33 éves lett minden idők egyik legjobb színésznője

33 éves lett minden idők egyik legjobb színésznője

Nagyon fiatalon már Oscar-díjjal jutalmazták és azóta is halmozza az elismeréseket.

Elsőre talán felszaladhat a kedves olvasó szemöldöke, hogy mégis hogyan lehet egy mindössze 33 éves színészt már is a legjobbak között emlegetni. Talán picit tényleg túlzás, de az az életmű, amit bő tíz alatt Jennifer Lawrence lerakott Hollywood asztalára, már most tiszteletre méltó, és ki tudja hány évtizednyi fantasztikus pályafutás vár még rá. Korunk egyik legmeghatározóbb és legjobban fizetett színésznőjéről beszélünk, akinek a nevével tömegeket lehet a mozik irányába terelni (jó, talán az idei Barátnőt felveszünk kilóg a sorból, pedig egy szórakoztató vígjáték az is). Ráadásul azt is bebizonyította, hogy mindegy milyen műfajban kell megállnia a helyét, fantasztikus alakításra képes, egyáltalán nem lehet rásütni, hogy karakterszínész lenne. De ugorjunk egy kicsit vissza az időben és nézzük meg, honnan is indult ez az üstökösszerű karrier.

Az első tévés szerepei előtt

Jennifer Shrader Lawrence 1990. augusztus 15-én látta meg a napvilágot a Kentucky állambeli Indian Hillsben. Szülei Gary, egy építőipari cég tulajdonosa és Karen, egy nyári tábor vezetője, két bátyja van, Ben és Blaine. Nem volt egyszerű gyerekkora: édesanyja úgy nevelte, hogy „kemény“ legyen, mint a testvérei, és nem engedte, hogy más lányokkal játsszon az óvodában, mivel „túl durvának“ tartotta velük szemben. Hiperaktivitása és szociális szorongása miatt nem élvezte gyermekkorát, és kívülállónak tartotta magát társai között. Egy korábbi interjúban azt mondta, hogy szorongásai eltűntek, amikor színpadon lépett fel, és a színészet adta meg neki a kiteljesedés érzését. Azonban nem csak a művészet érdekli, kifejezetten otthon érzi magát a sport terén is.

Az iskolában tagja volt a pompomlány csapatnak, emellett softballozott, gyeplabdázott és kosárlabdázott is, felnőttként pedig lovagolni kezdett. Érdekesség, hogy az apja által edzett fiú kosárlabda csapatban játszott. Korán egyértelművé vált, hogy imád szerepelni és tehetséges is benne. Amikor az apja otthonról dolgozott, fellépett neki, gyakran bohócnak vagy balerinának öltözve. Kilenc évesen kapta első színházi szerepét. egy prostituáltat játszott egy Jónás könyvéből készült templomi darabban. A következő néhány évben továbbra is szerepeket vállalt egyházi színdarabokban és iskolai musicalekben.  14 éves volt, amikor egy New York-i családi vakáción kiszúrta egy tehetségkutató. Eleinte édesanyja nem volt lelkes a színészi karrierje iránt, de rövid időre New Yorkba költözött a családjával, hogy támogassák a lány álmait. A CESD tehetségkutató ügynökséghez szerződött, amely meggyőzte a szüleit, hogy engedjék, hogy Los Angelesben szerepekre jelentkezzen.

Ezeket olvastad már?

Kezdetek (2006-2009)

2006-ban láthattuk először a képernyőn, méghozzá a Monk – flúgos nyomozó egyik epizódjában az 5. évadban. Azért ez volt az első szereplése, mert a Company Town című tévés pilot, amiben első szerepét kapta, sosem került adásba. Ezután egy részben bukkant fel a Döglött aktákban és szerepelt a Not Another High School Show-ban. Az első igazi siker 2007-ben érte, amikor is a 3 évadot és összesen 31 részt megélt Bill Engvall-show-ban láthattuk, amelyben Laurent, a Colorado állambeli Louisville külvárosában élő család lázadó tinédzser lányát alakította. Itt már felhívta magára annyira a figyelmet, hogy Hollywoodból is megkeresték, 2008-ban debütált a Garden Party című drámafilmben, amelyben egy problémás tinédzsert, Tiffet alakította. Ezután egy igazi szupersztárral, Charlize Theronnal játszott együtt a Megváltásban. 2008 egy különösen produktív év volt számára, ugyanis egy harmadik filmben is felbukkant, a The Poker House című drámában.

Aranykor (2010-2016)

Az igazi áttörés 2010-ben érkezett el számára A hallgatás törvénye (Winter's Bone) című drámával. A filmben a 17 éves Ree Dolly-t alakította, egy szegénységben élő tinilányt az Ozark-hegységben, aki mentálisan beteg édesanyjáról és fiatalabb testvéreiről gondoskodik, miközben eltűnt apját keresi. A forgatás kezdete előtt egy héttel Ozarksba utazott, hogy együtt éljen a családdal, amelyen a történet alapult, és a szerepre való felkészülés során megtanult verekedni, mókusokat nyúzni és fát vágni. Szorgalma meghozta a gyümölcsét, ugyanis megkapta első jelöléseit a Golden Globe-díjra, a SAG-díjra és a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra is. A szakmai sikerek ellenére az igazi világhírnév még váratott magára. A Winter's Bone-ban játszott drámai szerepe után Lawrence valami kevésbé komolyabbat keresett, és meg is találta első nagyszabású filmjében, az X-Men: Az elsőkben amely az X-Men filmsorozat előzményfilmje volt. Ő alakította az alakváltó mutáns Mystique-et, akit a korábbi filmekben Rebecca Romijn játszott. Érdekesség, hogy a szerep kedvéért Lawrence lefogyott és jógázott, valamint Mystique kék alakjához nyolc órán át kellett sminkelnie magát, ahol latexdarabokat és testfestéket vittek fel az egyébként meztelen testére. Ez a folyamat megkövetelte, hogy Lawrence hajnali 2-kor jelentkezzen a forgatáson. 

350 millió dolláros bevételével a szuperhősfilm Lawrence addigi legnagyobb bevételt hozó filmje lett. Itt érkeztünk el pályafutása talán legmeghatározóbb szerepéhez: Katniss Everdeenhez Az éhezők viadalában. Az egész világ megismerte az arcát és a nevét, ettől a filmsorozattól kezdve ívelt fel meredeken a pályafutása. Annak ellenére, hogy Lawrence rajong a könyvekért, eleinte vonakodott elvállalni a szerepet, szerencsére édesanyja rábeszélte, hogy ezt a lehetőséget semmiképp se hagyja ki. A siker egyúttal pénzügyileg is nagyon jövedelmezővé vált számára, ugyanis világszerte több mint 690 millió dolláros bevételével Az éhezők viadala a legtöbb bevételt hozó női főszereplővel készült film lett, így Lawrence minden idők legtöbb bevételt hozó akcióhősnőjévé vált. 2012-re egészen biztosan boldogan emlékszik vissza, ugyanis ebben az évben egy másik alkotásban is szerepelt, a Napos oldalban, ahol egy problémás fiatal özvegyet alakított.

Munkásságát a szakma óriási ovációval fogadta és elnyerte a Golden Globe-ot, a SAG-díjat és a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is mindössze 22 évesen. Ezután évente érkeztek Az éhezők viadala-filmek (összesen négy, mert az utolsó epizódot két részre vágták, mint a Harry Potter esetében), 2015-ben és 2016-ban visszatért az X-Men-filmekben is (Az eljövendő múlt napjai és Apokalipszis). 2013-ban mellékszerepet vállalt az Amerikai botrány című filmben, ahol ismét együtt játszott Bradley Cooperrel, valamint Jeremy Rennerrel, Amy Adamsszel és Christian Bale-lel is. Ezúttal kevésbé volt alapos, a szerephez kevés kutatást végzett, alakítását a korszakról az általa nézett filmekből és tévéműsorokból szerzett ismereteire alapozta. 2015-ben Lawrence harmadszor dolgozott együtt David O. Russellel a Joy című életrajzi filmben, amelyben a címszereplőt alakította, egy problémás, egyedülálló anyát, aki sikeres üzletasszonnyá válik. A filmet nem fogadták olyan jól, mint korábbi közös munkáikat, de Lawrence alakítását egyöntetűen dicsérték, sőt megnyerte érte harmadik Golden Globe-díját, és jelölték még egy Oscar-díjra a legjobb színésznő kategóriában. Majd 2016-ban Chris Pratt oldalán tűnt fel az Utazókban. Itt idegesnek érezte magát az első szexjelenetének eljátszása és egy nős férfival való csókolózás miatt a vásznon; ezért alkoholt ivott, hogy felkészüljön ezeknek a jeleneteknek a forgatására.

A vásznon kívül

Az éhezők viadal-forgatásokat megsínylette, mert az első résznél egy edzés közben megsérült, amikor nekiment egy falnak, míg a második résznél a film víz alatti mutatványainak végrehajtása közben Lawrence fülgyulladásban szenvedett, ami rövid időre halláskárosodást okozott nála. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy egy szorgalmas, hajtó, de időnként kicsit esetlen, legalábbis így ismerhette meg a nagyvilág. Erre jó példa az alábbi videó is, de több alkalommal is sikerült már megbotlania díjátadókon.

Amennyire az interjúkból meg lehet őt ismerni, egy végtelenül jófej, laza és szókimondó személyiség, aki néha őrültségektől sem riad vissza. Jó példa erre, hogy nem mos időnként kezet, miután kiment a mosdóba, de persze ez csak akkor igaz, ha otthon van. Nyilvános mosdót kézmosás nélkül nem is használna. Lawrence azt is elismerte, hogy a higiéniája – konkrétan a szájhigiéniája – a forgatáson attól függ, hogy kivel játszik együtt. Érdekességképpen, mikor Liam Hemsworth-szel együtt forgatott az Éhezők viadala során, akkor nem igazán foglalkozott ezzel. Aztán kiderült, hogy valójában gyakran evett – mások számára kifejezetten – bűzös ételeket, amikor tudta, hogy intim jelenetei lesznek egy forgatáson.

„Amikor meg kellett csókolnom Liamet az Éhezők viadala alatt, úgy voltam vele, hogy kit érdekel ez? Úgy ettem a mustárt és a tonhalat, mint akit ez totál hidegen hagy.” – ezt 2016-ban mesélte el a The Graham Norton Showban.

Érdekességek róla, amiket nem biztos, hogy tudtál

  • 865 millió dolláros bevételével a Az éhezők viadala: Futótűz a legtöbb bevételt hozó filmje
  • Ő a legfiatalabb színész, aki három és négy Oscar-jelölést gyűjtött össze 
  • A 2. legfiatalabb Oscar-díjas és a harmadik legfiatalabb jelölt
  • Filmjei világszerte több mint 6 milliárd dolláros bevételt hoztak
  • A világ legjobban fizetett színésznője volt 2015-ben és 2016-ban
  • 2013-ban szerepelt a Time 100 legbefolyásosabb ember a világon listáján
  • Jelentkezett Bella Swan szerepére az Alkonyatban, de Kristen Stewart kapta meg a szerepet
  • Azt állítja, hogy ő a "valaha volt leggyorsabb pisilő"
  • Egy négyszeres olimpiai bajnok íjásszal edzett hogy felkészüljön Katniss Everdeen szerepére Az éhezők viadalában
  • Gyerekkorában az volt az álma, hogy orvos legyen
  • Soha életében nem vett részt színészi órákon
  • Hatalmas Harry Potter rajongó

Mit tartogathat számára a jövő?

Összegzésként elmondhatjuk, hogy már most páratlan pályafutás áll mögötte, 178-szor jelölték valamilyen díjra, ebből 90-et meg is nyert, köztük az Oscart (1 nyert/3 jelölt) és a Golden Globe-ot (3 nyert/2 jelölt). Ugyan 2017 óta nem feltételen éri el azokat a sikereket, mint előtte pár évvel, még koránt sem szabad temetni a pályafutását. Egy rendkívül tehetséges, még mindig nagyon fiatal színésznőről beszélünk, akinek még bőven van lehetősége arra, hogy visszavonulása után a valaha volt legnagyobb színészlegendák között emlegessük.

Kövess Minket!



Gamer szótár