A székely meg a fia fát vág az erdőben.... majd épít egy hosszú hidat

A székely meg a fia fát vág az erdőben.... majd épít egy hosszú hidat

Lehetőségünk volt kicsit bepillantani A híd kulisszái mögé.

Már mind a hét rész megtekinthető HBO Maxon A híd című realityből, amelynek műsorvezetője a neves youtuber, Magyarósi Csaba. A 16 versenyző azért ragad kalapácsot és fűrészt, hogy 18 nap alatt megépítsenek egy 250 méter hosszú hidat mindenféle külső vagy modern segítség nélkül, a cél pedig a fődíj, ami 30 millió forint. Természetesen ez rengeteg fizikai és mentális megterheléssel jár, ahol úgy kell érvényesíteni egyéni érdekeiket, hogy a csapat hatékonysága ne csökkenjen, mert ha nem működnek maximálisan együtt, biztosan nem lesznek időben kész.

Egy kifejezetten érdekes és izgalmas reality született, amelyet mindenképpen ajánlunk, ha érdekelnek az ilyen típusú műsorok. Abszolút a műfaj csúcsát jelenti A híd, ahol nem alpári és olcsó jelenetek, ki kivel feküdt össze konfliktusok vannak, ehhez pedig párosul a fantasztikus képi világ, amelyet nagyban segít a Romániában található Belis-tó, amely festői tájat biztosít. Azonban ez most nem egy kritika, így az ajánlásán túl nem mennénk bele részleteiben, inkább azt vizsgáljuk meg, hogy miért sikerülhetett ilyen jól, és egyáltalán mitől lesz sikeres egy reality. Ennek ellenére a cikk további része tartalmaz spoilert, így csak akkor olvasd tovább, ha ez nem zavar vagy már láttad végig.

Ezeket olvastad már?

Kedden volt lehetőségünk az utolsó két részt premier előtt megtekinteni, majd meghallgatni, egy kerekasztal beszélgetést, végül néhány kérdést feltenni egyes szereplőknek. A beszélgetésen részt vett Závorszky Anna, az HBO producere, Rubin Kristóf és Ócsai Dorka, a Free Monkeys Production producerei és Erdős Ákos a Paprika Studiostól. Kiderült, hogy évek óta tervben volt egy reality, így amikor az HBO lehetőséget kínált arra, hogy bemutassák az ötleteiket kapva kaptak az alkalmon. Először A híd formátumával a brit adaptáció során találkoztak 2020-ban, és rögtön megfogta őket a hangulata. Az egyébként egy tipikus koronavírus kompatibilis műsor volt, távol minden civilizációtól, egy buborékban.

Az ilyen realityket három fő szempontból érdemes vizsgálni: a helyszín, a szereplők és a történet. A készítők elárulták, hogy több, mint 50 tavat néztek meg, mire a végső helyszínt kiválasztották. Egy festői tájat kerestek, ami elég távol van mindentől ahhoz, hogy a versenyzőket ne zavarja senki, de elég közel ahhoz, hogy a stáb ne szenvedjen hiányt. Mivel a helyieket szerették volna segíteni, ezért tőlük vásároltak hozzávalókat, ételt, madzagot, szerszámokat. Ehhez fel kellett építeni a helyszínt is, amelyben román filmesek segítettek nekik. A házat, amiben laktak és a műhelyt is a forgatás előtt építették, de figyeltek a részletekre, és úgy munkálták meg a fát, mintha 30 éve ott állna, és még arra is figyeltek, hogy a napos oldalon fakóbb legyen. Összesen 70 tonna fát és 20 ezer méter kötelet bocsátottak a versenyzők rendelkezésére.

Azonban az egész mit sem ér, ha nem izgalmas a versenyzői csapat. Érdekesség, hogy előzetesen nem árulták el nekik, hogy mi is lesz a feladat, a szerződéseken, üzenetváltásokon az „erdős projekt” szerepelt. Úgy válogatták össze a szereplőket, hogy minél színesebb legyen a csapat, volt köztük erőemelő, színész, elméleti fizikus, kajakos, sminkes, zenész vagy épp ipari tervező. Nagyon gondosan választották ki azokat, akik elég izgalmas személyiségek, ki is tudják magukat fejezni, és ami a legfontosabb, a kamera előtt sem érzik magukat feszélyezve. A casting után még hónapokig beszélgettek velük, hogy feltérképezzék a személyiségüket, kiderítsék, hogyan gondolkodnak, mire hogyan reagálnak.

A harmadik szempont a történet. A realityk során nincsen szövegkönyv, se előre megírt történet, amit aztán kötelezővé tesznek a versenyzők számára. Egy keret van, adott a szituáció, majd a feladatokkal, nehezítésekkel, morális dilemmákkal irányítják, hogy milyen mederben folyik a műsor. Azonban a döntés 100%-ban a versenyzők kezében volt. Persze ahhoz, hogy a műsort a kezükben tartsák, az összes általuk lehetségesnek vélt forgatókönyvre fel voltak készülve, le voltak modellezve az egyes lehetőségek. Azonban még így is érték őket meglepetések, például Miki döntése, hogy kiszáll. Összesen 40 terabájt mennyiségű adatot vettek fel, de a nyersanyag 98% nem is látható. Borzasztóan nehéz dolguk volt, hogy hét részbe belesűrítsenek közel 20 napot. Éppen ezért az utómunka körülbelül 4 hónapig tartott. Felmerül a kérdés, hogy mennyire befolyásolták a versenyzőket. Nos, azt már megbeszéltük, hogy nem voltak megrendezettek a konfliktusok, a készítők előzetesen csak a döntési láncokat építették fel. Mindössze a forgatás szabályrendszerét tisztázták előzetesen, megbeszélték, hogy miként viselkedjenek a kamera előtt. Illetve, ha valaki belezavarodott a mondanivalójába vagy nem fejezte ki jól magát, akkor kapott ehhez külső segítséget.

Végül pár szóra elcsíptük Tölgyesy Csabát, Molnár Janka Sárát, Budai Zsuzsát és Kovács Kitti. Megerősítették a készítők állításait, bár Janka kiemelte, hogy volt egyszerű dolguk abban a tekintetben, hogy ha valamilyen fontos dolgot akartak mondani vagy megbeszélni, akkor meg kellett várniuk, míg azt valaki felveszi. Az összezártság ellenére nem hiányolta a magányt, ebben viszont Zsuzsa és Csaba nem értettek egyet, utóbbi részéről ezt a műsorban is láthattuk. Kitti elárulta, hogy ugyan nem lett volna ideális, hogy nem tud úszni – éppen ezért nem is engedték a vízbe –, de talált volna mindig valamit, amiben tud a többieknek segíteni és azt emelte ki hibaként, hogy az elején nagyon passzív maradt, először meg szerette volna ismerni a többieket, ám eltaktikázta magát, így erre már nem volt lehetősége. Csabáékat kérdeztük a konfliktusokról a többiekkel, határozottan tagadták, hogy bármi problémájuk lenne bárkivel, mivel ez csak egy játék volt. Éppen ezért a szabotázs sem volt egy pillanatig kérdés, főleg a történetek után és ingyen is megcsinálták volna. Érdeklődtünk náluk, hogy mennyire volt elvárás a show érdekei miatt, hogy vállalják a feladatot, Csaba azt mondta, hogy teljes mértékben ők döntöttek és biztosan a következő kiesőket is felkérték volna, ha ők nemet mondanak. Az tehát a készítők zsenialitásán múlott, hogy mindent úgy építettek fel, hogy bármilyen döntések is szülessenek, a műsor izgalmas maradjon. Abban mindannyian egyetértettek, hogy végig nagyon élvezték, minden munkafolyamatot szívesen csináltak és bármikor bevállalnák újra.

Kövess Minket!



Gamer szótár