Saw X kritika - Ez a fűrész, még a csontot is átvágja!

Saw X kritika - Ez a fűrész, még a csontot is átvágja!

John Kramer ismét "életvezetési tanácsadást" végez a rajongók legnagyobb örömére.

A Fűrész-szériát lehet imádni, lehet gyűlölni, de annyira középszerű tucathorrorrá süllyedt az évek alatt, hogy a figyelmen kívül hagyás is egy szokványos magatartást a filmrajongók körében. Az első rész minimalista stílusával, csavaros történetével és elképesztően nyers, emberközeli megoldásaival igazi kultfilmmé nőtte ki magát, azonban a folytatások szép lassan elfeledteték azt, honnan is indult útjára ez a dollármilliárdos projekt. A Saw X visszatér a gyökerekhez, ugyanis ez tekinthető a 2004-es felütés hivatalos folytatásának. A kérdés már csak az, hogy majdnem 20 évvel később képes-e még meglepetést okozni a Tobin Bell nevével fémjelzett sorozat. A választ mindenkinek magának kell kiderítenie, azonban addig is itt egy elég friss élménybeszámoló, ugyanis alig két órája hagytam el a mozitermet.

Ezeket olvastad már?

Az X nem csak a film címében van ott

Az elsőre furcsának tűnő alcím, nem a véletlen műve. Magyarországon megkapta a legvörösebb besorolást a Fűrész 10. része, avagy csak és kizárólag felnőtteknek ajánlják, ezért a mozik sem vetíthetik 22:00 előtt. A brutális jelenetekből természetesen ezúttal sincs hiány, azonban a hangsúly ezúttal nem a vérengzésen és a csapdákon van. A Pete Goldfinger és Josh Stolberg által írt forgatókönyv főleg John Kramerre koncentrál, így a "Tobin Bell Rajongói Klub" tagjai végre tényleg láthatják színészkedni kedvencüket. Már a trailerből is kiderült, hogy más ismerős arcok is felbukkannak majd az epizódban, közülük Amanda (Shawnee Smith) dobogtathatja meg azoknak a szívét, akik igazi veteránoknak mondják magukat.

Kinek érdemes beülni a moziba?

Aki szereti a nagyon hosszú felvezetést a pokol elszabadulása előtt, az kifejezetten jól jár. John Kramer életéről, nyomoráról és filozófiájáról kifejezetten sokat elárul az új rész, azonban ezen kívül igazán sok pozitívumot nehéz kiemelni. A csapdák durvák, de ez már nem mozgatja meg igazán a fantáziáját azoknak, akik láttak néhányat a korábbi folytatásokból. A vendégszínészek közül (mert Tobin Bell természetesen ellopja a show-t mindenki elől) Synnøve Macody Lund az egyetlen, aki tényleg beleélte magát a szerepébe. Cecilia Pederson karakterét remekül építették fel, lehet érteni a döntéseinek a miértjét, a valódi motivációját. Ha egy skálán kéne elhelyezni a Saw X-t, akkor valahova a Saw II mellé lehetne odatenni összességében. Véleményem szerint messze nem ér fel az első részhez, de nem is kell amiatt aggódni, hogy csalódna a néző, mert pontosan tudja, hogy mire is váltott jegyet. Ez egy igazi Fűrész-film a játékidő második felében, de az első percekben Jigsaw végre megkapja azt a figyelmet, ami már jóval korábban kijárt neki. 

Kövess Minket!



Gamer szótár