztelni, hogy ugyanezzel a módszerrel egerekben is képesek-e porcépítést indukálni. Ez a történet pedig valószínűleg minden Pókember rajongóknak ismerős lehet, hiszen Dr. Curt Connors ugyanezzel a módszerrel kísérletezett és gyíkok DNS-ét használta fel – benne volt a doki a Csodálatos Pókember –, hogy az elveszített végtagját pótolni tudja. Az egy kicsit másként sült el, de reménykedjünk benne, hogy a tudomány meg tudja oldani majd anélkül is a regenerációt, hogy pár év múlva ne lepjék el a gyíkemberek az utcákat.

Kövess Minket!



Gamer szótár