A Gran Turismo film szándékosan csapja be a nézőket... állítólag

A Gran Turismo film szándékosan csapja be a nézőket... állítólag

A film egyik részletét erős bírálat érte a kritikusok részéről, és teljesen érthető a kifakadásuk.

2015. márciusában Jann Mardenborough autóversenyző – akiről a Gran Turismo film szól – balesetet szenvedett a németországi Nürburgringen rendezett versenyen, de szerencsére megúszta kisebb karcolásokkal az esetet, azonban egy néző sajnos ennek ellenére meghalt a helyszínen.

Ezeket olvastad már?

Ezt a jelenetet megismétlik a filmben, de egyes kritikusok megkérdőjelezték a feldolgozás módját. Szerintük ugyanis a film fordulópontként használja a balesetet, és ezzel azt sugallják, hogy Mardenborough a tragédiát motivációként használta fel a Le Mans-i 24 órás versenyhez, ahol végül a harmadik szerezte meg. Pedig a valóságban Mardenborough és csapata 2013-ban, tehát két évvel a baleset bekövetkezése előtt hozta össze ezt a fantasztikus eredményt a Le Mans-on. Miközben a produkció kapcsán több ízben is azt hangoztatják, hogy igaz történetet dolgoztak fel.

„A filmben Mardenborough balesetet szenved Nürburgringen, amelynek következtében egy néző meghal. A versenyzőt természetesen bűntudat gyötri, miközben nyakán a Le Mans-i 24 órás verseny, ez az eset pedig remek táptalajt jelent Jack és Danny lelkesítő beszédeihez. A befejezés nem is lehetne vidámabb, hiszen a nagy tragédiát a legnagyobb győzelem követi. A valóságban azonban Mardenborough Le Mans-i diadalát semmi sem árnyékolta be, a szörnyű baleset pedig két évvel később következett be. Azt sugallni, hogy az incidens hozzájárult Jann fantasztikus eredményéhez, nemcsak hamis, hanem elítélendő is.

Az elhunyt néző családjának a rémálmát ünnepélyes diadallá varázsolták. Szégyelld magad, Sony!”

A Polygon kritikája is megjegyzi az eltérést:

„Mardenborough valóban harmadik helyezést ért el a Le Mans-i versenyen, versenyzett a szimulátoros pilótákból álló GT Academy ligájában, és túlélt egy szörnyű balesetet, ahogy a film is bemutatja - bár nem ebben a sorrendben, ahogyan az láthatjuk és nem olyan körülmények között, ahogyan azt a filmkészítők kitalálták.

Van egy különösen aggasztó aspektusa annak, ahogyan az American Sniper társírója, Jason Hall és a Creed III társírója, Zach Baylin keretbe foglalják az eseményeket. Bár a baleset nagyjából az ábrázolt módon történt, Hall és Baylin forgatókönyve időben áthelyezte azt, és gyakorlatilag felhasználták Mardenborough motivációjaként, ami után felállhatott a Le Mans-i verseny dobogójára. A tényleges baleset évekkel később történt – vitathatatlanul egy végzetes esemény ízléstelen átformálása.” – írja Oli Welsh kritikus.

A Gran Turismo egyébként augusztus 10-étől debütál itthon a mozikban.

Kövess Minket!



Gamer szótár