Magyar film is diadalmaskodott az idei Velencei Filmfesztiválon!

Magyar film is diadalmaskodott az idei Velencei Filmfesztiválon!

Hamarosan pedig a mozikban is megtekinthető Reisz Gábor műve.

Az augusztus 30. és szeptember 9. között megtartott tartották meg a 80. Velencei Filmfesztivált, ahol egy magyar alkotás is fantasztikus eredményt ért el. Az Orizzonti (Horizontok) kategóriában a választották meg a legjobb film-nek a Magyarázat mindenre című produkciót – közölte a forgalmazó, a Cirko Film.

Ezeket olvastad már?

A díjat a rendező, Reisz Gábor vette át a fesztivál záróceremóniáján, majd a beszéde végén köszönetét egy mondatban magyarul is kifejezte a stábnak. Azt is megosztotta a közönséggel, hogy a filmet Magyarországon október ötödikétől vetítik a mozikban.

A Screen Daily egyébként különösen jó véleményt osztott meg a nagyérdeművel, értékelésükből kiderült, hogy szerintük egy mesteri, kifinomult és meglepően pártatlan film a Magyarázat mindenre, míg Cineuropa úgy fogalmazott, hogy briliáns, lenyűgöző és intelligens. Csütörtökön például már telt ház előtt mutatták be a miskolci CineFesten, ezt követően Reisz Gábor pedig elmondta, hogy minden magyar embernek ajánlja ezt a mozit.

A film egy 18 esztendős fiú botrányos érettségi vizsgájáról és a kettészakadt országról szól:

„Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. ” – áll a Port.hu oldalán.

A 80. velencei filmfesztivál győzteseinek teljes listája ide kattintva érhető el.

Kövess Minket!



Gamer szótár