A Star Wars-történelem 5 legdrágább relikviája, amely valaha gazdát cserélt

A Star Wars-történelem 5 legdrágább relikviája, amely valaha gazdát cserélt

A Star Wars hihetetlen népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy minden ehhez kapcsolódó dolog felértékelődjön.

Az akciófiguráktól kezdve a kellékekig szinte mindent gyűjtenek a rajongók, a legdrágább Star Wars-tárgyak némelyike pedig közvetlenül kapcsolódik az évek során megjelent filmek főszereplőihez, az áruk pedig egészen elképesztő méreteket öltött az évtizedek folyamán.

A hatalmas Star Wars-franchise kilenc fő filmet, számos spin-offot és sorozatot, köztük animációsokat is tartalmaz. A Star Wars: IV. epizód - Egy új remény (1977) volt a franchise első filmje. Ezt követte a Star Wars: V. epizód - A Birodalom visszavág (1980) és a Star Wars: VI. epizód - A Jedi visszatér (1983). Az első három filmet eredeti trilógiaként ismerjük. Sokan máig ezeket tartják a legjobbaknak, nem véletlenül.

Ezeket olvastad már?

Az eredeti trilógia – amely mintegy négy évtizedes múltra tekint vissza – különleges helyet foglal el a rajongók szívében, és a Star Wars-gyűjtők körében nagyobb a kereslet azon tárgyak iránt, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek ezekhez az alkotásokhoz. Ettől függetlenül az újabb filmek is népszerűnek bizonyultak, a hozzájuk kapcsolódó árucikkek és kellékek akár hat számjegyű összegért is elkelnek manapság. Egy Han Solo bőrdzseki például, amelyet Harrison Ford viselt Az ébredő Erőben, 2016-ban 191 000 dollárért (~68,5 millió forint) cserélt gazdát egy aukciót követően.

Az emléktárgyak mellett a Star Wars-témájú élményekért is borsos árat kell fizetni. Az év elején a Disney megnyitotta a Star Wars: Galactic Starcruiser szállodát, ahol két fő részére két éjszaka 5 000 dollárt (~1,8 millió forintot) kóstál. Nem olyan régen pedig a Disney bevezette a Kaiburr Crystal koktélt kínálatába a Wish tengerjáró hajóján. A Camus konyakot, Grand Marnier Quintessence-t, portóit, bourbont és egyéb finomságokat tartalmazó italt egy Camtono nevű fejvadászhajóban – amely a Mandalorian (2021-) és A Boba Fett könyve (2022) című sorozatokban is megjelenik – prezentálják. Az italt potom 5000 dollárért meg lehet kapni, és olyan további extrákat is hozzácsapnak, mint például egy túra a Star Wars alkotójának, George Lucasnak a Skywalker Vineyards nevű (a nagyközönség számára nem nyitott) szőlőbirtokán.

A mostani összeállításunkban viszont kanyarodjunk vissza a legdrágább ereklyékhez, amelyek hihetetlen összegekért cseréltek gazdát az elmúlt években:

5. Luke Skywalker fénykardja

  • Használatban volt: 1977-1980
  • Elárverezési ár: 450,000 dollár

Ki ne szeretné megszerezni a Star Wars franchise legendás hőse által használt zöld fénykardot? Természetesen a fénykard "fényét" számítógép segítségével alkották meg, ezért a tényleges kellék csak a markolat. Ez azonban nem számít a Star Wars rajongóknak, különösen, ha Luke Skywalker relikviájáról van szó.

Az eredeti trilógia első két filmjében használt fénykardot ugyanazon az aukción árverezték el, ahol R2-D2 történelmet írt. Utóbbihoz hasonlóan az új tulajdonosa is ismeretlen.

4. Han Solo pisztolya

  • Használatban volt: 1983
  • Elárverezési ár: 550,000 dollár

Han Solo a Star Wars egyik kiemelkedő hőse, aki nincs birtokában az Erőnek és nem még csak fénykardot sem használ. Mégis mivel szedi le akkor a rosszfiúkat? Egy pisztollyal. Solo sugárvetőjét az különbözteti meg a klóncsapatok és a rohamosztagosok fegyverétől, hogy konkrétan pisztoly alakú és egy kézzel lehet vele lőni.

A Harrison Ford által alakított Solo megbízható társa egy Las Vegas-i árverésen kelt el 2018 júniusában. Nagyrészt fából készült és a Star Wars: VI. epizód - A Jedi visszatér (1983) című filmben használták főként. A Julien's Auctions aukciósház révén kiderült, hogy végül a Ripley's Believe It or Not vásárolta meg félmillió dollárnál is többért.

3. Az első Star Wars kamera

  • Használatban volt: 1977
  • Elárverezési ár: 625,000 dollár

George Lucas, a Csillagok háborúja alkotója a Star Wars: IV. epizód - Egy új remény világát egy Panavision PSR 35 mm-es kamerával örökítette meg. 2011 decemberében a Profiles in History rekordáron adta el ezt az eszközt egy Beverly Hills-i árverésen, így az egyik legdrágább Star Wars-relikvia vált belőle.

Lucas a kamerát a film elsődleges forgatásához használta. Később a legendás hollywoodi színésznő, Debbie Reynolds szerezte meg, és neki hála a filmes emléktárgyak gyűjteményének része lett, mielőtt végül a Profiles in History árverésén eladták volna.

Tekintettel a Star Wars örökségére és arra, hogy ez volt a kevés magántulajdonban lévő Panavision-termékek egyike, a kamera régóta a rajongók legkeresettebb emléktárgya. Ezért történhetett meg, hogy a 200 000 dolláros listaár végül a háromszorosára kúszott fel.

2. Darth Vader sisakja

  • Használatban volt: 1980
  • Elárverezési ár: 898,420 dollár

Talán egészen másképp festenek a dolgok, ha a Star Wars-univerzum legikonikusabb gonosztevője is benne van a történetben. Darth Vader sisakján 2019 szeptemberében adtak túl Los Angelesben, az Egyesült Államokban. Az üvegszálból és habszivacsból készült fejfedőt David Prowse színész viselte a Star Wars: V. epizód - A Birodalom visszavág (1980) című filmben. A maximálisan elvárt ára a fele volt annak, amennyiért a sisak végül gazdát cserélt, ami jelzi, hogy a Darth Vaderhez köthető tárgyak micsoda megbecsülést élveznek a gyűjtők körében.

1. R2-D2

  • Használatban volt: 1977-1983
  • Elárverezési ár: 2,76 millió dollár

A valaha eladott legdrágább Star Wars-emléktárgy a híres R2-D2 droid. A 2017 júniusában elárverezett egyedi darab 109 centiméter magas. A Profiles in History aukciósház szerint a droidot az eredeti trilógia forgatása során használt alkatrészekből állították össze. Bár a darab tulajdonosa továbbra is ismeretlen, az aukciósház akkor azt nyilatkozta, hogy ezért a filmes emléktárgyért fizették a legtöbbet egy árverésén.

Kövess Minket!



Gamer szótár