Ki Ahsoka Tano, aki a következő hetekben elrabolja a figyelmünket?

Ki Ahsoka Tano, aki a következő hetekben elrabolja a figyelmünket?

Minden, ami Ashoka – Az indiai császárnő? A gyógynövénytabletta? Hát egyik sem, csak az az Ashoka, aki az Andor, a Boba Fett könyve, az Obi-Wan Kenobi és a Mandalorian élőszereplős Star Wars sorozatok sikereinek hatására lehetőséget kapott, hogy önálló szériában mutatkozzon be.

Az egykori Tano padawan története augusztus 23-án, azaz a mai napon startol a Disney+-on, egyből két epizóddal is, majd az elkövetkező hetekben minden szerdán jön ki új rész, végül október 4-én lesz látható a nyolcadik, évadzáró rész.

A Disney rendesen belehúzott a Star Wars spin-off minisorozatok gyártásába, hiszen a fent említett széria mellett fut a friss második évaddal rendelkező Visions anime, a Fiatal jedik kalandjai gyerek mese, a kicsit komolyabb hangvételű Bad Batch rajzfilm és a pont Ashoka karakterére fókuszált Jedi históriák is. Ezeken kívül jó pár dokumentumsorozattal és rövidfilmmel is büszkélkedhet a streaming csatorna Star Wars témában, persze a tizenegy mozifilm és a most már klasszikusnak számító Klónok háborúja és Lázadók animációs sorozat mellett.

Ezeket olvastad már?

Kétségkívül hatalmas a ma induló széria körüli hírverés, és van is oka rá a franchise-nak, hiszen rengeteg rajongót szerzett magának a karakter a 2008-as megjelenése óta. Ashoka Tano A klónok háborúja animációs filmben, majd a sorozatban is központi karakter volt Anakin Skywalker tanítványaként. Láthattuk az első pillanattól kezdve a togruta padawan küldetéseit, megpróbáltatásait, küzdelmeit, végül a 6. évadban a Jedi Rendtől való távozásának körülményeit is. A fiatal lányt a jedi templomban elkövetett bombázással vádolták, ám mire kiderült, ki akarta besározni a tanítvány nevét, addigra Ashoka már annyira csalódott a rendben a felé irányuló bizalmatlanság miatt, hogy jobbnak látta ha az incidens közben megfosztott padawan címet nem veszi vissza ezután. Az évekkel később bemutatott 7. évadban aztán újra feltűnik Tano, valamivel idősebben, és láthatjuk a Renden kívüli mindennapjait. Itt találkozik a Mandalorianból is ismert Bo-Katannal többek között, összecsap Darth Maullal, majd a 66-os parancs aktiválása után a saját jellegzetes homlok jeleit viselő klónok ellen küzd, ami az egész franchise egyik legszívszorítóbb momentuma. 

A Birodalom felemelkedése után Ashoka a többi jedivel egyetemben meghúzódott, ennek részleteit a Jedi históriák utolsó részében láthattuk. Hiába már nem tartozott közéjük, mégiscsak maradt a fény útján, miközben nem tudott rátalálni az egyre növekvő létszámú inkvizítor sereg. Még felégetni mindent maga mögött, elfordulni a Rendtől, ami felnevelte, ahol nagyjából minden barátja élt, sem lehetett annyira nehéz, mint elveszíteni végleg a jediket, végignézni, ahogy elsüllyesztik a teljes kultúrát és levadásznak mindenkit. A Birodalom elleni felkelés első szikráját az Andor sorozatban láthatjuk megcsillanni, illetve a nem sokkal később játszódó Lázadók sorozatban, ahol a Hera Syndulla vezette csapat kis rendbontókból alakul át apránként galaxis méretű ellenállássá. Ashoka Tano a 2014-es rajzfilm sorozat első évadának végén jelenik meg újra, amikor kiderül, hogy ő a lázadó sejteket (amilyenek Heráék is) összekötő titkos informátor, Fulcrum. Az egykori padawan aktív tagja a második évadnak, amiben láthatjuk a már egészen komolyan összeszerveződő lázadást, és az utolsó részben a Star Wars világának másik legszívszorítóbb jelenetét, ahol összecsap mester és tanítványa, Ashoka és Darth Vader. 

A következő két évad alatt Tano visszatér a lázadókhoz, bemutatásra kerül mozgóképen is a még Timothy Zahn által megálmodott Thrawn admirális karaktere, és ezek után legközelebb az Mandalorian és a Boba Fett könyve sorozatban látjuk ismét a togruta lányt. Itt a Birodalmat már több éve leverték Skywalkerék és épp az Új Köztársaság felépítésén fáradoznak. Luke tervezgeti a Jedi Rend újraalapítását, amit Groguval szeretne megnyitni, miután megmenti őt és Din Djarint a Mandalórian második évadának végén. Ashoka, mint egykori tagja az eredeti rendnek segít Luke Skywalkernek Groguval és az általános jedi tanokkal kapcsolatban, valamint azt is megtudjuk, hogy Thrawn admirális életben maradt a Birodalom leverése után. A kék bőrű, hidegvérű hadvezér csakúgy, mint a legendának számító (tehát a Disney által nem elismert) A Birodalom örökösei könyvben, itt a sorozatban is megpróbálja összefogni a megmaradt birodalmiakat, hogy visszaállítsa a rendszert immár Palpatine nélkül. Az előző élőszereplős cameok, és az azóta megjelent trailerek miatt pontosan tudhatjuk, hogy most az új sorozatban is ennek a törekvésnek fogjuk látni a történetét, csakhogy ezúttal Thrawnnal szemben Ashoka fog állni. 

Hogy ki pontosan a maszkos inquisitor a trailerből, hogy a Lázadókból ismert Sabine Wrent milyen apropóból edzi pont Tano, vagy, hogy milyen meglepetés vendégek állnak még a togruta és az admirális mellett ebben a csatában, az kiderül a következő hetekben a Disney+ felületén az Ashoka sorozatból. Te várod már?

Kövess Minket!



Gamer szótár