Előzetesen Mijazaki utolsó, szürreális animéje, amelyet Japánban tilos promótálni

Előzetesen Mijazaki utolsó, szürreális animéje, amelyet Japánban tilos promótálni

Egy félig önéletrajzi fantázia az életről, a halálról és az alkotásról, a barátság előtt tisztelegve.

Érdekes módon került a köztudatba az animék mesterének, Mijazaki Hajaónak utolsó alkotása, hiszen szinte semmi hype-ot és marketinget nem raktak a produkció köré. A Kimitachi wa dô ikiru ka (a japán cím lefordítva kb. annyit tesz, hogy Hogyan éled az életed? míg angolul The Boy and the Heron címen kerül forgalomba ~ A fiú és a gém) csütörtökön nyitja meg a Torontói Filmfesztivált, de ezen kívül vajmi keveset lehet róla tudni. A GKIDS jóvoltából egy teaser videót azért közzétettek, viszont Mijazaki elmondása szerint azt szeretné, ha a nézők a mozikban tapasztalhatnák meg a látványvilágot és a cselekményt is, mert szerinte ez egy nem hétköznapi alkotás, amely elmossa a valóság és a képzelet határait, tele szürreális karakterrel.

Ezeket olvastad már?

A történet középpontjában egy 12 esztendős Mahito nevű kisfiú áll, akiről gyorsan kiderül, hogy a második világháborúban a Tokiót ért bombázások alatt elvesztette édesanyját. Apja ezt követően új párt talál magának és a családdal vidékre költözik, de Mahito nem találja a helyét, emiatt pedig összetűzésbe kerül családtagjaival. Nem sokkal ezután összetalálkozik egy misztikus gémmel, aki közli vele, hogy az édesanyja mégsem halt meg. Elvezeti a fiút egy különös toronyhoz és megígéri neki, hogy újra láthatja anyját, ha belép az épületbe. Ezt követően veszi kezdetét a nem hétköznapi és szürreális kaland.

A film alapvetően egy 1937-es regénynek a feldolgozása, amelyet Mijazaki írt és rendezett, producere pedig az Oscar-díjas Studio Ghibli társalapítója, Toshio Suzuki. A japán mozibemutatójáig a produkció promótálása szinten teljes mértékben tiltott a szigetországban. Sok japán egyébként kritikus felfedte a hasonlóságokat, hiszen Mijazaki is saját családjával Tokió bombázása elől vidékre menekült, miközben apja a háború alatt mérnökként dolgozott egy vadászgépgyárban, akárcsak Mahiko esetében. Mijazaki az évek során arról is beszélt, hogy az édesanyjával való különösen szoros kapcsolata hogyan formálta őt, mint embert, és milyen sokat segített inspirálni a filmjeiben visszatérő erős női főszereplőket. Korábban a mester olyan műveket alkotott meg, mint a Kiki, a boszorkányfutár, a Chihiro szellemországban vagy A vándorló palota, tehát nem véletlenül várják türelmetlenül a rajongók az új animét is.

A GKIDS a japán anime legenda utolsó filmjét december 8-án adja ki Észak-Amerikában, és remélhetőleg hazánkba is eljut majd.


RENDELJ HATALMAS KEDVEZMÉNNYEL A DON PEPÉTŐL!

Szeptember 10-éig, minden 26 cm-es pizzára 20% kedvezmény jár a 'pcguru20', minden 32 cm-es pizzára 15% kedvezmény jár az 'esport15' kuponkódokkal. Irány a donpepe.hu, csapj le az akciós ajánlatra még ma!

Kövess Minket!



Gamer szótár